«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Numele lui Daniel Morar, vehiculat pentru şefia Procuraturii Generale din Moldova

Print Friendly, PDF & Email

Un procuror european la cârma Procuraturii Generale din Moldova. După consultările cu oficialii europeni, de acum două zile, în presă se vehiculează pentru această funcţie chiar numele lui Daniel Morar, fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România. Cele 3 partide pro-europene de la Chişinău au reluat însă discuţiile în contradictoriu după plecarea oficialilor europeni. Juriştii susţin că acest lucru e posibil doar dacă vor fi modificate mai multe legi.

Alegerea unui procuror european în fruntea Procuraturii Generale este posibilă. Sunt mai multe scenarii prin care acest lucru ar putea deveni realitate. Primul şi cel mai complicat ar fi ca Parlamentul să modifice legea cu privire la Procuratură. În prezent, condiţiile din articolul 36 a legii respective permit ca această funcţie să fie ocupată doar de un moldovean.

Numele lui Daniel Morar, vehiculat pentru şefia Procuraturii Generale din Moldova

Art.36 din legea cu privire la procuratură: “Poate fi numită în funcţia de procuror persoana care întruneşte următoarele condiţii:

– deţine cetăţenia Republicii Moldova şi este domiciliată pe teritoriul ei

– are capacitate de exerciţiu deplină

– este licenţiată în drept

– are vechimea în muncă necesară pentru a fi numită în funcţia respectivă şi se bucură de bună reputaţie sau a absolvit cursurile de formare iniţială a procurorilor la Institutul Naţional alJustiţiei

– nu are antecedente penale

-cunoaşte limba de stat

– este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea atribuţiilor

– are calificare profesională şi experienţa de lucru din ultimii 15 ani sînt corespunzătoare realizării sarcinilor Procuraturii.

O altă posibilitate ar fi ca legislativul să modifice legea cu privire la acordarea cetăţeniei. Nici în acest caz, lucrurile nu sunt simple. Potrivit acestei legi, o persoană străină poate obţine cetăţenia Republicii Moldova doar dacă renunţă la cea din ţara din care provine.

Art.15 din legea cu privire la acordarea cetăţeniei Republicii Moldova: “Cetăţenia Republicii Moldova se poate acorda la cerere cetăţeanului străin care:

1) deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază aici permanent cel puţin ultimii 10 ani, sau în cazul în care este căsătorit cu un cetăţean al Republicii Moldova de cel puţin 3 ani sau care a venit să domicilieze la părinţi sau copii care sînt cetăţeni ai Republicii Moldova şi care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova cel puţin 3 ani.

2) are asigurate mijloace legale de existenţă pe teritoriul Republicii Moldova;

3) cunoaşte limba de stat în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială a republicii;

4) cunoaşte bazele Constituţiei Republicii Moldova;

5) dovedeşte prin comportarea şi atitudinea sa ataşament faţă de statul şi poporul Republicii Moldova;

6) renunţă la cetăţenia altui stat, dacă o are.

Un procuror general european este şi soluţia propusă de cei trei oficiali europeni, veniţi la Chişinău acum două zile, ca partidele pro-europene să iasă din impasul negocierilor. Un procuror desemnat cu acordul Comisiei Europene va transmite un semnal la Bruxelles că noul Guvern începe într-adevar procesul de reformare a justiţiei din Moldova, se arată în recomandarea europenilor. Juriştii susţin că înlocuirea unui procuror general moldovean cu unul venit din afară nu va pune capăt corupţiei din justiţie, atâta timp cât sistemul este politizat.

În timpul negocierilor pentru un nou guvern, la partajarea funcţiilor, Partidul Liberal a cerut funcţia de procuror general pentru a pune în acest fotoliu un profesionist din afară, tocmai pentru a depolitiza sistemul. Iniţiativa nu a fost însă susţinută de celelalte partide pro-europene.

Numele lui Daniel Morar, vehiculat pentru şefia Procuraturii Generale din Moldova

Numele lui Daniel Morar, vehiculat pentru şefia Procuraturii Generale din Moldova

Sursa:

[1] stiri.tvr.ro

Semnalează o eroare

Dacă ați sesizat o eroare în textul articolului, vă rugăm să selectați pasajul greșit, și să apăsați CTRL+ENTER
pentru a o expedia editorilor noștri.

Donatii prin PayPal

Alege valuta

Indroduceti suma


Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Transport GRATUIT la peste 50 lei! -50% la 2.000 de titluri