Atacat din cauza religiei sale protestante şi a etniei germane, candidatul Alianţei Creştin Liberale (PDL+PNL) la funcţia de preşedinte al ţării, a declarat luni la postul de ştiri Realitatea că se consideră “patriot român”. Deasemenea Klaus Iohannis a mai precizat că are relaţii “foarte bune” cu Biserica Ortodoxă Română şi cu Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza. Primaul Sibiului a purtat pe durata interviului o insignă cu tricolorul românesc la reverul sacoului.
Întrebat dacă, în calitatea sa de minoritar etnic, a participat la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale a României, candidatul la prezidenţiale a confirmat că în general a fost prezent la toate manifestările de 1 Decembrie. “Am participat de fiecare dată, exceptând situațiile în care nu am fost în Sibiu”, a completat Klaus Iohannis.
Klaus IOHANNIS: Sunt PATRIOT roman si nu voi acorda autonomia “Tinutului Secuiesc”
Primarul Sibiului a mai declarat la Realitatea TV că susţine proiectul regionalizării României, dar nu pe criterii etnice, aşa cum cer formaţiunile maghiare.
“Am fost membru în comisia care s-a ocupat de primul demers de regionalizare. Am spus atunci un lucru şi pot să îl repet oricând: regionalizarea, dacă se va face vreodată, poate să fie doar o regionalizare administrativă. O regionalizare etnică nu se poate face în România. Au incercat alte ţări, să ne uităm ce rezultate au avut. Dacă regionalizarea se face suprapunând graniţa regiunilor peste o graniţă interentică, nu dă rezultate”, a declarat prezidenţiabilul PNL-PDL, subliniind faptul că este “adeptul statului national unitar”.
Întrebat dacă garantează faptul că în cazul în care va ajunge preşedinte nu va susţine autonomia aşa zisului “Ţinut Secuiesc”, Iohannis a răspuns scurt: “Sigur, v-am spus că eu nu sunt adeptul acestei soluţii. Nu se va întampla”.
În ceea ce priveşte politica externă, Klaus Iohannis a promis că va menţine România în sfera de influenţă a SUA şi UE. “Sunt două zone în care, ca preşedinte, voi garanta parcursul de până acum şi voi apăra ceea ce s-a realizat: prima ţine de politica externă şi opţiunile noastre fundamentale – parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO, UE. Putem discuta amănunte despre creşterea calitativă a participării României în aceste mecanisme, dar dorecţia spre Vest, spre Occident, statutul ei de aliat strategic sunt nenegociabile”, a spus acesta.

Sursa:
[1] FrontPress.ro
- 5 Iulie 1484 – începea Bătălia pentru cetatea Chilia. În vara anului 1484 otomanii au atacat cetatea-port Chilia în vederea extinderii ariei de dominație turcească în nordul Dunării de Jos - 5 iulie 2025
- 4 Iulie 1848 – Românii din Munții Apuseni încep să se înarmeze, sub conducerea lui Avram Iancu - 4 iulie 2025
- 3 Iulie 1910 – Român amendat de unguri pentru că pe harnașamentul calului erau prezente cele trei culori ale tricolorului românesc - 3 iulie 2025