Romania si Bulgaria tinte ale expansionismului rusesc

Toate imperiile mari au dorit transformarea Marii Negre intr-un lac interior dar nu toate au reusit ceea ce si-au propus. Importanta geo-strategica si economica a detinerii acestei zone a fost pentru Imperiul Rus inca din vremea tarului Petru cel Mare un scop care trebuia atins si indeplinit in timp de generatiile viitoare.

Romania si Bulgaria tinte ale expansionismului rusesc

In testamentul sau, Petru cel Mare al Rusiei  scria pe langa multe sfaturi expansioniste asupra unor alte state cum ar fi Polonia si o nota asupra zonei Marii Negre :
A se intinde neincetat catre Nord pe marginea Marii Baltice si catre Sud pe marginea Marii Negre.”
Daca privim retrospectiv in istorie vedem ca urmasii lui Petru cel Mare indiferent de ideologia lor au respectat cu sfintenie planurile lui. Daca facem o comparatie cu indicatiile tarului Petru cel Mare si actiunile istorice ale Rusiei indiferent de forma sa de guvernamant vedem ca s-a pastrat politica expansionista trasata din timpul imperiului tarist.
Un exemplu concludent al tendintei expansioniste ruse asupra Romaniei si Bulgariei mai putin cunoscut este incercarea de unificare intr-o confederatie a celor doua tari in anul 1886 si opozitia Imperiului Rus care a amenintat chiar si cu razboiul impotriva celor doua tari daca vor continua cu aceasta intentie de unificare .
 
Prin Unificarea Romaniei si Bulgariei sub acelasi rege , Ferdinand I al Romaniei, Imperiul Rus isi vedea ruinate sau cel putin ingreunate planurie unor viitoare posibile expansiuni in aceasta zona tinand cont de faptul ca cele doua tari aveau deja in proiect o simbioza perfecta , armata comuna , administratie comuna. Intre 1886-1887 Romania si Bulgaria pregatisera in detaliu unificarea , pregatisera chiar si noi simboluri heraldice prin care sa fie reprezentata si Bulgaria in componenta noului regat.
 
Daca nu ar fi existat primul razboi mondial si revolutia bolsevica din 1917 Rusia si-ar fi continuat expansiunea catre tarile Europei de Est si pana la al doilea razboi mondial deja ar fi fost ajunsa in inima Europei Centrale.
 
Astazi a fost divulgata o  convorbire intre doi ambasadori rusi : Igor Nilokaevici Chubarov şi Serghei Viktorovici Bakharev, ambasadorii ruşi în Eritrea, respectiv Zimbabwe şi Malawi. In aceasta convorbire cei doi ambasadori fac referire la expansionismul Rusiei si afirma ca Rusia nu se va opri doar la Crimeea ci va dori si alte teritorii.
 
Partea interesanta pentru noi romanii vine atunci cand cei doi se refera la Romania si Bulgaria pe care momentan Rusia le lasa in UE dar ca in timp :
 
” … dar şi românii şi bulgarii, le vom tăbăci fundurile în direcţia corectă – acolo unde trebuie să fie. “
 
Romani , bulgari – nu stiu daca va plac traditiile de anul nou cand se umbla traditional cu tot felul de animale in cadrul unor manifestari mostenite din stramosi dar va avertizez : pazea ca vine URSUL! Care urs? Ala RUS!
 
Asa ca pregatiti-va cu prajiturele, vin fiert, bani pentru bacsis, bulgarii pot pregati si ceva muraturi ca tot sunt vestiti pentru asta. Ursul mai produce si deranj, sperie copiii mici si fetele mai timide dar daca-i traditie ce sa-i faci ?
 
Romania si Bulgaria tinte ale expansionismului rusesc
Romania si Bulgaria tinte ale expansionismului rusesc
 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Victor Ponta si prietenii sai de la UDMR vor sa se retraga in Mongolia !

vin apr. 4 , 2014
Victor Viorel Ponta a anuntat de curand pe o retea de socializare ca vrea sa petreaca mai mult timp cu familia asa ca isi ia haremul format din cei de la UDMR si vrea sa se retraga in Mongolia. Traditia mongola le cere sa-si adune cu atentie toate lucrurile sa-si […]

Poate vă place și:

libris.ro