fbpx

RSS

29-31 Iulie: Simpozionul Memoria…

"Simpozionul memoria…

Am găsit corupție la sediul lupt…

Uluitor! Zbierătorii…

La 26 Mai 1951 murea în închiso…

La 26 Mai 1951 murea…

Platforma unionistă Acțiunea 201…

"Platforma unionistă…

Propagandă de partid pe pagina G…

Duminică, 24 mai a.c…

În carantină, la Castanul Unirii

Despre Castanul Unir…

"Alegerile" din Duminica Orbului…

La 20 mai 1990 român…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Un BONDAR in Cosmos. Un bondar romanesc…

Print Friendly, PDF & Email

Nu mai pune nimeni la indoiala faptul, ca pentru reprezentanele sexului frumos nimic imposibil nu exista. Astazi intalnim femei care cu mult succes efectuaza descoperiri stiintifice si fapte eroice, profesoare, lecuiesc oameni, au succese in literatura si arta si chiar cuceresc inaltimile cosmice. Printre Eroii Canadei sunt sute si sute de nume de aceste femei. Unul din ele apartine Doamnei Roberta Bondar – primei femei – astronaut canadiene si primului medic-neurolog, care a fost in cosmos, autor al cartii „Atingere de Pamant”.

Un BONDAR in Cosmos. Un bondar romanesc…

Roberta Lyna Bondar s-a nascut la 4 decembrie 1945 in oraselul Cy-Cen-Mari (Ontario). Tatal ei isi trage radacinile, după cum scrie revista Russian Week din sudul Ucrainei, in alte ziare de pe malurile Nistrului. Nu stiu care versiune e mai aproape de adevar, dar una e clar, ca ziarele rusesti, ca de obicei trag la bordeiul lor, adica procedeaza ca de obicei, sa nu aiba radacini romanesti- moldovenesti.

Mă gandesc, ca daca era de origine ucraineana, trebuia sa aibă numele Bondari, ceea, ce nu are si nici n-a avut, ca altfel era sa fie purtata de tata. Insa Bondar de pe malul Nistrului poate fi numai moldovean, roman – moldovean de prin Rezina s-au Dubasari, mai degraba de pe malul drept al Nistrului, deoarece primul val de emigranti din partile noastre tine de anii 1919 -1940- perioada interbelica, primii au deschis exilul romanesc bucovinenii. De ce zic asa? Fiindca, în Transnistria erau Sovietele, RASSM, era inchis… Iar D-na Lyna (Lina-Leana) Bondar e nascuta in Canada in 1945. Bunelul Ovidiu Creanga, scriitor canadian de origine romana-basarabeana, nascut in comuna Varzaresti 95 de ani in urma ma imbarbateaza: „Bre Istrati, nici vorba, notiunea, numele acesta este numai romanesc” Iata ce scrie DEX: BONDÁR, bondari, s. m. Nume dat unor insecte himenoptere mari asemanatoare cu albina; barzaun (Bombus); (pop.) nume care se da oricărei insecte mari care bazaie. – Formatie onomatopeica. Sau tot aici, mai jos:

                                   bondar m. Mold. bombar: un bondar rotund în pântec EM. [De aceeasi origine imitativa ca si munteanul bombar (cf. Mold. bondani =bombani)]. 
Sursa: DEX ’98 (1998) 

In cel mai apropiat timp voi face tot posibilul sa aflu adevarul despre tatal ei. Mama eroinei noastre isi are radacinile in Germania. Foarte putine date am gasit despre parintii Lynei Bondar, care dupa parerea mea au fost cercetatori in acelasi domeniu de stiinta, legat de zboruri frecvente…fiind petrecuti in expeditii de catre ambele surori gemene. ( Roberta si Barbara)

Din materialul cercetat in multele si diferitele surse am aflat, ca din anii fragedei copilarii Lyna- Roberta a indragit aeroportul cu avioane. Acest lucru s-a observat pe parcursul a toata copilaria si adolescenta, fiindca toate rechizitele scolare erau desenate cu avioane de tot neamul, mai cu seama după ce unchiul sau, pilot si el, o lua deseori in zbor.

După absolvirea scolii devine studenta a Facultatii de Zoologie si Gospodarire taraneasca, primind în 1968 diploma de bacalaureat, iar în 1971 titlu de magistru in domeniul patologiei experimentale în Universitatea de Vest a reg.Ontario. De retinut, ca pe tot parcursul studiilor Lyna fost angajata part time la diferite lucrari, pentru a avea cu ce plati lectiile de pilotaj, pe care le urma paralel cu cele de la Facultate. Astfel a obtinut odata cu Diploma de absolvire a Facultatii si pe acea de pilot, aviator.

Soarta a facut ca aceste doua „slabiciuni” puternice sa paseasca pas in pas cu succesele D-nei Lyna Bondar, devenind in scurt timp Doctor in Stiinţe neuro biologice si Membru a Colegiului Regal de medici si chirurgi al Canadei si Academiei Americane de neurologie. Totodata isi dedica aproape fiecare clipa libera zborurilor, sariturilor cu parasuta si tirului din diferite genuri de arme …

Una din cele mai fericite zile din viata ei devine ziua din decembrie 1983, cand e aleasa în echipa astronautilor incepand pregatirile pentru zborul in cosmos.

Si iata ca a aparut si mult asteptata zi, cea mai insemnata din viaţa Robertei-Lynei Bondar, 11 ianuarie 1989, cand devine candidat din partea Canadei la zborul in cosmos in echipajul Shatll dupa programa STS-42.

Zborul cosmic a durat de la 22 pana la 30 ianuarie 1992, primul zbor din sistemul de zboruri (shuttle)    satll.

Dupa zborul cosmic Roberta Lyna Bondar a publicat intr-o carte lucrarea stiintifica „Atingere de pamant”. Pentru merite deosebite fata de Canada este decorata cu multe ordine si medalii printre care- Ordinul Canadei si medalia NASA pentru zborul cosmic.

Numele astronautei canadiene, de origine romana il poarta cateva scoli si gimnazii din Canada si Piata Centrala din orasul ei natal.

Iacob C. Istrati

Un BONDAR în Cosmos. Un bondar românesc…, Roberta Lyna Bondar

Un BONDAR în Cosmos. Un bondar românesc…, Roberta Lyna Bondar

Sursa: [1] ioncoja.roComentarii

comentarii

Social Links
Susține presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info