RSS

Inaugurare care îndeamnă la neui…

Inaugurare care îndea…

De ce nu avem autostrăzi? De mil…

Da! Asta ne spune un …

Naționaliștii români avertizează…

Naționaliștii români …

După ce francezii au fost avanga…

După ce francezii au …

Asalt împotriva valorilor conser…

Asalt împotriva valor…

Pledoarie a unui deputat pentru …

Pledoarie a unui depu…

O nouă hemoragie dinspre PNL spr…

O nouă hemoragie dins…

Deputatul UDMR Attila Korodi: "P…

Deputatul UDMR Attila…

Ministerul Culturii a elaborat p…

Ministerul Culturii a…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Calvarul celei mai „basarabene” Basarabii

Print Friendly, PDF & Email

Nimic mai desert in lumea asta decat filosofia “statalitatii socialiste a poporului moldovenesc“. Premisa rezumata din sinteza: cu piatra de temelie in Baia – prima resedinta de scaun a Patriei, statalitatea faurita de Bogdan I (voievod al Maramuresului si Domn (intemeitorul) al Tarii Moldovei; n. înainte de 1307 – d.1367) persista in timp si nu are nevoie de vreo caricatura, fie si a dictaturii prolelariatului; poporul – e dezbinat de cotropitor si trebuie unificat.

***

Promulgarea ideei despre existenta unei Basarabii in afara Principatului e abordata de Rusia Tarista in scopul vadit expansionist in directia balcanica. Pe toate caile posibile si imposibile, “eliberatorul”  planteaza consistent aberatia, mai ales dupa a.1812. Suntem, adica, poporul (?) „ales” (de samoderjet / sovietici / mancurti), nu avem nimic comun (tabu penalizat sever pana astazi) cu „pseudo”-moldovenii dintre Prut-Carpati, care, pare-se ca sunt romani; asijderea, ne deosebim radical de „extraterestii”-romani supravietuitori din nordul Bucovinei, Tinutul Herta, Transnistria, Bugeac. Un interes major prezinjta si faptul, ca pe undele mass-mediei locale nu se aude nimic – dar absolut nimic! – de delta Dunarii, de Insula Serpilor ce ne apartine de jure, nu si de facto, etc.

Calvarul celei mai „basarabene” Basarabii

Nu e la moda in Chisinaul contemporan a vorbi despre caracteristica fizico-politica adecvata a Moldovei, despre pamantul rapit in a.1812 (denumit fraudulos, dupa a.1813, „Basarabia”), cucerit repetat in a.a.1940 / 1944. Prin mijlocirea ustensilelor aflate la indemana, cotropitorul si acolitii promulga vartos ideea precum ca ceea ce au desemnat cu tancul in 28 iunie 1940 reprezenta ditamai „Maldova sotialisti”. Mai recent, cu “precizie” matematica similara, domeniul educational “independent” angajeaza nevinovat teza precum ca patrimoniul satului Vanatori, din Nisporeni, etaleaza cogeamite “teara Moldovei“, la caz „Basarabia”. Cules parca din folclorul rusesc gen-“znai nasih” (astia suntem noi), epizodul ne pune in imposibilitatea de a invata junimea sa-si iubeasca Patria. Allah ecber.

Dar si asa apar mari semne de rezerva, conturand nedumerirea tampita: ce-au sechestrat sovieticii la o luna (!?) dupa inrobirea (repetata), din 1940, a interfluviului Nistru-Prut? Caci au furat o Basarabie si o alta au lasat ciobanasilor (!?) “revolutionari“. Imperios necesar e prin urmare sa constatam numarul Basarabiilor existente.

Rog potentialul oponent sa dea dovada de extrema prudenta la declinarea paradigmei. Va fi gresit raspunsul in cazul mizei pe unicitatea istorica a tinutului. Castiga persoana ce anunta cifra „trei”, caci anume atatea “Basarabii” releva obscura psihologie chisinauiena.

(…)

Mihai Dascălu / 22 decembrie 2014

La 24 ianuarie 1918 Republica Democrata Moldoveneasca isi proclama independenta fata de Imperiul Rus, sursa imagine: facebook.com/balaurul.roman

La 24 ianuarie 1918 Republica Democrata Moldoveneasca isi proclama independenta fata de Imperiul Rus, sursa imagine: facebook.com/balaurul.roman

Sursa:

[1] eternamoldova.wordpress.com


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!loading...

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

Activitatea noastră poate fi susținută și îmbunătățită prin finanțarea acțiunilor pe care le desfășurăm. Dacă apreciați ceea ce facem și ce încercăm să facem și pe viitor, puteți contribui prin donații:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22

Donatii prin PayPal

Alege valuta

Indroduceti sumaComentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline