libris.ro

Noua lege a învăţământului din Ucraina afectează direct interesele românilor din Bucovina de Nord

Noua lege a învăţământului din Ucraina afectează direct interesele românilor din Bucovina de Nord

Noua lege a învăţământului din Ucraina afectează direct interesele românilor din Bucovina de Nord

Dumitru Mihalescul, deputat PNL de Suceava, consideră că prin adoptarea noii legi a învățământului de către Rada Ucraineană sunt contrazise, într-un mod flagrant, aspirațiile europene ale Ucrainei.

Această nouă lege, stabilește faptul că „sistemul de educație din Ucraina, se va desfășura doar în limba de stat”, măsură care va determina desființarea automată a tuturor unităților de învățământ cu predare în limba minorităților naționale care trăiesc acum în spațiul ucrainean.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Noua lege a învăţământului din Ucraina afectează direct interesele românilor din Bucovina de Nord

„Reprezint județul Suceava în Parlamentul României, un județ în care trăiesc împreună, de secole, în deplină pace și armonie, comunități etnice și confesionale diverse precum ucraineni, polonezi, ruși lipoveni, romi, germani, armeni, italieni, evrei ș.a. Toate aceste comunități se bucură, potrivit prevederilor legislației românești, de dreptul garantat constituțional de a învăța și studia în limba maternă, beneficiind de reprezentativitate şi în Parlamentul României. La nivelul Prefecturii Județului Suceava, activează consilieri în problema minorităților naționale, iar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean își desfășoară activitatea un inspector pentru comunitatea ucraineană. Desigur, aceste aspecte sunt parte a unui sistem deja consacrat, de inspirație europeană, cunoscut și prezentat ca atare. În conținutul controversatei legi a învățământului din Ucraina, studierea limbii române va fi posibilă doar pentru ciclul primar (cl. I-IV) și asta numai până în 2020. Parcă nu era îndeajuns faptul că numărul școlilor românești scăzuse deja la 75, iar perspectivele nu erau deloc încurajatoare. Aceste precizări întrevăd scenariul unei ucrainizări forțate, oficializate pe cale legislativă, afectând grav interesele și drepturile naturale și firești ale tuturor minorităților naționale din Ucraina, cu deosebire ale românilor, în cazul de față. Prima fază a reformei învățământului ucrainean este stabilită să intre în aplicare începând cu 1 septembrie 2018”, a declarat deputatul Mihalescul.

Mihalescul consideră imperios necesară intervenția autorităţilor române, precum şi a oficialilor Uniunii Europene, în special pe lângă președintele ucrainean Petro Poroșenko, cu scopul de a-l determina pe acesta să nu promulge legea învățământului votată deja de către legislativul ucrainean:

În Ucraina trăiește o comunitate românească importantă care l-a susținut în timpul alegerilor prezidențiale pe actualul președinte Petro Poroșenko, iar România a susținut deschis Kievul în timpul crizei Crimeei, aspecte care astăzi par a fi uitate. Diplomația română și mai ales reprezentanții actualului guvern, ar trebui să fie mai tranșanți în problemele atât de importante, precum respectarea dreptului legitim la limbă și identitate al românilor din Ucraina, cu atât mai mult cu cât Kievul a semnat, încă din anul 2003, Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare. Ori, recenta lege a învățământului din Ucraina contravine documentului european semnat și asumat de către statul vecin în anul 2003. Personal, dezaprob inițiativa Radei de la Kiev și contez pe înțelepciunea politică a președintelui Petro Poroșenko. Nici Guvernul României nu trebuie să stea cu mâinile încrucişate, ci trebuie neapărat să acționeze neîntârziat pentru rezolvarea adecvată a unei probleme atât de importante, precum respectarea și garantarea dreptului la limbă și învățământ în limba maternă a românilor din Ucraina. Am adresat o interpelare domnului Teodor Meleşcanu, tocmai pentru a vedea care sunt demersurile imediate şi concrete ale diplomaţiei româneşti. Doar să spui într-un comunicat că „iei notă cu îngrijorare” nu-i ajută cu nimic pe cei peste 420 de mii de români din Bucovina de Nord, care vorbesc româneşte, simt româneşte şi care nu au uitat niciodată ţara lor mamă. Să sperăm că România nu i-a uitat pe ei!”, a mai declarat deputatul Mihalescul.

comunicat de presa primit de la domnul deputat Dumitru Mihalescul (Grup PNL)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki. Amintiri din captivitate

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas

1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info