La 23 februarie 1443 se năștea Matei Corvin, unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei

Matia Corvin (în maghiară Hunyadi Mátyás, în latină Matthias Corvinus, în germană Matthias Corvinus, în croată Matija Korvin; n.23 februarie 1443, Cluj – d. 6 aprilie 1490, Viena), născut Matia de Hunedoara, cunoscut și ca Mateiaș în cronicile Moldovei sau Matei Corvin a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. A condus Regatul Ungariei între anii 1458-1490.

Matei Corvin și Clujul ( 1443- 1458 -1490)

La 23 februarie 1443 se năștea Matei Corvin, unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei

Cele trei repere cronologice din titlu marchează trei momente fundamentale, legate de numele uneia dintre cele mai importante personalități politice ale Europei Centrale, anume Matei Corvin. Prima dintre date se referă la nașterea sa, a doua la urcarea sa pe tronul Ungariei (la vârsta de 15 ani, a majoratului din epocă), iar ultima este anul morții.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

 Statuia lui Matei Corvin din Cluj salvată de la demolare de către Nicolae Iorga

Nu de puține ori, Matei Corvin și statuia lui Fadrusz au stârnit controverse și dispute, mai ales din cauza celor 4 personaje de la baza grupului statuar.

O plăcuță cu un citat din Nicolae Iorga, menită să salveze statuia lui Matei Corvin de la demolare în perioada interbelică, a ajuns să creeze animozități între autoritățile locale din Cluj și comunitatea maghiară din România.

Ansamblul statuar dezvelit în anul 1902 îl înfățișează pe regele Matei Corvin într-o ipostază ecvestră, iar la bază sunt ceilalți conducători contemporani ai Ungariei de la momentul respectiv: Pavel Chinezu (banul  Timișoarei), Ștefan Zapolya (palatinul Ungariei),  Stefan Bathory (voievodul Transilvaniei) și Blasiu Magyar (căpitan de oști).

În anul 1919 statuia era cât pe ce sa fie ori demolată ori transferată la Hunedoara, locul de baștină al tatălui regelui, Iancu de Hunedoara. Soluția salvării monumentului i-a aparținut istoricului Nicolae Iorga, prin amplasarea unei plăcuțe trilingve, care să evidențieze în primul rând originea română a regelui Matei Corvin. Această plăcuță conține un citat al lui Iorga:

“Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită.”

În anii de după Primul Război Mondial, Ungaria a cerut în repetate rânduri statuia, însă autoritățile române au dorit păstrarea acesteia, dată fiind originea română a regelui. În anul 1945 a fost îndepărtată de pe postamentul statuii stema Ungariei și inscripția Matyas kiraly, fiind înlocuită cu inscripția Mathias Rex.

După preluarea puterii comuniștii au îndepărtat placuța cu inscripția citatului lui Iorga de pe statuie, iar o plăcuță identică cu cea a istoricului a fost repusă pe statuie în 1992, de Ziua Națională a României, de către primarul Clujului de atunci, Gheorghe Funar.

La 23 februarie 1443 se năștea Matia Corvin, unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei
La 23 februarie 1443 se năștea Matia Corvin, unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei

Surse:

[1] dspace.bcucluj.ro

[2] wikipedia.org

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Republica Moldova e condusă de gruparea antiromânească ”Snegur-Lucinschi-Voronin-Putin”

sâm feb. 21 , 2015
Apropo de ”harbuz” – oare nu PNL a fost cel care a anticipat povestea PLDM-ului cu harbuzul? Acum v-ați convins? M-am săturat să scriu despre asta. Și, totuși, parcă nu poți renunța să le mai spui, o dată, lucrurilor pe nume. În speranța că cineva va înțelege, odată și odată, […]
RM e condusă de gruparea antiromânească ”Snegur-Lucinschi-Voronin-Putin”, Basarabia Oblast

Poate vă place și:

libris.ro