libris.ro

CEKA, unul dintre cele mai brutale si mai sangeroase servicii secrete din lume

CEKA, unul dintre cele mai brutale si mai sangeroase servicii secrete din lume

CEKA, unul dintre cele mai brutale si mai sangeroase servicii secrete din lume

”Comisiunea extraordinara pentru a combate contrarevolutia, sabotajul si abaterile de la serviciu” (CEKA) a fost infiintata la 7 noiembrie 1917 de catre Lenin, prin semnarea unui decret, in calitate de presedinte al Consiliului Comisarilor poporului.

Din aceasta lunga titulatura, primele doua cuvinte, asa cum suna ele fonetic in limba rusa, sunt ”Ceresvicinaia Komisia”, iar prin prescutare, numele comisiei va fi cunoscut ulterior drept ”Ceka”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Institutia avea puteri discretionare, afirmandu-se si intarindu-se gradual, pana la punctul critic in care ajunge sa devina cel mai temut instrument de teroare indreptat impotriva celor identificati ca fiind contrarevolutionari.

CEKA, unul dintre cele mai brutale si mai sangeroase servicii secrete din lume

In timpul razboiului civil din Rusia, trupele CEKA, majoritatea lor formata din membri ai unor unitati militare, imbracati in negru, actionau ca niste trupe de soc. Pentru a se distinge mai bine in cadrul operatiunilor pe care le desfasurau, cekiștii din anii care au urmat revolutiei bolsevice erau imbracati in haine de piele, infatisare care starnea adesea frica si panica printre locuitori.

CEKA s-a remarcat prin niste acte de teroare nemaintalnite pana atunci, practicand epurarea etnica, intelectuala, politica, religioasa, pentru ca mai apoi, dupa succesul revolutiei bolsevice, sa ucida fara discriminare, potrivit abonimabilelor cote de ucidere, stabilite de catre liderii sovietici.

Crima a devenit curand principala masura prin care CEKA asigura siguranta statului, liderii acestei institutii cerand guvernului sovietic sa voteze asa numita ”teroare masiva”, motivand ca succesul revolutiei nu poate fi aparat decat prin suprimari in masa.

Executiile colective au devenit o obisnuinta pentru acele vremuri in care CEKA se transformase intr-o putere de temut, Lenin insusi inventand pentru aceasta institutie titulatura de ”avangarda a revolutiei”.

Din 1917 pana in 1923, CEKA a infaptuit aproximativ 1.761.065 de crime, victime cazand: 815.000 de tarani, 344.250 de intelectuali, 192.000 de muncitori, 54.850 de ofiteri, 260.000 de oameni de trupa, 48.000 de jandarmi, 19.850 de functionari, 10.500 de agenti de politie, 6575 de profesori, 1215 de eclesiatici, 800 de medici si 25 de episcopi.[1]

CEKA nu s-a multumit sa actioneze doar pe plan intern, astfel ca din 1919 se transforma in GPU (GRU), cu intentia de a raspandi bolsevismul la nivel mondial, implicandu-se in desfasurarea progresiva a conspiratiei internationaliste.

Printre actiunile pe plan extern ale CEKA, se numara si atentatele teroriste din Bulgaria si Romania: agenti sovietici ai GPU au provocat explozia de la catedrala din Sofia, iar in Romania, Max Goldstein a instalat in 1920 un dispozitiv exploziv artizanal in Senatul Romaniei, ucigand mai multi inalti demnitari romani.

Sursa: Glasul.info

Biliografie/Note:

[1] Spionaj-contraspionaj, Cornel Tabacu

[sg_popup id=”25″ event=”onload”][/sg_popup]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info