RSS

Sa-l sustinem cu totii pe jurnal…

Sa-l sustinem cu toti…

Cine sunt de fapt cei de la USR:…

Cine sunt de fapt cei…

Extraordinar! Mai exista si patr…

Extraordinar! Mai exi…

(VIDEO) Si la 100 de ani de la M…

(VIDEO) Si la 100 de …

Dacian Ciolos ameninta de la o o…

Dacian Ciolos amenint…

Deznationalizare fortata a român…

Deznationalizare fort…

Minune in România? Se opreste pr…

Minune in România? Se…

Achitat definitiv dupa ce a stat…

Achitat definitiv dup…

Inca o batjocura la adresa român…

Inca o batjocura la a…

PROTEST al comunității româneşti…

PROTEST al comunități…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Numele lui Daniel Morar, vehiculat pentru şefia Procuraturii Generale din Moldova

Un procuror european la cârma Procuraturii Generale din Moldova. După consultările cu oficialii europeni, de acum două zile, în presă se vehiculează pentru această funcţie chiar numele lui Daniel Morar, fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România. Cele 3 partide pro-europene de la Chişinău au reluat însă discuţiile în contradictoriu după plecarea oficialilor europeni. Juriştii susţin că acest lucru e posibil doar dacă vor fi modificate mai multe legi.

Alegerea unui procuror european în fruntea Procuraturii Generale este posibilă. Sunt mai multe scenarii prin care acest lucru ar putea deveni realitate. Primul şi cel mai complicat ar fi ca Parlamentul să modifice legea cu privire la Procuratură. În prezent, condiţiile din articolul 36 a legii respective permit ca această funcţie să fie ocupată doar de un moldovean.

Numele lui Daniel Morar, vehiculat pentru şefia Procuraturii Generale din Moldova

Art.36 din legea cu privire la procuratură: “Poate fi numită în funcţia de procuror persoana care întruneşte următoarele condiţii:

– deţine cetăţenia Republicii Moldova şi este domiciliată pe teritoriul ei

– are capacitate de exerciţiu deplină

– este licenţiată în drept

– are vechimea în muncă necesară pentru a fi numită în funcţia respectivă şi se bucură de bună reputaţie sau a absolvit cursurile de formare iniţială a procurorilor la Institutul Naţional alJustiţiei

– nu are antecedente penale

-cunoaşte limba de stat

– este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea atribuţiilor

– are calificare profesională şi experienţa de lucru din ultimii 15 ani sînt corespunzătoare realizării sarcinilor Procuraturii.

O altă posibilitate ar fi ca legislativul să modifice legea cu privire la acordarea cetăţeniei. Nici în acest caz, lucrurile nu sunt simple. Potrivit acestei legi, o persoană străină poate obţine cetăţenia Republicii Moldova doar dacă renunţă la cea din ţara din care provine.

Art.15 din legea cu privire la acordarea cetăţeniei Republicii Moldova: “Cetăţenia Republicii Moldova se poate acorda la cerere cetăţeanului străin care:

1) deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază aici permanent cel puţin ultimii 10 ani, sau în cazul în care este căsătorit cu un cetăţean al Republicii Moldova de cel puţin 3 ani sau care a venit să domicilieze la părinţi sau copii care sînt cetăţeni ai Republicii Moldova şi care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova cel puţin 3 ani.

2) are asigurate mijloace legale de existenţă pe teritoriul Republicii Moldova;

3) cunoaşte limba de stat în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială a republicii;

4) cunoaşte bazele Constituţiei Republicii Moldova;

5) dovedeşte prin comportarea şi atitudinea sa ataşament faţă de statul şi poporul Republicii Moldova;

libris.ro

6) renunţă la cetăţenia altui stat, dacă o are.

Un procuror general european este şi soluţia propusă de cei trei oficiali europeni, veniţi la Chişinău acum două zile, ca partidele pro-europene să iasă din impasul negocierilor. Un procuror desemnat cu acordul Comisiei Europene va transmite un semnal la Bruxelles că noul Guvern începe într-adevar procesul de reformare a justiţiei din Moldova, se arată în recomandarea europenilor. Juriştii susţin că înlocuirea unui procuror general moldovean cu unul venit din afară nu va pune capăt corupţiei din justiţie, atâta timp cât sistemul este politizat.

În timpul negocierilor pentru un nou guvern, la partajarea funcţiilor, Partidul Liberal a cerut funcţia de procuror general pentru a pune în acest fotoliu un profesionist din afară, tocmai pentru a depolitiza sistemul. Iniţiativa nu a fost însă susţinută de celelalte partide pro-europene.

Numele lui Daniel Morar, vehiculat pentru şefia Procuraturii Generale din Moldova

Numele lui Daniel Morar, vehiculat pentru şefia Procuraturii Generale din Moldova

Sursa:

[1] stiri.tvr.ro


Articolele publicate de catre Glasul.info pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si numai cu citarea sursei prin link activ. Preluarea integrala a articolelor poate fi facuta numai in baza unui acord scris din partea Glasul.info.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!


loading...

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...
Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline
Citește articolul precedent:
Indiferenta autoritatilor de la Bucuresti distruge cea mai veche organizatie romaneasca din Serbia
Tribunalul din Vârşeţ a stabilit executarea silită pentru achitarea datoriilor de catre Comunitatea Românilor din Serbia

In timp ce dobitocii inutili din fruntea statului roman fac...

De ce este imperativa indepartarea fostilor comunisti?
„Poziția adevărată a românilor s-a făcut văzută în mai 1990!”

Domnul AUREL a făcut acest comentariu pe marginea textului semnat...

Ăștia vor încă un 1907 ?!, sursa imagine: facebook.com/balaurul.roman
Ăștia vor încă un 1907?!

Rascoala într-un sat din judetul Suceava! După ce le-au distrus casele...

Închide