Miorita la aromani. Episoade si teme

Cioban în Bugeac, în 1940

In legatura cu ultimul episod al baladei, cel al maicii batrane, s-a remarcat deja ca „motivul mamei care isi cauta fiul […] este general si nu se limiteaza numai la tara noastra” (Fochi 1964: 285). In acelasi sens s-au pronuntat M. Gaster, D. Caracostea, T. Papahagi. In creatia popular aromana, exista doua atestari ale acestui motiv, la P. Papahagi, care nu au fost luate in discutie pana in prezent: este vorba de mama care isi caută fiii plecati in strainatate.

Miorita la aromani. Episoade si teme

In ceea ce priveste raportul dintre fiu si mama, amintim numeroasele variante in care, aflat în pragul mortii, tanarul isi indreapta gandul spre mama. Este un motiv larg raspandit in poezia neogreaca, in care cel aflat pe moarte isi indreapta primul lui gand catre mama (dupa care urmeaza sora si apoi sotia) (cf. Papahagi T. 1944).

In legatura cu nunta mioritica si cadrul nuptial, cu care se îicheie episodul maicii batrane si balada Miorita in varianta moldo-munteana, s-a aratat ca elementele care le compun vin din bocet (Caracostea si Fochi). Cele doua motive cunosc o raspandire foarte larga, la numeroase popoare, inclusiv la cele din Balcani.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Au fost semnalate numeroase atestari si in lirica popular aromana. Dorim sa notam aici un singur element. Motivul nuntii mioritice, de fapt al alegoriei mortii, are la baza un motiv mai simplu, al tainuirii mortii, care este bogat documentat in materialul aromanesc. Prietenii sau tovarasii de munca ai celui mort sau ucis tainuiesc moartea in fata membrilor familiei acestuia: fata de tata, sora, sotie, dar mai ales fata de mama:

– Iu luavet, lai, Tahlu a meu? / – Tahlu armasi nsusŭ tu munti; / Nsusŭ tu munti s-l’ea aγoγea „ – Unde e Tahu al meu? – Tahu-a ramas sus în munte, / Sus în munte ca să încaseze câştigul” (Saramandu 1982: 292).

In loc sa recurga la alegoria mortii, muribundul recurge adesea la formula mai simpla a tăinuirii mortii, rugandu-i pe tovarasii de munca sa transmita familiei – de obicei mamei – ca nu i s-a intamplat nimic rau sau ca urmeaza sa revina in curand acasa.

Incadrat in episodul maicii batrane, acest motiv al tainuirii mortii fata de membrii familiei, foarte frecvent in variantele aromane, reflecta un tip stravechi de relatii de familie, in cadrul restrans al unei comunitati de tip patriarhal.

Textul face parte din articolul „MIORITA LA AROMANI” ingrijit de Nicolae Saramandu si poate fi accesat si descarcat gratuit de pe site-ul Proiectului Avdhela, Biblioteca Culturii Aromane de la urmatoarea adresă:
http://www.proiectavdhela.ro/pdf/n_saramandu_miorita.pdf

Cioban în Bugeac, în 1940
Cioban în Bugeac, în 1940

[alert-announce]Sursa: [1] Proiect Avdhela[/alert-announce]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info