Iurie Levcic, un promotor al valorilor romanesti din nordul Bucovinei

Iurie Levcic, un promotor al valorilor romanesti din nordul Bucovinei

Scriitor, jurnalist și directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești de la Cernăuți, Iurie Levcic este un promotor al valorilor romanești din nordul Bucovinei. Este un om extraordinar, bine cunscut atat în comunitatea românilor din Ucraina cât și în România și Republica Moldova.


Organizația culturală pe care o conduce, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești de la Cernăuți este înregistrată la data de 10 octombrie 2006, ca organizație național-cultural publică, cu profil umanitar-caritabil, adică non-profit și nonguvernamentală.


Iurie Levcic este inițiatorul a două festivaluri care promovează tinere talente și viitoare speranțe din rândul copiilor și tinerilor, respectiv „Vise printre stele” (festival de muzică ușoară) și „În grădina cu flori multe„(festival de muzică populară).

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.Personal, l-am vazut pentru prima dată pe Iurie Levcic în anul 2013, atunci când a venit însoțind mai multe grupuri folclorice din Ucraina la festivalul Trandafir de la Moldova de la Iași. Delegeația venită atunci din Ucraina a impresionat atât prin momentele artistice cât și prin prezența lor scenică fiind pentru prima dată cand veneau la acel festival.


Ne-am nimerit să stăm în sala de spectacol la doar câteva scaune distanță de Iurie Levcic așa că am putut observa și profesionalismul de care poate da acest om dovadă că a primit responsabilitatea de a fi un promotor al valorilor românești din nordul Bucovinei dar și a fost desemnat uneori să facă parte din juriul unor festivaluri precum festivalul de la Bucecea, „Satule mândră grădină„.


Oameni ca Iurie Levcic țin în viață tradițiile populare românești în nordul Bucovinei și le fac cunoscute peste tot, ajută la dezvoltarea schimburilor culturale pe plan local, național și internațional.


Atunci când l-am vazut la Iași, în 2013, însoțind delegația ucrainenilor, în Ucraina încă nu începuseră evenimentele de pe Euromaidan dar zilele trecute când din pură întâmplare am dat peste profilul lui Iurie Levcic pe facebook am vazut poze cu acesta la Kiev, semn ca a fost si el în perioada aceea prezent acolo și a vazut evenimentele pe viu.


Am pomenit la inceput ca Iurie Levcic este si scriitor dar si jurnalist. Printre altele mai este si editorul ziarului „Cronici bucovinene„, un magazin etno-cultural care se adresează publicului larg iubitor al traditiilor si obiceiurilor romanesti din nordul Bucovinei.


Tot de pe pagina sa de facebook vedem ca Iurie Levcic este un om deosebit de activ si ca inainte de toate este un om care iubeste traditiile si valorile romanesti si respecta memoria stramosilor si inaintasilor nostri. Iata-l de exemplu in imaginea de mai jos, aducând un omgiu de ziua eroilor, ostașilor români căzuți în luptă.

Surse:

1) http://informatorulmoldovei.ro/o-noua-aparitie-in-peisajul-publicistic-de-la-cernauti/
2)  http://www.dulcebucovina.info/iurie-levcic-roua-vredniciei/
3)  https://www.facebook.com/iurie.levcic

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 9 books
Oranki. Amintiri din captivitate

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas

1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info