Comunitățile Românești din Transcarpatia, Ucraina

Comunitățile Românești din Transcarpatia Ucraina

Comunitatea romanilor din Transcarpatia, Ucraina, din Maramuresul de Nord, sau asa cum i se mai spune, din Maramuresul istoric, s-a luat la intrecere cu cea a romanilor de dincolo de granita cu Romania in ceea ce priveste dimensiunea caselor si a gospodariilor sau a masinilor aduse din strainatate.

Pe ambele părți ale frontierei, dorinta romanilor de a-si impresiona vecinii, arată că au reușit. Pe partea din Romania românii au făcut avere lucrand în Franța pe cand romanii din partea ucraineană au facute avere în Spania, si mai ales pe șantierele de construcții din fosta URSS.

Comunitățile Românești din Transcarpatia, Ucraina

Romanii din Transcarpatia se pot lauda cu niste case impunatoare, somptuoase si cu niste gospodarii bine puse la punct. Partea mai putin buna este ca si in Romania de altfel, faptul ca cei care reprezinta capul familiei sau in unele cazuri chiar si ambii parinti isi lasa copiii in grija bunicilor sau a altor rude pentru a pleca la munca in strainatate.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Copii romani din Transcarpatia
Copii romani din Transcarpatia

In afara de drama copiilor care isi traiesc copilaria departe de parintii plecati la munca in strainatate, romanii mai au inca o problema majora. Infrastructura si utilitatile lipsesc cu desavarsire deoarece autoritatile centrale nu au mai facut investitii inca din perioada sovietica iar situatia drumurilor de prin satele romanesti este dezastruoasa.

Bunastarea romanilor a atras invidia vecinilor lor dar romanii nu se pot bucura pe deplin de o viata confortabila deoarece regiunea lor pare ca a fost abandonata de catre autoritatile centrale din Ucraina. Majoritatea romanilor isi cumpara masini 4×4, jeepuri, nu dintr-un moft ci din simpla necesitate. Drumurile din localitatile locuite de catre romani arata ca dupa razboi si asta fara sa fi ajuns razboiul acolo.

Din taxele colectate de la romani, care de altfel sunt destul de consistente, proportionale cu bunastatarea acestora si cu posesiunilor lor impozabile nu se investete mai nimic in zona. Autoritatile locale au ridicat din umeri la intrebarile localnicilor despre eventuale investitii sau unele autoritati chiar au recunoscut cu jumatate de gura ca acolo nu se fac investitii deoarece Ucraina nu este sigura daca va putea pastra acest teritoriu, el putand ajunge ori in posesia Ungariei, ori in cea a Romaniei.

Şase locuitori ai satului Slatina, raionul Teceu, Ucraina, au urcat în căruţă, au trecut podul de pe Tisa şi au pornit spre Alba Iulia.

„Am vrut să simţim ce au simţit buneii noştri când au trecut podul în căruţe sau pe cai şi au plecat la Alba Iulia să facă Unirea”, spune Vasile Ona, organizatorul călătoriei. Bărbatul susţine că ar putea să mai repete aventura, dar deja la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.

Comunitățile Românești din Transcarpatia Ucraina
Comunitățile Românești din Transcarpatia Ucraina

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info