De teama unor provocări, Ucraina adoptă noi măsuri de securitate la graniţa cu Republica Moldova, pe segmentul regiunii transnistrene.
Agenţia de presă Unian, citată de Independent.md, notează că autorităţile locale din raionul Frunzivka, regiunea Odesa, au ordonat consiliilor săteşti din localităţile de frontieră cu Republica Moldova, pe segmentul necontrolat de Chişinău, să distrugă drumurile locale din proximitatea graniţei.
Ordin de la Kiev: Distrugerea drumurilor locale la graniţa dintre Rep. Moldova şi Ucraina
Administraţia de la Kiev este îngrijorată de iminenţa trecerii ilicite a graniţei de către militari sau provocatori ruşi din regiunea transnistreană pentru destabilize situaţia din Odesa.
Aceste măsuri vin la o lună distanţă, după ce, în februarie, autorităţile de la Kiev şi-au poziţionat un efectiv 1.000 de militari ai trupelor naţionale ucrainene la graniţa cu Republica Moldova, pe segmentul de frontieră cu regiunea transnistreană, la Cuciurgan, oraşul Dnestrovsk, formând un o structură însăcrinată cu sprijinul poliţiştilor de frontieră în probleme de securitate.
Luna trecută, în regiunea transnistreană, geniştii din Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) au desfăşurat exerciţii militare la graniţa dintre Republica Moldova şi Ucraina.
În urmă cu două zile, publicaţia Novoye Vremya informa asupra faptul că regiunea transnistreană furnizează „sub camuflaj” voluntari poliţiştilor locali din autoproclamata Republică Populară Doneţk din Ucraina, ocupată de separatiştii proruşi.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Cronicarul bizantin Ioannes Scylitzes relatează un schimb de populații între Imperiul Bizantin și regatul Moraviei în anul 976: o parte din Sârbii albi din Lusacia (ai căror descendenți actuali sunt sorabii din răsăritul Germaniei) au fost autorizați să se stabilească în bazinul râului Margos (afluent al Dunării de atunci denumit Morava), […]