La Mulți Ani Carei! Ziua Eliberării orașului

La 25 octombrie 1944, Armata Română reușea să recucerească teritoriul național pierdut în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940. Mai târziu, această zi memorabilă avea să devină, printr-un decret din 1959, Ziua Armatei Române!În urmă cu 77 de ani, la 23 august 1944, România ieșea din alianța cu Puterile Axei.

Înceta războiul cu Aliații, și intra astfel în conflict cu Germania nazistă și Ungaria hortystă. În aceste condiții dificile, Armata Română a trecut la lupta pentru eliberarea întregului teritoriu național. Armata a 4-a Română și-a  îndreptat efortul spre eliberarea orașului Carei, participând cu o mare parte din forțe la eliberarea localității Satu Mare.

Forțele inamice, numărând patru divizii, dispuneau de poziții amenajate din timp iar terenul plat și descoperit permiteau folosirea la maximă eficacitate a armelor automate și aruncătoarelor.Atacul a început în noaptea zilei de 25 octombrie 1944, unde militarii Diviziei 9 Infanterie au pătruns în Carei, angajându-se în lupte de stradă.Toate încercările hortyștilor de a evacua armamentul, muniție și depozitele de alimente și echipamente din oraș au fost zădărnicite.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Ostașii români înaintau pe străzile slab luminate, prin curți și parcuri.La ivirea zorilor, orașul Carei – ultima localitate importantă de la granița de Vest a țării, își recăpătase liniștea.Casele erau împodobite cu steaguri românești. Peste tot se striga: “Bine ați venit, fraților!”.

Tot la data de 25 octombrie 1944, la ora 9 dimineața, sergentul Ioan Ciurea, comandant de pluton în Regimentul 36 infanterie  din Armata Română eliberatoare a afirmat despre tricolorul românesc ridicat în locul unui monument hortyst… ,,Să fluture mândru-n soare că-i al nostru,, !

Printre ostașii care au participat la luptele de eliberare se afla și careianul Francisc Tegzes, sublocotenent în Armata Română.Ca de fiecare dată, Armata Română a contribuit prin sânge și lacrimi la construcția și reconstrucția firească a hotarelor României, pe care a jurat să le apere și să le păzească.Încrezători în destinele neamului și luând învățăminte de la cei care au pus patria mai presus decât viața, să continuăm lupta, uniți în jurul steagului tricolor românesc.

Sursa: Buletin de Carei

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Ciută Daniela

Inginer, jurnalist, președinte ASTRA Carei

Next Post

Comunitatea Identitară Iași: acțiune împotriva Halloween-ului

vin oct. 29 , 2021
Comunitatea identitară Iași: acțiune împotriva Halloween-ului Astăzi, 29 octombrie 2021, membrii Comunității Identitare România filiala Iași  au desfășurat o acțiune prin care își arată reacția față de practicile anti-românești și anti-creștine ce se petrec an de an în această perioadă. Halloween, Black Firday sau alte așa-zise sărbători consumiste sunt promovate […]

Poate vă place și:

libris.ro