In ultima vreme scandalurile se tin lant de Departamentul Românilor de Pretutindeni si imaginea acestei institutii a avut de asemenea serios de suferit din aceasta cauza. Pe langa scandalul legat de spalare de bani si de luare de mita in care e implicat fostul ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, incep sa apara tot felul de alte dezvaluri despre activitatea acestui Departament al Românilor de Pretutindeni.
Departamentul Românilor de Pretutindeni a început, pe ascuns, să creeze o rețea de „comunicatori
reprezentativi” în diaspora.Manevra DPRRP de a racola pe ascuns, într-o manieră ce amintește de cea a vechii Securități, informatori din diaspora, a fost relevată de președintele ad interim al PNL Londra, Iolanda Costide, care a decis să facă public, pe pagina sa de Facebook, o parte din conținutul scrisorii Ambasadei României la Londra.
Departamentul Românilor de Pretutindeni are o imagine proasta in randul romanilor din afara granitelor
Probleme mari si acuzatii destul de grave din partea romanilor din afara granitelor sunt legate si de modul in care se fac finantarile care ar trebui sa fie sprijinite diferite asociatii culturale de catre Departamentul Românilor de Pretutindeni.
Conform comunicatului oficial de pe pagina www.dprp.gov.ro, cererile de finanţare pentru anul in curs ale romanilor din afara granitelor trebuie să respecte coordonatele stabilite de Ghidul de finanţare publicat pe pagina de internet a DPRRP , precum şi termenul limită de depunere: 24 februarie 2015 (data poştei). Cererile trimise după această dată nu sunt eligibile.
Intr-o discutie cu un roman din Serbia am putut afla ca aceste finantari de la Departamentul Românilor de Pretutindeni sunt obtinute numai de anumite persoane “agreate” sau chiar exista suspiciunea ca o parte din bani se intorc catre buzunarele unor oameni politici din Romania.
Nu sunt uitati nici fostii directori / ministri delegati pentru Departamentul Românilor de Pretutindeni si se pare ca nici acestia nu au lasat deloc o impresie mai buna. Mai mult chiar, sunt pomenite numele unora dintre ei cum ar fi Titus Corlatean, Eugen Tomac sau Viorel Riceard Badea si sunt acuzati de spalare de bani.
Eugen Tomac este de acuzat ca ar fi spalat intre 2010-2012 aproximativ doua milioane de euro.
Surse:
[1] ziarulromanesc.net [2] dprp.gov.roRO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri