RSS

Gheorghe Piperea: "Marile bănci …

Tot mai multe dintre …

Deși este un demers nelegal și a…

Dezbinarea românilor …

Monica Macovei se face vinovată …

Printr-o dublă măsură…

Liderii antiromâni ai UDMR din j…

Protestul românilor f…

Taxe inventate pentru colete de …

O problemă foarte gr…

Lia Savonea, noua șefă a CSM: "I…

Desemnată și apoi al…

PNȚCD cere retragerea premiului …

Acordarea acordarea …

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Romani din Ucraina, prezenti de 1 Decembrie la Alba Iulia, in capitala romanismului

Print Friendly, PDF & Email

An de an, romanii din intreaga lume se aduna in prima zi a lunii decembrie la Alba Iulia.Anume acolo, in orasul Unirii, au loc diverse actiuni culturale dedicate Zilei Nationale a Romaniei. Intre acestea se numara si Congresul Spiritualitatii Romanesti, ajuns la cea de-a XVIII-a editie. Pe parcursul celor trei zile congresistii sositi din 28 de tari ale lumii s-au intalnit cu mari personalitati ale neamului romanesc de pretutindeni. In prima zi a Congresului oaspetii au participat la manifestarile culturale oficiale dedicate Zilei Nationale a Romaniei si implinirii a 96 de ani de la Marea Unire. In orasele Alba Iulia si Zlatna, judetul Alba, orase gazda ale Congresului, a fost inaugurat traseul “Mocanita”, a fost dezvelit monumentul dedicat sopranei Anastasia Dicescu,artista, nascuta in Basarabia.

Romani din Ucraina, prezenti de 1 Decembrie la Alba Iulia, in capitala romanismului

La lucrările în plen ale Congresului, care s-au desfăşurat în cele două oraşe menţionate, a participat şi o delegaţie numeroasă din regiunea Cernăuţi în frunte cu domnul academician Vasile Tărâţeanu. Congresul s-a desfăşurat pe patru secţiuni. S-a discutat despre neamul traco-dac şi destinul lui în istorie; Vodă Constantin Brâncoveanu Basarab  şi Dimitrie Cantemir – cărturari  şi martiri; Mihai Eminescu – erou naţional; acţiuni şi figuri reprezentative ale unităţii de neam: contribuţiile unor personalităţi contemporane. Anume la ultima secţiune delegaţia cernăuţeană a prezentat mai multe comunicări despre personalităţile bucovinene. Academicianul Vasile Tărâţeanu a vorbit despre Mircea Lutic – cărturar de seamă al Bucovinei. Doamna Ludmila Rotaru s-a referit la creaţia lui Ion Vatamanu – tribun al mişcării pentru eliberarea naţională din Basarabia. Printre temele prezentate de junimiştii cernăuţeni au fost: „Grigore Bostan – apostol al românismului bucovinean” şi „Ştefan Andronic – promotor al valorilor cultural-naţionale”. La fel de interesante au fost şi celelalte subiecte discutate în cadrul Congresului Spiritualităţii Româneşti de la Alba Iulia prezentate de către toţi membrii delegaţiei cernăuţene. În cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Congresului au avut loc lansări de carte şi publicaţii, au fost organizate expoziţii de artă, dezvelit şi sfinţit bustul poetului Ioan Alexandru de pe Aleea marilor înaintaşi ai neamului din Alba Iulia.

Şi chiar dacă susţinerea financiară din partea Guvernului României nu a fost simţită în acest an, după cum a declarat academicianul Victor Crăciun, inima acestui Congres, întrunirea românilor de pretutindeni de la Alba Iulia a fost susţinută de către preşedintele Consiliului Judeţean Alba Ion Dumitrel, prefectul judeţului Alba Gheorghe Feneşer,  primarul Municipiului Alba Iulia Mircea Hava şi primarul oraşului Zlatna Silviu Ponoran, fapt pentru care participanţii sosiţi din cele 28 de ţări ale lumii le-au mulţumit organizatorilor şi celor care nu uită de românii de pretutindeni.

Vitalie ZÂGREA

Romani din Ucraina prezenti de 1 Decembrie la Alba Iulia, sursa foto: lyberti.com

Romani din Ucraina prezenti de 1 Decembrie la Alba Iulia, sursa foto: lyberti.com

Sursa:

[1]  http://lyberti.com/?p=1056

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline