RSS

Ion Coja: "Marx & Engels ne-au c…

După 1990, pe Interne…

După Bogdan Diaconu, apare o nou…

Alternativa Dreaptă s…

Gheorghe Piperea: "Marile bănci …

Tot mai multe dintre …

Deși este un demers nelegal și a…

Dezbinarea românilor …

Monica Macovei se face vinovată …

Printr-o dublă măsură…

Liderii antiromâni ai UDMR din j…

Protestul românilor f…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La Gura Galbena a fost instalat un monument al Domnitorului Ioan Alexandru Cuza

Print Friendly, PDF & Email

Joi, 26 martie 2015, a fost dezvelit bustul lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite ale Romaniei, in localitatea Gura Galbenii, Cimislia. Evenimentul are loc contextual marcarii pe 27 martie 2015 a celei de-a 97 aniversare de la votul istoric prin care Sfatul Tarii a proclamat unirea Basarabiei cu Romania din 1918.

La eveniment au participat si Deputații PL, Ion Apostol, Lilian Carp, dar si Vasile Diaconu, primarul comunei Magurele, localitate infratita cu Gura Galbenei din anul 2013 si Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judetean Prahova.

La Gura Galbena a fost instalat un monument al Domnitorului Ioan Alexandru Cuza

[tp_product id=”192505787″ feed=”396″]

In discursul sau, deputatul liberal, Ion Apostol, a mentionat ca asemenea evenimente care contribuie la afirmarea valorilor noastre romanesti trebuie sa devina o traditie in toate localitatile din republica.

La randul lui, Lilian Carp, deputat PL, istoric, a mentionat ca  Unirea tutror romanilor într-un stat national a cunoscut doua momente principale: Prima provincie care care s-a alipit Romaniei a fost Basarabia, in martie 1918. Imprejurarea a fost favorizata de prabusirea autoritatii Rusiei in zona, ca urmare a revolutiei bolsevice.

Astfel, in Basarabia, in perioada aprilie – octombire 1917, organizatiile social-politice romanesti elaboreaza programe in care cer autonomia Basarabiei. In decembrie 1917 se intruneste Sfatul Tarii, organ reprezentativ al Basarabiei, dominat numeric de romani, care proclama Republica Federativă Moldo-veneasca , desemnand structurile de conducere ale acesteia.

In ianuarie 1918, Sfatul Tarii este dizolvat, in urma preluarii puterii la Chisinau de catre bolsevici, insa pentru scurtă durata, deoarece armata romana patrunde in oras si restabileste autoritatea Sfatului, care o luna mai tarziu proclama independenta Republicii Moldovenesti. Noul stat este amenintat insa de o ocupatie a Rusiei bolsevice sau a nou creatului stat ucrainean. In martie Sfatul Tarii adopta hotararea de unire a Basarabiei cu Romania.

Lucrarea din Gura Galbena, a fost oferita localitatii de către Fundatia „Mihai Viteazul” din Romania,  Consiliul Judetean Prahova si Primaria comunei Magurele din Romania.

Alexandru Ioan Cuza s-a nascut pe 20 martie 1820, la Husi, Romania. A fost primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei si Munteniei, precum si al statului national Romania. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 si al Munteniei (Valahiei), infaptuindu-se astfel UNIREA celor doua principate romane.

Serviciul de presa al PL
26 martie 2015

Sursa: [1] www.pl.md

La Gura Galbena a fost instalat un monument al Domnitorului Ioan Alexandru Cuza, sursa foto: www.pl.md

La Gura Galbena a fost instalat un monument al Domnitorului Ioan Alexandru Cuza, sursa foto: www.pl.md

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline