Calvarul celei mai „basarabene” Basarabii

Nimic mai desert in lumea asta decat filosofia “statalitatii socialiste a poporului moldovenesc“. Premisa rezumata din sinteza: cu piatra de temelie in Baia – prima resedinta de scaun a Patriei, statalitatea faurita de Bogdan I (voievod al Maramuresului si Domn (intemeitorul) al Tarii Moldovei; n. înainte de 1307 – d.1367) persista in timp si nu are nevoie de vreo caricatura, fie si a dictaturii prolelariatului; poporul – e dezbinat de cotropitor si trebuie unificat.

***

Promulgarea ideei despre existenta unei Basarabii in afara Principatului e abordata de Rusia Tarista in scopul vadit expansionist in directia balcanica. Pe toate caile posibile si imposibile, “eliberatorul”  planteaza consistent aberatia, mai ales dupa a.1812. Suntem, adica, poporul (?) „ales” (de samoderjet / sovietici / mancurti), nu avem nimic comun (tabu penalizat sever pana astazi) cu „pseudo”-moldovenii dintre Prut-Carpati, care, pare-se ca sunt romani; asijderea, ne deosebim radical de „extraterestii”-romani supravietuitori din nordul Bucovinei, Tinutul Herta, Transnistria, Bugeac. Un interes major prezinjta si faptul, ca pe undele mass-mediei locale nu se aude nimic – dar absolut nimic! – de delta Dunarii, de Insula Serpilor ce ne apartine de jure, nu si de facto, etc.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Calvarul celei mai „basarabene” Basarabii

Nu e la moda in Chisinaul contemporan a vorbi despre caracteristica fizico-politica adecvata a Moldovei, despre pamantul rapit in a.1812 (denumit fraudulos, dupa a.1813, „Basarabia”), cucerit repetat in a.a.1940 / 1944. Prin mijlocirea ustensilelor aflate la indemana, cotropitorul si acolitii promulga vartos ideea precum ca ceea ce au desemnat cu tancul in 28 iunie 1940 reprezenta ditamai „Maldova sotialisti”. Mai recent, cu “precizie” matematica similara, domeniul educational “independent” angajeaza nevinovat teza precum ca patrimoniul satului Vanatori, din Nisporeni, etaleaza cogeamite “teara Moldovei“, la caz „Basarabia”. Cules parca din folclorul rusesc gen-“znai nasih” (astia suntem noi), epizodul ne pune in imposibilitatea de a invata junimea sa-si iubeasca Patria. Allah ecber.

Dar si asa apar mari semne de rezerva, conturand nedumerirea tampita: ce-au sechestrat sovieticii la o luna (!?) dupa inrobirea (repetata), din 1940, a interfluviului Nistru-Prut? Caci au furat o Basarabie si o alta au lasat ciobanasilor (!?) “revolutionari“. Imperios necesar e prin urmare sa constatam numarul Basarabiilor existente.

Rog potentialul oponent sa dea dovada de extrema prudenta la declinarea paradigmei. Va fi gresit raspunsul in cazul mizei pe unicitatea istorica a tinutului. Castiga persoana ce anunta cifra „trei”, caci anume atatea “Basarabii” releva obscura psihologie chisinauiena.

(…)

Mihai Dascălu / 22 decembrie 2014

La 24 ianuarie 1918 Republica Democrata Moldoveneasca isi proclama independenta fata de Imperiul Rus, sursa imagine: facebook.com/balaurul.roman
La 24 ianuarie 1918 Republica Democrata Moldoveneasca isi proclama independenta fata de Imperiul Rus, sursa imagine: facebook.com/balaurul.roman

Sursa:

[1] eternamoldova.wordpress.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Piata Marii Adunari Nationale, privata de demnitate

mar ian. 27 , 2015
Desartaciunea poftei “alesilor” ot Valea Bacului de a se “omologa” pe arena mondiala rezulta usor din dictonul ce zice ca egoismul e samburele vietii. Cat de voluminos o fi orgoliul Chisinaului nu stim, doar ca dupa a.1991 acestea se vrea inmatriculat, cu tot dinadinsul, sub numele tezaur “Moldova / Basarabia“. Uitand cavalereste ca tocmai “mandra capitala” […]
Protest în PMAN, duminică, ora 13:00 // NU, coaliției monstruoase!, sursa imagine: facebook.com/miscareaunionista

Poate vă place și:

libris.ro