RSS

Revoluție sau lovitură de stat? …

La trei decenii după…

Comunicat de presă: Fenomenele a…

Ca în fiecare an Ser…

Laurian Stănchescu: "Scrisoare p…

Scrisoare publică ad…

Ion Coja: "Marx & Engels ne-au c…

După 1990, pe Interne…

După Bogdan Diaconu, apare o nou…

Alternativa Dreaptă s…

Gheorghe Piperea: "Marile bănci …

Tot mai multe dintre …

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ardelenismul promovat de Budapesta merge mana in mana cu moldovenismul promovat de Moscova

Print Friendly, PDF & Email

Noi am repetat acest lucru de nenumarate ori: ardelenismul promovat de Budapesta merge mana in mana cu moldovenismul promovat de Moscova. La inceput de an nou, Alexandru-Arthur Filimon a publicat un articol intitulat „Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești”  in care prezinta legatura de iubire platonica dintre “patriotul romin” Csibi Barna si “patriotul moldovan”, Nicolae Pascaru.

Nu, nu am facut nici o greseala gramaticala ci doar am citat din Nicolae Pascaru, cel care il numeste pe extremistul Csibi Barna: “prietenul meu, patriotul romin Csibi Barna”. La asa “patriot romin”, asa “patriot moldovan”. Cine se aseamana se aduna.

Ardelenismul promovat de Budapesta merge mana in mana cu moldovenismul promovat de Moscova

„Patrioții maldavani” din Republica Moldova au prieteni, buni prieteni… Cunoști un om și după anturajul său. Unul din „patrioții patriei moldave” îl are ca prieten de suflet pe extremistul Csibi Barna.

Acum, că ne-am lămurit cine sunt prietenii „patrioților” din Republica Moldova să mergem mai departe. Ce mai fac acești „patrioți”? Au promovat cu entuziasm un „cântec” cu un element melodic imprumutat dintr-un cântec… din regiunea Munteniei! Tocmai din Muntenia… Vă imaginați?

Este vorba despre o trupă „moldovană” obscură ce cantă pe la nunți piesele „Lume, lume…” si „Moldovenii care Plîng”. Elementul melodic imprumutat, este o porțiune din cântecul lăutăresc al regretatului Grigoraș Dinicu, muzician bucurestean, care la rându-i, l-a preluat de la un lăutar bătrân tot din București. „Patrioții”, se mândrec precum că piesa ar fi pur moldovenească. Cântecul este în special cunoscut datorită artistei Maria Tănase, ascultați ambele piese iar în cea „patriotică” veți găsi elementul în cauză săltat de la „romini”:

Tocmai din motivul ca suntem din Moldova intelegem poate mai bine parsivenia “transilvanismului” sau “ardelenismului” care nu este altceva decat o strategie de indobitocire similara “moldovenismului” cu care rusii au incercat sa-i indobitoceasca pe mancurtii din Moldova.

Asa cum moldovenismul a fost sustinut de catre autoritatile sovietice din URSS si mai nou de catre rusi si ucraineni, cu scopul de a promova “deosebirea” si despartirea culturala, politica si spirituala dintre romanii de pe cele doua maluri ale Prutului, asa si transilvanismul / ardelenismul este sustinut de catre autoritatile de la Budapesta tot cu acelasi scop.

Ardelenistii prieteni cu moldovenistii lui Renato Usatii

Ardelenistii prieteni cu moldovenistii lui Renato Usatii

 Sursa:

[1] vox.publika.md

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline