Papa Ioan Paul al II-lea a avut origini romanesti?

 În noiembrie 1987 când am fost la Roma, să particip la lansarea cărții lui Mărtinaș despre ceangăii catolici din Modova, preotul Vasile Maria Ungureanu, care devenise un obișnuit al Vaticanului, mi-a făcut cunoștință cu „urechea dreaptă a Papei”, padre Biagio, cardinal, polonez, cu vii simpatii pentru români.

Avea chiar „moacă” de român, dacă mi se îngăduie asemenea comentariu. Când venea vorba de Papa Ioan Paul, polonezul îi pronunța numele de familie exact cum scriem noi pe românește  numele Voicila, cu deosebirea că pronunțarea numelui se termin în -a, nu în -ă: VOICILA.

(…)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

In anul 1999, Nicoale Mares publica in Romania literara un articol cu titlul “O ipoteza: Radacina valaha?” si dezvaluia pentru prima data un fragment din monografia lui Ioan Paul al II-lea.

(…)

– Ce se mai aude prin România noastra?

Sintagma astfel formulata m-a strafulgerat, deoarece întrebarea în sine continea chiar raspunsul la o chestiune care ma framanta din 1979-1980. In perioada respectiva, fiind consilier cu probleme culturale si de presa la Ambasada Romaniei din Varsovia, am primit in vizita un istoric polonez, persoana venerabila care mi-a spus, atunci, ca lucra de aproape doi ani la arborele genealogic al Sfantului Parinte. Venise la mine sa se intereseze, ce ar insemna, in limba romana, numele fostului cardinal de Cracovia: Wojtyla.

Aveam să aflu, totodata, ca in investigatiile sale, urmarind din aproape in aproape increngaturile unor familii vechi de munteni, care au trait de secole in Beskizii Poloniei, a descoperit ca toate aceste familii aveau la radacina lor vechi neamuri de pastori romani. Fara sa stapaneasca materia juridica, cercetatorul polonez era interesat sa afle totodata unele amanunte privind dreptul valah (ius valachicum) si ce a insemnat acesta in Polonia.

Cititi intreg articolul pe ioncoja.ro[/aler-warning]
Papa Ioan paul al II-le impreuna cu un grup de valahi(gorali)din Sudul Poloniei
Papa Ioan paul al II-le impreuna cu un grup de valahi(gorali)din Sudul Poloniei

(…)

Toate acestea au făcut să mă întreb si ce a fost în sufletul vadoviteanului, care, devenind Papă, a hotărât trecerea în rândul sfintilor a lui Eremia Valahul. Generatii întregi de Suverani Pontifi n-au întreprins acest act înăltător pentru crestini, mai ales pentru noi, românii.

Goralii - valahii pastori din Sudul poloniei
Goralii – valahii pastori din Sudul poloniei

 

Surse / Referinte:

[1] http://www.romlit.ro/o_ipotez_rdcin_valah

[2] http://ioncoja.ro/amestecate/papa-ioan-paul-al-ii-lea-purta-nume-romanesc-voicila/

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Episod intrat deja in folclor: opinca asezata de soldatii romani pe Parlamentul de la Budapesta

Dum dec. 7 , 2014
Episod intrat deja in folclor: opinca asezata de soldatii romani pe Parlamentul de la Budapesta Anul 1919 este unul de trista amintire in istorie pentru orgoliul nemasurat al Ungariei. De ce? Pentru ca este anul cand niste simpli soldati romani au jucat cea mai mare farsa din istorie la adresa […]
Cum au pus soldatii romani opinca pe cladirea parlamentului din Budapesta 1919

Poate vă place și:

libris.ro