libris.ro

O scurta istorie a politiei politice in Europa

O scurta istorie a politiei politice in Europa

Elisabeta I a Angliei(1558-1605) a organizat si ea, ceva mai tarziu, prima „politie politica” puternica si bine organizata din Anglia, condusa de lordul Francis Walshingam, care s-a distins ca unul dintre cei mai importanti spioni din evul mediu occidental.

Acesta a salvat-o pe regina de la peste 20 de tentative de asasinat si a condus-o spre esafod pe Maria Stuart, pretendenta catolica la tronul Angliei. Serviciul de spionaj extern, parte a politiei politice de sub conducera lui Walshingam a ajutat-o pe Elisabeta I sa zdrobeasca „Invincibila Armada” (1588) a Spaniei si sa declanseze expansiunea coloniala a regatului sau, pana atunci destul de sarac si de slab. Tot Elisabeta I a patronat pirateria de stat, care i-a adus mari bogatii in tezaurul regal.

O scurta istorie a politiei politice in Europa

Prima politie politica din Franta a luat fiinta prin grija cardinalului Richelieu (1585 – 1642), condusa de preotul capucin Joseph de Tremblay. Spionii lui Richelieu au subminat statele germane divizate, contribuind la alipirea de catre Franta a provinciilor Alsacia si Lorena.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Politiile politice au devenit standard pentru toate statele feudale din Europa dupa Revolutia burghezo-democratica din Franta de la 1789-1794, de teama efectelor acestui mare eveniment care a schimbat cursul istoriei.

Nu Romania socialista a inventat politia politica. Ar fi timpul ca lumea sa stie ca toate formatiunile statale, de acum 10.000 de ani si pana la „marile democratii occidentale”, in frunte cu SUA, au dispus si dispun inca de structuri de politie politica. Biroul de investigatii FBI este cea mai mare, mai dotata si mai puternica politie politica de pe glob.

Fostul presedinte al SUA, Ronald Reagan (1981-1989) a fost timp de mai multi ani informator al FBI (deci colaborator al securitatii) pentru statul California, avand acoperirea de actor la Hollywood, iar pseudonimul de agent informator „T-10”.

Politia politica din Regatul Romaniei s-a numit „Siguranta”, pe care regimul comunist a preluat-o schimbandu-i numele in „Securitate”.

Prima politie politica instrument al statului, avand si misiuni de spionaj pe plan extern din Rusia a luat fiinta in anul 1565 prin grija tarului Ivan al IV-lea („cel Groaznic”) sub numele de „Opricinina”.

Tarul Rusiei, Alexandru al II-lea (1855-1881), a modernizat serviciul secret de securitate si spionaj care a fost denumit „Ohrana”. La inceputul anului 1900, sub domnia lui Nicolae al II-lea, „Ohrana” avea pe statele sale de plata peste 100.000 de agenti, distribuiti pe tot teritoriul Rusiei, precum si in toate capitalele lumii.

Frederic al II-lea (1740-1786), rege al Prusiei din dinastia de Hohenzollern, ramas in istorie sub numele de „Frederic cel Mare” a fost un stralucit conducator de osti. Acesta a purtat o serie de razboaie contra Asutriei, a luat parte la razboiul de sapte ani si la prima impartire a Poloniei in 1772.

In urma unei victorii rapide si stralucite impotriva armatei austriece , Frederic cel Mare a fost intrebat care este explicatia victoriei sale atat de decisive? Regele Prusiei a raspuns:

„In timp ce adversarul meu a avut un spion si o suta de bucatari, eu am avut o suta de spioni si un singur bucatar.”

Aceasta explica totul in legatura cu rolul atribuit spionajului de catre conducatorii germani de-a lungul timpului.

Istoria politiei politice in Europa, Francis Walshingam
Istoria politiei politice in Europa, Francis Walshingam

Sursa:

[1] Ghidul spionului roman, tainele unei vechi meserii, col.(r) Florian Garz

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info