RSS

Ion Coja: "Marx & Engels ne-au c…

După 1990, pe Interne…

După Bogdan Diaconu, apare o nou…

Alternativa Dreaptă s…

Gheorghe Piperea: "Marile bănci …

Tot mai multe dintre …

Deși este un demers nelegal și a…

Dezbinarea românilor …

Monica Macovei se face vinovată …

Printr-o dublă măsură…

Liderii antiromâni ai UDMR din j…

Protestul românilor f…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Găgăuzia văzută drept “Detonator” pentru “revolutionarii” prorusi din Republica Moldova

Print Friendly, PDF & Email

În urma alegerilor parlamentare din Republica Moldova s-a ajuns la concluzia ca rezultatul acestor reprezinta un vot  prin care pro-rusii au gasit crearea premiselor de a contesta regiunea Găgăuzia  care in opinia lor “ar putea deveni detonatorul” unei schimbari revoluționare în Republica Moldova, într-o manieră mult asemanatoare cu cea din Donbas în sud-estul Ucrainei, conform spuselor lui Ivan Lizan.

Aceasta s-ar datora faptului că tocmai în acea regiune turcă(Găgăuzia) s-a format “o masă critică de contradicții”. Orice încercare a Chișinăului de a le suprima “va declanșa un război civil în republică, care se va încheia cu dezintegrarea și reformarea regiunii.”

Cititi si: Gagauzii si romanii

Până în prezent, continuă el, “comportamentul elitelor din Găgăuzia a ramas neclar”, dar Chișinăul va incerca acum, fără îndoială, “să încerce să lichideze autonomia găgăuză”. Argumentul lui Lizan este numarul de peste 200.000 de persoane al minoritatii găgăuze în Republica Moldova care sunt de orientare mai degraba pro-rusa decat pro-occidentala.

Majoritatea analiștilor care au analizat revoluțiile colorate din Ucraina, Georgia și în alte părți au sugerat că acestea sunt cel mai probabil să apară atunci când există un rezultat electoral contestat, sau atunci când guvernul este divizat și slab, iar când populația ajunge la concluzia că elitele sunt atât de corupte și ignoră interesele poporului în favoarea lor.

Cititi si : Loialitatea gagauzilor fata de statul roman

În opinia lui Lizan, toți acești factori sunt prezenți în Republica Moldova, dar ei se unesc pentru a împinge țara într-o direcție cu totul diferită decât mulți s-ar putea aștepta.

Potrivit lui, alegerile au fost frauduloase nu numai din cauza corupției și a fraudei în Republica Moldova, ci pentru că la Chișinău se presupune ca a fost impiedicat/anulat votul moldovenilor care trăiesc și muncesc în Federația Rusă. Există aproape 700.000 de moldoveni care muncesc in Rusia. Cei mai multi, spune el, ar putea fi numărati pentru a sprijini o poziție pro-Moscova. Dar numai aproximativ 5.000 dintre ei au votat.

Nota noastra: Din cate putem observa problema gagauza este o problema speculata de catre fortele politice pro-ruse care se folosesc de acest pretext pentru a intoxica si invenina opinia publica chiar mai mult decat este cazul. Problema gagauzilor din Republica Moldova este una de integrare culturala si sociala, provenita si cauzata tocmai de catre rusificarea si rusofonizarea fortata si nicidecum una similara cu ceea ce se intampla acum in Estul Ucrainei.

Cititi si : Gest emotionant: o batrana de o suta de ani din Gagauzia recita o poezie in limba romana

Candva gagauzii erau perfect integrati in societatea romanesca, din randurile gagauzilor ridicandu-se numeroase persnoalitati ale Romaniei dar pe caror putini romani le cunosc si adevaratele origini.

In perioada cat gagauzii s-au gasit pe teritoriul Romaniei acestia au fost loiali statului roman. Academicianul Stefan Ciobanu ii caracterizeaza astfel:

“Dintre toate minoritatile din Basarabia, populatia gagauza este cea care se apropie cel mai mult de poporul roman prin calitatile sale spirituale, prin loialitatea si prin blandetea firii sale.Toti gagauzii vorbesc perfect romaneste.”

Dupa 1944, gagauzii au fost supusi unei rusificari fortate, combinate si cu o oarecare izolare forata fata de romani la care i-au supus rusii, incat astazi ei nu numai ca nu mai cunosc deloc limba romana, dar nu mai cunosc nici propria limba, gagauza.

 

Găgăuzia Văzut drept "Detonator" pentru "revolutionarii" prorusi din Republica Moldova

Găgăuzia Văzut drept “Detonator” pentru “revolutionarii” prorusi din Republica Moldova

Surse/Note:

[1] interpretermag.com

[2] windowoneurasia2.blogspot.ro

[3] odnako.org

 

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline