libris.ro

Un BONDAR in Cosmos. Un bondar romanesc…

Un BONDAR in Cosmos. Un bondar romanesc…

Nu mai pune nimeni la indoiala faptul, ca pentru reprezentanele sexului frumos nimic imposibil nu exista. Astazi intalnim femei care cu mult succes efectuaza descoperiri stiintifice si fapte eroice, profesoare, lecuiesc oameni, au succese in literatura si arta si chiar cuceresc inaltimile cosmice. Printre Eroii Canadei sunt sute si sute de nume de aceste femei. Unul din ele apartine Doamnei Roberta Bondar – primei femei – astronaut canadiene si primului medic-neurolog, care a fost in cosmos, autor al cartii „Atingere de Pamant”.

Un BONDAR in Cosmos. Un bondar romanesc…

Roberta Lyna Bondar s-a nascut la 4 decembrie 1945 in oraselul Cy-Cen-Mari (Ontario). Tatal ei isi trage radacinile, după cum scrie revista Russian Week din sudul Ucrainei, in alte ziare de pe malurile Nistrului. Nu stiu care versiune e mai aproape de adevar, dar una e clar, ca ziarele rusesti, ca de obicei trag la bordeiul lor, adica procedeaza ca de obicei, sa nu aiba radacini romanesti- moldovenesti.

Mă gandesc, ca daca era de origine ucraineana, trebuia sa aibă numele Bondari, ceea, ce nu are si nici n-a avut, ca altfel era sa fie purtata de tata. Insa Bondar de pe malul Nistrului poate fi numai moldovean, roman – moldovean de prin Rezina s-au Dubasari, mai degraba de pe malul drept al Nistrului, deoarece primul val de emigranti din partile noastre tine de anii 1919 -1940- perioada interbelica, primii au deschis exilul romanesc bucovinenii. De ce zic asa? Fiindca, în Transnistria erau Sovietele, RASSM, era inchis… Iar D-na Lyna (Lina-Leana) Bondar e nascuta in Canada in 1945. Bunelul Ovidiu Creanga, scriitor canadian de origine romana-basarabeana, nascut in comuna Varzaresti 95 de ani in urma ma imbarbateaza: „Bre Istrati, nici vorba, notiunea, numele acesta este numai romanesc” Iata ce scrie DEX: BONDÁR, bondari, s. m. Nume dat unor insecte himenoptere mari asemanatoare cu albina; barzaun (Bombus); (pop.) nume care se da oricărei insecte mari care bazaie. – Formatie onomatopeica. Sau tot aici, mai jos:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


                                   bondar m. Mold. bombar: un bondar rotund în pântec EM. [De aceeasi origine imitativa ca si munteanul bombar (cf. Mold. bondani =bombani)]. 
Sursa: DEX ’98 (1998) 

In cel mai apropiat timp voi face tot posibilul sa aflu adevarul despre tatal ei. Mama eroinei noastre isi are radacinile in Germania. Foarte putine date am gasit despre parintii Lynei Bondar, care dupa parerea mea au fost cercetatori in acelasi domeniu de stiinta, legat de zboruri frecvente…fiind petrecuti in expeditii de catre ambele surori gemene. ( Roberta si Barbara)

Din materialul cercetat in multele si diferitele surse am aflat, ca din anii fragedei copilarii Lyna- Roberta a indragit aeroportul cu avioane. Acest lucru s-a observat pe parcursul a toata copilaria si adolescenta, fiindca toate rechizitele scolare erau desenate cu avioane de tot neamul, mai cu seama după ce unchiul sau, pilot si el, o lua deseori in zbor.

După absolvirea scolii devine studenta a Facultatii de Zoologie si Gospodarire taraneasca, primind în 1968 diploma de bacalaureat, iar în 1971 titlu de magistru in domeniul patologiei experimentale în Universitatea de Vest a reg.Ontario. De retinut, ca pe tot parcursul studiilor Lyna fost angajata part time la diferite lucrari, pentru a avea cu ce plati lectiile de pilotaj, pe care le urma paralel cu cele de la Facultate. Astfel a obtinut odata cu Diploma de absolvire a Facultatii si pe acea de pilot, aviator.

Soarta a facut ca aceste doua „slabiciuni” puternice sa paseasca pas in pas cu succesele D-nei Lyna Bondar, devenind in scurt timp Doctor in Stiinţe neuro biologice si Membru a Colegiului Regal de medici si chirurgi al Canadei si Academiei Americane de neurologie. Totodata isi dedica aproape fiecare clipa libera zborurilor, sariturilor cu parasuta si tirului din diferite genuri de arme …

Una din cele mai fericite zile din viata ei devine ziua din decembrie 1983, cand e aleasa în echipa astronautilor incepand pregatirile pentru zborul in cosmos.

Si iata ca a aparut si mult asteptata zi, cea mai insemnata din viaţa Robertei-Lynei Bondar, 11 ianuarie 1989, cand devine candidat din partea Canadei la zborul in cosmos in echipajul Shatll dupa programa STS-42.

Zborul cosmic a durat de la 22 pana la 30 ianuarie 1992, primul zbor din sistemul de zboruri (shuttle)    satll.

Dupa zborul cosmic Roberta Lyna Bondar a publicat intr-o carte lucrarea stiintifica „Atingere de pamant”. Pentru merite deosebite fata de Canada este decorata cu multe ordine si medalii printre care- Ordinul Canadei si medalia NASA pentru zborul cosmic.

Numele astronautei canadiene, de origine romana il poarta cateva scoli si gimnazii din Canada si Piata Centrala din orasul ei natal.

Iacob C. Istrati

Un BONDAR în Cosmos. Un bondar românesc…, Roberta Lyna Bondar
Un BONDAR în Cosmos. Un bondar românesc…, Roberta Lyna Bondar

Sursa: [1] ioncoja.ro

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info