libris.ro

Ucrainenii vor sa „evadeze” in Romania. Pentru romanii fara bani din Ucraina cetatenia romana este un vis greu de realizat.

Ucrainenii vor sa „evadeze” in Romania. Pentru romanii fara bani din Ucraina cetatenia romana este un vis greu de realizat.

In Ucraina este ilegal sa detii mai multe cetatenii. Cu toate astea sunt cel putin cateva zeci de mii de ucraineni care detin dubla cetatenie. Perspectiva de a putea calatori liber sau a pleca la lucru in tarile din Uniunea Europeana este pentru unii cetateni ucraineni irezistibila, chiar daca asta reprezinta de fapt un „fruct interzis”.

Una dintre tarile pe care o prefera ucrainenii pentru a-si obtine biletul de intrare libera in spatiul Uniunii Europene este Romania, dar sunt destui si care cer cetatenia Ungariei, mai ales cei din regiunea Transcarpatia. Cu bani se pot rezolva multe lucruri; inclusiv cetatenia unui stat membru al UE.

Ucrainenii vor sa „evadeze” in Romania. Pentru romanii fara bani din Ucraina cetatenia romana este un vis greu de realizat.

Pentru romanii fara bani din Ucraina cetatenia romana este un vis greu de realizat. Formalitatile sunt destul de greoaie, taxele pentru documente destul de mari si o birocratie care pune o multitudine de piedici celor care nu sunt dispusi sa sunteze sistemul birocratic printr-o spaga generoasa.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Ucrainenii din regiunea Cernauti sunt dispusi sa plateasca o multime de bani celor care le-ar asigura documente justificative ca ar detine stramosi (bunici, strabunici sau alte rude,etc) care sa fi fost cetatean roman pana in 1940. Din presa ucraineana reiese ca ar fi vorba de mii de ucraineni care au incercat / reusit sa capete astfel de documente apeland la filiere care gasesc „rude de imprumut” prin arhivele regiunilor Cernauti si Odesa. Orice document care dovedeste ca ai avut un stramos cu cetatenie romana iti faciliteaza de asemenea si tie obtinerea cetateniei romane.

Ucrainenii vor sa "evadeze" in Romania. Pentru romanii fara bani din Ucraina cetatenia romana este un vis greu de realizat., sursa foto: tyzhden.ua
Ucrainenii vor sa „evadeze” in Romania. Pentru romanii fara bani din Ucraina cetatenia romana este un vis greu de realizat., sursa foto: tyzhden.ua

Paradoxul este ca tocmai romanii nostri adevarati din Ucraina obtin mai greu cetatenia romana si asta din cauza unor motive destul de simple. In primul rand se deconspira atunci cand incearca sa obtina documente justificative care sa dovedeasca faptul ca sunt urmasii unor cetateni romani si sunt intrebati de catre autoritatile ucrainene de scopul pentru care cer acele documente, ridicandu-se imediat suspiciunea ca vor incerca sa obtina cetatenia romana. Un alt motiv este acela financiar. Chiar daca ar trece de primul hop, acela de a obtine documentele care sa le dovedeasca originea romaneasca si ca sunt urmasii unor cetateni romani, multi dintre romanii din Ucraina nu-si permit chiar atat de usor costurile pentru taxele si celelalte cheltuieli care le-ar avea pentru a depune actele in scopul obtinerii cetateniei romanesti.

Situatia recenta de conflict din Ucraina ii face acum si mai mult pe ucraineni sa caute sa obtina cu orice pret cetatenia romana. Multi dintre ei, mai ales cei din regiunea din Sud-Estul Ucrainei s-au refugiat in Republica Moldova si numarul lor continua sa creasca.

Cititi si: Aproape 1500 de ucraineni au solicitat şedere în Moldova

Autoritatile sucevene au inceput sa fie asaltate cu cereri pentru dobandirea cetateniei romane. Din rapoartele autoritatilor sucevene reiese ca in acest an s-au triplat cererile pentru obtinerea cetateniei romanesti din partea cetatenilor ucraineni.

Romania ar trebui sa acorde mai multa atentie si faciliteze obtinerea in regim de urgenta pentru romanii din Ucraina. In timp ce ni se distrage atentia cu scandalurile de coruptie zilnice si cu arestarile facute de catre DNA uitam de fratii nostri romani care acum se afla in suferinta! Trebuie sa acordam cu celeritate cetatenie tuturor romanilor care au dreptul si care traiesc acum  prin voia unei sorti nemiloase pe teritorii straine!

Daca nu i-am putut ajuta cu arma pe stramosii romanilor care se afla acum pe teritorii straine avem obligatia morala ca macar prin niste masuri administrative sa-i ajutam acum! Cat ne pot costa cateva bucati de hartie? Ar trebui tratate in regim de urgenta cererile de obtinere a cetateniei romane a romanilor aflati in pericol!

Ucrainenii vor sa "evadeze" in Romania. Pentru romanii fara bani din Ucraina cetatenia romana este un vis greu de realizat., sursa foto: tyzhden.ua
Ucrainenii vor sa „evadeze” in Romania. Pentru romanii fara bani din Ucraina cetatenia romana este un vis greu de realizat., sursa foto: tyzhden.ua

Surse / Note: [1] tyzhden.ua

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info