RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

Minoritatile din fosta Iugoslavie au inceput de-slavizarea si de-sarbizarea numelor

In ultima suta de ani, incepand mai ales cu 1912 cand a inceput o campanie agresiva de slavizare a numelor tuturor minoritatilor etnice din fosta Iugoslavie prin adaugarea in numele lor a terminatiilor “vic” sau “ic”.

apiland.ro

Minoritatile din fosta Iugoslavie au inceput de-slavizarea si de-sarbizarea numelor

Presedintele Consiliului National Bosniac, Esad Dzudzevic, a condamnat practicile de modificare fortata a numelor etnice ale minoritatilor din fostele republici componente ale Iugoslaviei si a decis revenirea la numele traditionale pe care le-au purtat fiecare minoritate etnica in parte , indeosebi referindu-se la bosniacii musulmani.

Esad Dzudzevic a mai declarat ca fiecare minoritate etnica din fosta Iugoslavie trebuie sa-si respecte sistemul de valori national pentru a-si putea pastra intacta identitatea nationala si traditiile specifice.

In fosta Iugoslavie traiesc de asemenea si romani , cei mai multi in Serbia pe Valea Timocului dar si in alte tari foste componente ale Iugoslaviei cum ar fi Bosnia si Croatia dar in numar mai mic. Nici romanii nu au scapat de practica agresiva a sarbizarii sau slavizarii numelor stramosesti prin adaugarea la numele lor a terminatiilor “vic” sau “ic”.

Romanii din Valea Timocului se confrunta cu grave probleme in ceea ce priveste drepturile minoritatilor ei nefiind recunoscuti ca minoritate romani ci numiti vlahi sau vlasi si le sunt incalcate mai multe drepturi cum ar fi cel de a putea studia si vorbi in limba materna, libertate religioasa,etc.

Poate ca e timpul si ca romanii nostri din Timoc sa se descotoroseasca de adaugirile fortate facute numelor romanesti mostenite din mosi stramosi si sa constientizeze cu totii ceea ce sunt de fapt : romani, frati cu cei de peste Dunare. In Serbia, ca si in Republica Moldova unde romanii sunt incurajati sa se declare moldoveni, autoritatile incurajeaza romanii sa se declare vlahi ca sa nu existe oficial o comunitate prea mare de romani care sa se poata afirma cumva in orice fel: politic, social, etc.

Pentru un stat ca Romania care se gudura pe langa stapaniisai, Nato si UE ca una dintre cele laudate tari in relatia sa cu minoritatile etnice, e rusinos si chiar scandalos ca nu se implica mai mult in privinta romanilor din Valea Timocului si sa apere drepturile fundamentale macar ale romanilor de acolo.

Minoritatile din fosta Iugoslavie au inceput de-slavizarea si de-sarbizarea numelor

Minoritatile din fosta Iugoslavie au inceput de-slavizarea si de-sarbizarea numelor


Surse : 

[1] www.kurir-info.rs

[2]adevarul.roContinutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]