Vant de razmerita pro-europeana in Transnistria?

In Transnistria se intampla ceva foarte ciudat in ultima vreme. Nemultumirea civica a inceput sa creasca si vocea oamenilor care se arata profund dezamagiti de situatia dezastruoasa din asa zisa republica transnistreana, de depopularea masiva, in special a zonelor rurale si de situatia economica intr-o continua regresie este tot mai sonora.

Atat situatia economica, politica si sociala din Transnistria cat si spectrul sumbru al evenimentelor din imediata vecintate din Ucraina ii fac pe transnistreni sa conteste autoritatea asa ziselor autoritati din Transnistria, mai ales acum cand Rusia a taiat o parte din finantarile de care autoritatile separatiste transnistrene erau total dependente.

Vant de razmerita pro-europeana in Transnistria?

Un alt motiv pentru care acum transnistrenii vor sa faca din nou parte oficial din Republica Moldova si sa se bucure si ei de eventualele beneficii economice datorate apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeana este si sentimentul ca Rusia i-ar fi abandonat.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Tiraspolul a acuzat Chisinaul ca impiedica locuitorii din Transnistria sa obtina cetatenia rusa.De curand, Moscova a dat dreptate Chisinaului, spunand ca respecta regulile stabilite de catre Chisinau privind acordarea cetateniei rusa locuitorilor din stanga Nistrului. Conform ultimului recensamant din Transnistria, oficial, sunt 200.000 de locuitori de origine rusa dar neoficial nu au mai ramas decat undeva peste 150.000.

Dupa toate calculele si aparentele, pentru transnistreni pare ca Rusia a taiat cordonul ombilical si ca va abandona Transnistria. O parte din locuitori se tem chiar ca Transnistria sa nu devina subiectul unui troc intre Rusia si Ucraina si Transnistria sa fie cedata la schimb cu Crimeea. Intre a fi parte a Ucrainei, dupa proaspetele evenimente si a fi parte din Republica Moldova, multi transnistreni prefera cea de-a doua varianta.

Asa zisele autoritati transnistrene sunt considerate de catre locuitorii din stanga Nistrului doar niste marionete fara creier in mana serviciilor ruse, care conduc de fapt din umbra. Dar nici cei din serviciile ruse se pare ca nu mai au coerenta de pana acum, confruntandu-se cu diferite probleme cauzate in special de situatia agitata din Ucraina si de criza economica care incepe sa se simta puternic deja si in Rusia.

Oare sa fie vant de razmerita pro-europeana in Transnistria?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Pisiceala sau cotarceala intre Ponta si Basescu?

vin iul. 25 , 2014
Toate probele, atat cele directe cat si cele indirecte duc mai degraba catre cotarceala. Cum putea musamaliza Mircea Basescu dosarele penale ale lui Bercea Mondialul? Dupa toate calculele era greu pentru Mircea Basescu sa influenteze “justitia independenta”, dar asta doar in cazul in care toata lumea care facea parte din […]
Pisiceala sau cotarceala intre Ponta si Basescu?

Poate vă place și:

libris.ro