Romani din Ucraina, prezenti de 1 Decembrie la Alba Iulia, in capitala romanismului

An de an, romanii din intreaga lume se aduna in prima zi a lunii decembrie la Alba Iulia.Anume acolo, in orasul Unirii, au loc diverse actiuni culturale dedicate Zilei Nationale a Romaniei. Intre acestea se numara si Congresul Spiritualitatii Romanesti, ajuns la cea de-a XVIII-a editie. Pe parcursul celor trei zile congresistii sositi din 28 de tari ale lumii s-au intalnit cu mari personalitati ale neamului romanesc de pretutindeni. In prima zi a Congresului oaspetii au participat la manifestarile culturale oficiale dedicate Zilei Nationale a Romaniei si implinirii a 96 de ani de la Marea Unire. In orasele Alba Iulia si Zlatna, judetul Alba, orase gazda ale Congresului, a fost inaugurat traseul „Mocanita”, a fost dezvelit monumentul dedicat sopranei Anastasia Dicescu,artista, nascuta in Basarabia.

Romani din Ucraina, prezenti de 1 Decembrie la Alba Iulia, in capitala romanismului

La lucrările în plen ale Congresului, care s-au desfăşurat în cele două oraşe menţionate, a participat şi o delegaţie numeroasă din regiunea Cernăuţi în frunte cu domnul academician Vasile Tărâţeanu. Congresul s-a desfăşurat pe patru secţiuni. S-a discutat despre neamul traco-dac şi destinul lui în istorie; Vodă Constantin Brâncoveanu Basarab  şi Dimitrie Cantemir – cărturari  şi martiri; Mihai Eminescu – erou naţional; acţiuni şi figuri reprezentative ale unităţii de neam: contribuţiile unor personalităţi contemporane. Anume la ultima secţiune delegaţia cernăuţeană a prezentat mai multe comunicări despre personalităţile bucovinene. Academicianul Vasile Tărâţeanu a vorbit despre Mircea Lutic – cărturar de seamă al Bucovinei. Doamna Ludmila Rotaru s-a referit la creaţia lui Ion Vatamanu – tribun al mişcării pentru eliberarea naţională din Basarabia. Printre temele prezentate de junimiştii cernăuţeni au fost: „Grigore Bostan – apostol al românismului bucovinean” şi „Ştefan Andronic – promotor al valorilor cultural-naţionale”. La fel de interesante au fost şi celelalte subiecte discutate în cadrul Congresului Spiritualităţii Româneşti de la Alba Iulia prezentate de către toţi membrii delegaţiei cernăuţene. În cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Congresului au avut loc lansări de carte şi publicaţii, au fost organizate expoziţii de artă, dezvelit şi sfinţit bustul poetului Ioan Alexandru de pe Aleea marilor înaintaşi ai neamului din Alba Iulia.

Şi chiar dacă susţinerea financiară din partea Guvernului României nu a fost simţită în acest an, după cum a declarat academicianul Victor Crăciun, inima acestui Congres, întrunirea românilor de pretutindeni de la Alba Iulia a fost susţinută de către preşedintele Consiliului Judeţean Alba Ion Dumitrel, prefectul judeţului Alba Gheorghe Feneşer,  primarul Municipiului Alba Iulia Mircea Hava şi primarul oraşului Zlatna Silviu Ponoran, fapt pentru care participanţii sosiţi din cele 28 de ţări ale lumii le-au mulţumit organizatorilor şi celor care nu uită de românii de pretutindeni.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Vitalie ZÂGREA

Romani din Ucraina prezenti de 1 Decembrie la Alba Iulia, sursa foto: lyberti.com
Romani din Ucraina prezenti de 1 Decembrie la Alba Iulia, sursa foto: lyberti.com

Sursa:

[1]  http://lyberti.com/?p=1056

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Monumentul jertfelor foametei ramane inca, doar un proiect nerealizat…

vin dec. 12 , 2014
Duminica trecută, în Casa Naţională a Românilor din Cernăuţi, au fost comemorate jertfele foametei şi represiunilor regimului totalitar sovietic. Societatea  panucraineană „Golgota”, condusă de dl Octavian Bivolaru, cu prilejul Zilei comemorării jertfelor foametei şi represiunilor politice, marcate în Ucraina la 22 noiembrie,  a organizat o conferinţă pe această temă. Au […]
Monumentul jertfelor foametei, Ucraina

Poate vă place și:

libris.ro