RSS

17 septembrie 1941: Cu ocazia re…

Maghiarizarea forțat…

Câțiva oameni hotărâți pot schim…

Câțiva oameni hotărâ…

16 septembrie 1941: în Cluj auto…

La doar un an de la …

Zece revendicări imediate ale pr…

"În urma cele mai re…

În noaptea de 13 spre 14 septemb…

În noaptea din 13/14…

12 septembrie 1940: La Baia Mare…

Ziua de 12 septembri…

Viorica-Elisabeta Lupu va candid…

Viorica-Elisabeta Lu…

PNL-eii iubesc dictatura! Or fi …

PNL-eii iubesc dicta…

Eroul Național Avram Iancu a fos…

,,Și nu e român omul…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Romania si Bulgaria tinte ale expansionismului rusesc

Print Friendly, PDF & Email
Toate imperiile mari au dorit transformarea Marii Negre intr-un lac interior dar nu toate au reusit ceea ce si-au propus. Importanta geo-strategica si economica a detinerii acestei zone a fost pentru Imperiul Rus inca din vremea tarului Petru cel Mare un scop care trebuia atins si indeplinit in timp de generatiile viitoare.

Romania si Bulgaria tinte ale expansionismului rusesc

In testamentul sau, Petru cel Mare al Rusiei  scria pe langa multe sfaturi expansioniste asupra unor alte state cum ar fi Polonia si o nota asupra zonei Marii Negre :
A se intinde neincetat catre Nord pe marginea Marii Baltice si catre Sud pe marginea Marii Negre.”
Daca privim retrospectiv in istorie vedem ca urmasii lui Petru cel Mare indiferent de ideologia lor au respectat cu sfintenie planurile lui. Daca facem o comparatie cu indicatiile tarului Petru cel Mare si actiunile istorice ale Rusiei indiferent de forma sa de guvernamant vedem ca s-a pastrat politica expansionista trasata din timpul imperiului tarist.
Un exemplu concludent al tendintei expansioniste ruse asupra Romaniei si Bulgariei mai putin cunoscut este incercarea de unificare intr-o confederatie a celor doua tari in anul 1886 si opozitia Imperiului Rus care a amenintat chiar si cu razboiul impotriva celor doua tari daca vor continua cu aceasta intentie de unificare .
 
Prin Unificarea Romaniei si Bulgariei sub acelasi rege , Ferdinand I al Romaniei, Imperiul Rus isi vedea ruinate sau cel putin ingreunate planurie unor viitoare posibile expansiuni in aceasta zona tinand cont de faptul ca cele doua tari aveau deja in proiect o simbioza perfecta , armata comuna , administratie comuna. Intre 1886-1887 Romania si Bulgaria pregatisera in detaliu unificarea , pregatisera chiar si noi simboluri heraldice prin care sa fie reprezentata si Bulgaria in componenta noului regat.
 
Daca nu ar fi existat primul razboi mondial si revolutia bolsevica din 1917 Rusia si-ar fi continuat expansiunea catre tarile Europei de Est si pana la al doilea razboi mondial deja ar fi fost ajunsa in inima Europei Centrale.
 
Astazi a fost divulgata o  convorbire intre doi ambasadori rusi : Igor Nilokaevici Chubarov şi Serghei Viktorovici Bakharev, ambasadorii ruşi în Eritrea, respectiv Zimbabwe şi Malawi. In aceasta convorbire cei doi ambasadori fac referire la expansionismul Rusiei si afirma ca Rusia nu se va opri doar la Crimeea ci va dori si alte teritorii.
 
Partea interesanta pentru noi romanii vine atunci cand cei doi se refera la Romania si Bulgaria pe care momentan Rusia le lasa in UE dar ca in timp :
 
” … dar şi românii şi bulgarii, le vom tăbăci fundurile în direcţia corectă – acolo unde trebuie să fie. “
 
Romani , bulgari – nu stiu daca va plac traditiile de anul nou cand se umbla traditional cu tot felul de animale in cadrul unor manifestari mostenite din stramosi dar va avertizez : pazea ca vine URSUL! Care urs? Ala RUS!
 
Asa ca pregatiti-va cu prajiturele, vin fiert, bani pentru bacsis, bulgarii pot pregati si ceva muraturi ca tot sunt vestiti pentru asta. Ursul mai produce si deranj, sperie copiii mici si fetele mai timide dar daca-i traditie ce sa-i faci ?
 
Romania si Bulgaria tinte ale expansionismului rusesc

Romania si Bulgaria tinte ale expansionismului rusesc

 


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info