RSS

Rusinos! Cui i-au amplasat statu…

Rusinos! Cui i-au amp…

Tarile Baltice sar in apararea P…

Tarile Baltice sar in…

Toxicitatea lui Emil Boc inca se…

Toxicitatea lui Emil …

Bataie de joc la Carei! Parcul d…

Bataie de joc la Care…

Emotionant! Imnul românilor din …

Emotionant! Imnul rom…

Românii din Carei cunosc "greuta…

Românii din Carei cun…

Si totusi ce sarbatoresc cu adev…

Si totusi ce sarbator…

Liviu Plesoianu cere judecarea p…

Liviu Plesoianu cere …

Pentru o zi, Măgura Ilvei a deve…

Pentru o zi, Măgura I…

Asociatia Calea Neamului se alăt…

Asociatia Calea Neamu…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La 23 februarie 1443 se năștea Matei Corvin, unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei

Matia Corvin (în maghiară Hunyadi Mátyás, în latină Matthias Corvinus, în germană Matthias Corvinus, în croată Matija Korvin; n.23 februarie 1443, Cluj – d. 6 aprilie 1490, Viena), născut Matia de Hunedoara, cunoscut și ca Mateiaș în cronicile Moldovei sau Matei Corvin a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. A condus Regatul Ungariei între anii 1458-1490.

Matei Corvin și Clujul ( 1443- 1458 -1490)

apiland.ro

La 23 februarie 1443 se năștea Matei Corvin, unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei

Cele trei repere cronologice din titlu marchează trei momente fundamentale, legate de numele uneia dintre cele mai importante personalități politice ale Europei Centrale, anume Matei Corvin. Prima dintre date se referă la nașterea sa, a doua la urcarea sa pe tronul Ungariei (la vârsta de 15 ani, a majoratului din epocă), iar ultima este anul morții.

 Statuia lui Matei Corvin din Cluj salvată de la demolare de către Nicolae Iorga

Nu de puține ori, Matei Corvin și statuia lui Fadrusz au stârnit controverse și dispute, mai ales din cauza celor 4 personaje de la baza grupului statuar.

O plăcuță cu un citat din Nicolae Iorga, menită să salveze statuia lui Matei Corvin de la demolare în perioada interbelică, a ajuns să creeze animozități între autoritățile locale din Cluj și comunitatea maghiară din România.

Ansamblul statuar dezvelit în anul 1902 îl înfățișează pe regele Matei Corvin într-o ipostază ecvestră, iar la bază sunt ceilalți conducători contemporani ai Ungariei de la momentul respectiv: Pavel Chinezu (banul  Timișoarei), Ștefan Zapolya (palatinul Ungariei),  Stefan Bathory (voievodul Transilvaniei) și Blasiu Magyar (căpitan de oști).

În anul 1919 statuia era cât pe ce sa fie ori demolată ori transferată la Hunedoara, locul de baștină al tatălui regelui, Iancu de Hunedoara. Soluția salvării monumentului i-a aparținut istoricului Nicolae Iorga, prin amplasarea unei plăcuțe trilingve, care să evidențieze în primul rând originea română a regelui Matei Corvin. Această plăcuță conține un citat al lui Iorga:

“Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită.”

În anii de după Primul Război Mondial, Ungaria a cerut în repetate rânduri statuia, însă autoritățile române au dorit păstrarea acesteia, dată fiind originea română a regelui. În anul 1945 a fost îndepărtată de pe postamentul statuii stema Ungariei și inscripția Matyas kiraly, fiind înlocuită cu inscripția Mathias Rex.

După preluarea puterii comuniștii au îndepărtat placuța cu inscripția citatului lui Iorga de pe statuie, iar o plăcuță identică cu cea a istoricului a fost repusă pe statuie în 1992, de Ziua Națională a României, de către primarul Clujului de atunci, Gheorghe Funar.

La 23 februarie 1443 se năștea Matia Corvin, unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei

La 23 februarie 1443 se năștea Matia Corvin, unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei

Surse:

[1] dspace.bcucluj.ro

[2] wikipedia.org


Articolele publicate de catre Glasul.info pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si numai cu citarea sursei prin link activ. Preluarea integrala a articolelor poate fi facuta numai in baza unui acord scris din partea Glasul.info.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!


loading...

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...
Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Close
Citește articolul precedent:
Vlah - istoria unui nume legata de tribul celt volcae
Vlah – istoria unui nume legată de tribul celt volcae

Vlah - istoria unui nume. La originea denumirii de vlah...

Scandal în satul Coștei din Serbia, localitate populată aproape în totalitate numai de români
Scandal interetnic în satul Coștei din Serbia, localitate populată aproape în totalitate numai de români

Satul Coștei, din Serbia, este o localitate aflată în imediata...

Țaratul româno-bulgar de la 1185 la 1196 sub conducerea lui Petru (Petru al IV-lea 1185-1197) și Asan, foto - Tribalia Трибалиa
Țaratul româno-bulgar de la 1185 la 1196 sub conducerea lui Petru și Asan

Țaratul româno-bulgar de la 1185 la 1196 sub conducerea lui...

Închide