RSS
TwitterFacebookPinterest

Guvernul a anulat plata CASS pe ultimii trei ani pentru unii contribuabili!

Guvernul a decis că o parte a populației nu mai trebuie să plătească contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS), datorată începând cu anul 2012 și până în prezent. Cine beneficiază de pe urma proiectului de lege? În special tinerii!

Astfel, persoanele fizice care beneficiau de calitatea de asigurat fără plata CASSși au efectuat-o ca urmare a deciziilor de impunere emise și comunicate de ANAF vor avea dreptul la restituirea sumelor achitate.

Guvernul a anulat plata CASS pe ultimii trei ani pentru unii contribuabili!

Haideți să vedem care sunt categoriile de oameni care intră sub incidența proiectului de lege:

  1. copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă au fost elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți. Dacă au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, pentru aceste venituri, nu se anulează contribuția;
  2. tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care au provenit din sistemul de protecție a copilului. Dacî au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din agricultură, silvicultură, piscicultură și pentru cele acordate în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, pentru aceste venituri, nu se anulează contribuția;
  3. soțul, soția și părinții care nu au avut venituri proprii și care se aflau în întreținerea unei persoane asigurate, pentru venitul bază de calcul reprezentat de salariul minim brut pe țară;
  4. persoanele persecutate politic de fostul regim comunist;
  5. persoanele cu handicap, pentru veniturile acordate în baza Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuția;
  6. bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, până la vindecarea respectivei afecțiuni, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuția;
  7. femeile însărcinate și lăuzele, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuția sau au avut venituri sub salariul de bază minim brut pe țară.

În urma acestei decizii ANAF are obligația să emită și comunice din oficiu deciziile de anulare a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru cazurile în care a emis și comunicat decizii de impunere pentru persoanele fizice care, potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și evidențelor transmise de CNAS către ANAF, aveau calitatea de asigurat, fărî plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, se precizează în comunicat. Reglementarea se va aplica indiferent dacă împotriva deciziei de impunere s-au exercitat ori nu căi de atac.

În cazul în care ANAF a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a fost stabilit cuantumul CASS, organul fiscal nu va mai comunica decizia de impunere, iar în cazul în care nu a emis-o, nu va mai emite o astfel de decizie.

Documentul mai prevede că persoanele fizice care se încadrează într-una dintre categoriile de mai sus și care au primit decizii de impunere, dar nu au primit decizia de anulare de la ANAF, beneficiază de acest drept, la cerere, dupa obținerea documentului justificativ care atestă calitatea de asigurat fără plata contribuției. Conform comunicatului Guvernului, documentul trebuie să fie eliberat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Anularea CASS nu înseamnă că Guvernul a devenit milostiv cu cetățenii sau că vreun haiduc s-a cocoțat în locul lui Ponta și împarte cu generozitate banii dinTrezorerie. Ea vine în condițiile în care mii de minori au primit decizii de impunere pentru plata de contribuții sociale de sănătate pentru veniturile obținute din dobânzile realizate pentru alocațiile primite de la stat și pe care nu le-au ridicat din conturile bancare.

S-a ajuns în situația prezentă datorită unor prevederi neclare din Codul Fiscalcare nu excludeau în mod specific de la plata CASS persoanele care beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuției, cum sunt, spre exemplu, toți tinerii de până în 18 ani.

Între timp, Codul Fiscal a fost modificat pentru corectarea acestor neclarități. Aspectul a făcut ca OG nr. 4/2015, intrat în vigoare pe 31 ianuarieac, să stabilească explicit categoriile de persoane care să fie scutite de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și categoriile de venituri pentru care nu vor datora contribuție.

ANAF - Romanii isi pot verifica electronic situatia fiscala

ANAF – Romanii isi pot verifica electronic situatia fiscala

Sursa:

[1] ovidiuciutescu.wordpress.com


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info