RSS

Ion Coja: "Marx & Engels ne-au c…

După 1990, pe Interne…

După Bogdan Diaconu, apare o nou…

Alternativa Dreaptă s…

Gheorghe Piperea: "Marile bănci …

Tot mai multe dintre …

Deși este un demers nelegal și a…

Dezbinarea românilor …

Monica Macovei se face vinovată …

Printr-o dublă măsură…

Liderii antiromâni ai UDMR din j…

Protestul românilor f…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comunitățile Românești din Transcarpatia, Ucraina

Print Friendly, PDF & Email

Comunitatea romanilor din Transcarpatia, Ucraina, din Maramuresul de Nord, sau asa cum i se mai spune, din Maramuresul istoric, s-a luat la intrecere cu cea a romanilor de dincolo de granita cu Romania in ceea ce priveste dimensiunea caselor si a gospodariilor sau a masinilor aduse din strainatate.

Pe ambele părți ale frontierei, dorinta romanilor de a-si impresiona vecinii, arată că au reușit. Pe partea din Romania românii au făcut avere lucrand în Franța pe cand romanii din partea ucraineană au facute avere în Spania, si mai ales pe șantierele de construcții din fosta URSS.

Comunitățile Românești din Transcarpatia, Ucraina

Romanii din Transcarpatia se pot lauda cu niste case impunatoare, somptuoase si cu niste gospodarii bine puse la punct. Partea mai putin buna este ca si in Romania de altfel, faptul ca cei care reprezinta capul familiei sau in unele cazuri chiar si ambii parinti isi lasa copiii in grija bunicilor sau a altor rude pentru a pleca la munca in strainatate.

Copii romani din Transcarpatia

Copii romani din Transcarpatia

In afara de drama copiilor care isi traiesc copilaria departe de parintii plecati la munca in strainatate, romanii mai au inca o problema majora. Infrastructura si utilitatile lipsesc cu desavarsire deoarece autoritatile centrale nu au mai facut investitii inca din perioada sovietica iar situatia drumurilor de prin satele romanesti este dezastruoasa.

Bunastarea romanilor a atras invidia vecinilor lor dar romanii nu se pot bucura pe deplin de o viata confortabila deoarece regiunea lor pare ca a fost abandonata de catre autoritatile centrale din Ucraina. Majoritatea romanilor isi cumpara masini 4×4, jeepuri, nu dintr-un moft ci din simpla necesitate. Drumurile din localitatile locuite de catre romani arata ca dupa razboi si asta fara sa fi ajuns razboiul acolo.

Din taxele colectate de la romani, care de altfel sunt destul de consistente, proportionale cu bunastatarea acestora si cu posesiunilor lor impozabile nu se investete mai nimic in zona. Autoritatile locale au ridicat din umeri la intrebarile localnicilor despre eventuale investitii sau unele autoritati chiar au recunoscut cu jumatate de gura ca acolo nu se fac investitii deoarece Ucraina nu este sigura daca va putea pastra acest teritoriu, el putand ajunge ori in posesia Ungariei, ori in cea a Romaniei.

Şase locuitori ai satului Slatina, raionul Teceu, Ucraina, au urcat în căruţă, au trecut podul de pe Tisa şi au pornit spre Alba Iulia.

“Am vrut să simţim ce au simţit buneii noştri când au trecut podul în căruţe sau pe cai şi au plecat la Alba Iulia să facă Unirea”, spune Vasile Ona, organizatorul călătoriei. Bărbatul susţine că ar putea să mai repete aventura, dar deja la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.

Comunitățile Românești din Transcarpatia Ucraina

Comunitățile Românești din Transcarpatia Ucraina

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline