libris.ro

Romsilva a platit 1 milion de dolari ca sa nu aflam cate paduri are Romania

Romsilva a platit 1 milion de dolari ca sa nu aflam cate paduri are Romania

Totalsoft și Softwin au implementat în anul 2012 un sistem informatic complex (ERP) în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva., sursa : www.Rstiri.ro

De pe site-ul Totalsoft aflăm că acest sistem asigură culegerea și gestionarea informațiilor forestiere, a proceselor administrative, financiare și contabile, managementul documentelor și nu numai, asigurând accesul tuturor factorilor interesați la acestea, în scopul unei gestionări performante a companiei.

Romsilva a platit 1 milion de dolari ca sa nu aflam cate paduri are Romania

Sistemul, în valoare de 1 milion de dolari , ar fi trebuit să permită ROMSILVA gestionarea activităților într-o bază de date unică, asigurând accesul a 500 de utilizatori concurenți și peste 1000 de utilizatori ai secțiunii de portal web.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Doar că sistemul este mort. NU este și nici nu a fost niciodată funcțional.

Proiectul ar fi trebuit să permită angajaților din toate unitățile silvice să inventarieze fondul forestier pe categorii și coduri bine definite, să conducă la diminuarea și înlăturarea pierderilor. Ar fi trebuit să îmbunătățească accesibilitatea fondului forestier, în corelație cu metodele și tehnologiile modern de exploatare a lemnului, respectând cerințele de protecție a mediului.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 996/2008 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniență, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, s-a legiferat obligativitatea utilizării sistemului informațional integrat de monitorizare a circulației materialelor lemnoase.

Fostul director general ROMSILVA declara : “ informatizarea Regiei Nationale a pădurilor ROMSILVA constituie, încă de anul trecut, un proiect foarte important pentru strategia noastră de dezvoltare.

Apreciem competențele Totalsoft și Softwin și avem încredere ca experiența acestor companii precum și profesionalismul echipelor vor contribui în mod direct la succesul proiectului”.

În aceeași notă, Liviu Drăgan, director general Totalsoft adăuga “Charisma Enterprise, componentă principală a sistemului integrat ce urmează să fie implementat la Romsilva, și-a demonstrat valoarea și fiabilitatea până acum în sute de proiecte răspunzând celor mai diverse cerințe de business, indiferent de mediul economic în care a trebuit să ruleze.

Proiectul ROMSILVA este extrem de important pentru noi și vine să confirme încă o dată că marile organizații apreciază facilitățile Charismei și au încredere în profesionalismul echipei Totalsoft. Vrem să facem din acest proiect o nouă referință atât pentru noi cât și pentru industria IT românească.”

Doar că sistemul este pe butuci, iar pădurile sunt șterse de pe harta României.

În raportul Curții de Conturi pe anul 2012 se menționează că “ Regia Națională a pădurilor – ROMSILVA a plătit nejustificat consorțiului furnizor SC Totalsoft SA și SC Softwin srl suma de 3,344,000 lei reprezentând prețul contractului pentru toate cele 15 module ale sistemului informatic integrat CHARISMA ERP ( planificarea resurselor întreprinderii)”.

Conform contractului, termenul a fost depășit cu patru ani, iar din cele 15 module ale sistemului doar modulul referitor la calculul salariilor este funcțional, acesta neavând legatură cu activitățile tehnico – operative ale regiei”.

Ca urmare a nefuncționării sistemului informatic integrat achiziționat , ROMSILVA a mai efectuat plăți suplimentare pentru servicii informatice, chiar și fără existența vreunui contract.

Romsilva a platit 1 milion de dolari ca sa nu aflam cate paduri are romania, foto: Rstiri.ro
Romsilva a platit 1 milion de dolari ca sa nu aflam cate paduri are romania, foto: Rstiri.ro

Actualul director al ROMSILVA, Adam Crăciunescu, inculpat în dosarul lui Viorel Hrebenciuc privind retrocedările ilegale de păduri, a declarat că “firma Totalsoft nu a avut capacitatea tehnică să implementeze proiectul. Ei s-au angajat că vor face, dar ne-au amăgit tot timpul. Banii s-au dat, dar softul nu este funcțional”. Ce convenabil pe ntru infractori, nu-i așa?

ROMSILVA administrează astazi 3,266,494 hectare de pădure aflată în proprietatea statului cu circa 18,000 de angajați asigurând servicii silvice pentru o suprafață de 1,123,378 hectare fond forestier proprietatea publica a unităților administrative teritoriale sau private a proprietarilor privați. Și toată administrarea se face cu creionul pe hartie, sau cu abacul.

Potrivit auditorilor curții de conturi, ROMSILVA a achitat un milion de dollari pentru un sistem informatic care nu funcționează, fără ca prejudiciul să fi fost recuperat de către conducerea regiei.

Iar dacă ne gândim la prejudiciul real produs din cauza lipsei acestui sistem informatic, cu siguranță putem înmulți de mii de ori valoarea plătită degeaba de regie.

Și asta pentru că nu am știut și nu știm câte păduri am avut și câte mai avem.

Sursa :

[1] Rstiri.ro

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info