Multi isi amintesc cu nostalgie de tunurile cu carbid din copilarie, niste instalatii “explozive” improvizate, cu ajutorul unor tevi, cutii goale de vopsea sau tot felul de alte recipiente cilindrice metalice. Carbidul este o substanță solidă, formată din calciu și carbon, pe care in perioada “raposatului” copiii sau cei care doreau sa conceapa o astfel de instalatie improvizata, o puteau procura daca aveau rude care lucrau in domeniul constructiilor sau daca o subtilizau direct de pe santiere, unde era folosită mai ales la fabricarea acetilenei; carbură de calciu.
Tunuri cu carbid high-tech in Olanda
Dar iata ca in Olanda s-a ajuns la un cu totul alt nivel al acestor instalatii. Totul a început ca o mica si speciala tradiție in ajunul anului nou in Olanda . Apă cu carbură de calciu, amestecate într-un ulcior de lapte, erau lăsate sa explodeze pentru divertismentul celor care asteptau intrarea in noul an. Astăzi, pocnitul cu carbid a evoluat intr-un eveniment high-tech exploziv .
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Sute de olandezi au condus peste graniță în Belgia în ajunul Anului Nou, în căutarea “materiei prime” pentru focurile de artificii pe care le planuiau pentru noaptea cea mare. Artificiile mai ieftine și mai puternice ii atrag pe olandezi ca un magnet în țara lor vecina, Belgia. In Belgia, cei care […]