Categories: Ucraina

Comunitățile Românești din Transcarpatia, Ucraina

Comunitatea romanilor din Transcarpatia, Ucraina, din Maramuresul de Nord, sau asa cum i se mai spune, din Maramuresul istoric, s-a luat la intrecere cu cea a romanilor de dincolo de granita cu Romania in ceea ce priveste dimensiunea caselor si a gospodariilor sau a masinilor aduse din strainatate.

Pe ambele părți ale frontierei, dorinta romanilor de a-si impresiona vecinii, arată că au reușit. Pe partea din Romania românii au făcut avere lucrand în Franța pe cand romanii din partea ucraineană au facute avere în Spania, si mai ales pe șantierele de construcții din fosta URSS.

Comunitățile Românești din Transcarpatia, Ucraina

Romanii din Transcarpatia se pot lauda cu niste case impunatoare, somptuoase si cu niste gospodarii bine puse la punct. Partea mai putin buna este ca si in Romania de altfel, faptul ca cei care reprezinta capul familiei sau in unele cazuri chiar si ambii parinti isi lasa copiii in grija bunicilor sau a altor rude pentru a pleca la munca in strainatate.

Copii romani din Transcarpatia

In afara de drama copiilor care isi traiesc copilaria departe de parintii plecati la munca in strainatate, romanii mai au inca o problema majora. Infrastructura si utilitatile lipsesc cu desavarsire deoarece autoritatile centrale nu au mai facut investitii inca din perioada sovietica iar situatia drumurilor de prin satele romanesti este dezastruoasa.

Bunastarea romanilor a atras invidia vecinilor lor dar romanii nu se pot bucura pe deplin de o viata confortabila deoarece regiunea lor pare ca a fost abandonata de catre autoritatile centrale din Ucraina. Majoritatea romanilor isi cumpara masini 4×4, jeepuri, nu dintr-un moft ci din simpla necesitate. Drumurile din localitatile locuite de catre romani arata ca dupa razboi si asta fara sa fi ajuns razboiul acolo.

Din taxele colectate de la romani, care de altfel sunt destul de consistente, proportionale cu bunastatarea acestora si cu posesiunilor lor impozabile nu se investete mai nimic in zona. Autoritatile locale au ridicat din umeri la intrebarile localnicilor despre eventuale investitii sau unele autoritati chiar au recunoscut cu jumatate de gura ca acolo nu se fac investitii deoarece Ucraina nu este sigura daca va putea pastra acest teritoriu, el putand ajunge ori in posesia Ungariei, ori in cea a Romaniei.

Şase locuitori ai satului Slatina, raionul Teceu, Ucraina, au urcat în căruţă, au trecut podul de pe Tisa şi au pornit spre Alba Iulia.

„Am vrut să simţim ce au simţit buneii noştri când au trecut podul în căruţe sau pe cai şi au plecat la Alba Iulia să facă Unirea”, spune Vasile Ona, organizatorul călătoriei. Bărbatul susţine că ar putea să mai repete aventura, dar deja la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.

Comunitățile Românești din Transcarpatia Ucraina

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

View Comments

  • Buna,

    Ai aici 4 pastile de mandrie nationala (a se studia cu atentie):

    Noi, Arianii-daci, Partea 1, Full-HD:
    https://vimeo.com/108285990

    Noi, Arianii-Daci, Partea a 2, Full-HD: http://youtu.be/GO-GGdZvkrw

    Noi, Arianii-Daci, Partea a 3, Full-HD:
    http://youtu.be/7PGiNiV3aNw

    Noi, Arianii-Daci, Partea a 4, HD:
    https://www.youtube.com/watch?v=GujO1CGNB0c

    Pe youtube (la Vimeo nu e nevoie) seteaza rezolutia la 1080p pe youtube (pe vimeo nu e nevoie), de la rotita de sub clip-uri, dreapta.
    Episoade urmatoare vor urma in viitor.

    Apoi daca vrei, ne-ati putea ajuta si voi la trezirea natiunii, cu redistribuirea filmelor, masal mai departe, caci o natiune trezita poate schimba minciunile din cartile de scoala masonice, cu ADEVARUL ISTORIC, dupa care ALTFEL ne va privi/trata planeta, si astfel ne vom putea recapata istoria si identitatea nationala si planetara pe care am avut-o candva, inca de la facerea lumii.

    PS: Important e de redistribuit si la profesori si invatatori, sa isi invete copii la scoli, caci dictatul evreo-masonic venit de la Bruxelles in 2007 a interzis mentionarea in manualele noastre scolare orice istorie inainte de 106 AD, (cand criminalul Traian a distrus Dacia) masonii din Bruxelles pretinzand ca "inainte de 106 A.D. dacii nu au existat ;) deci nu am avut atunci istorie, istoria noastra in 106 A.D. a inceput" ;) (deci Traian in 105 si 106 A.D. s-a luptat aici cu aerul ;) (ca si in anii precedenti) si a cucerit o tara care atunci "nu exista" ;) )

    Vezi minutul 5:40 aici http://youtu.be/aflh0UJ_KZ0 ca si aici pomeneste de dictatul ala, dar din pacate aici in termeni mult mai blanzi, probabil altfel nu ar fi fost aprobata emisiunea sa fie transmisa la TV. (Cenzura TV e activa puternic in Romania, si e condusa de masonii evrei)

    Consideram ca FIECARE ROMAN E DATOR SA AJUTE LA SALVAREA NEAMULUI PRIN DEZVALUIREA ADEVARULUI ISTORIC cel putin.

Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

Noaptea Muzeelor boicotată în acest an de angajații muzeelor în nordul Moldovei

Nemulțumiți de inechitățile salariale, angajații muzeelor din Nordul Moldovei sunt hotărâți să boicoteze anul acesta…

3 ore ago

16 Mai 1600 – Mihai Viteazul ia Cetatea Suceava fără niciun fel de luptă, pur și simplu i se deschid porțile cetății

Sub spectrul unei iminente reveniri a lui Sigismund Báthory cu scopul de a recuceri Transilvania…

15 ore ago

Cu se se mai laudă USR-iștii: propunerea legislativă privind dreptul la avort a primit raport de adoptare

Oana Cambera, deputat neafiliat, fostă USR și PLUS, acum ajunsă vicepreședinte la partidul Reper, se…

22 de ore ago

Militarii rezerviști cer printr-o petiție actualizarea soldelor de grad!

Gradul militar același și totuși diferit !? Militarii în activitate, în rezervă sau retragere și-au…

o zi ago

Cristina POBIRCI, o gorjeancă talentată!

Cristina POBIRCI: Sunt din Părău de Pripor și totul a început la varsta de 6 ani…

o zi ago