La 24 iunie 1991 Parlamentul Rom…

Spre deosebire de tâ…

Deputatul PNL Daniel Gheorghe: "…

Deputatul liberal Da…

Cum arăta obeliscul de la Valea …

Spre sfârșitul lunii…

Părintele Mihai Andrei ALDEA: "T…

"A doua zi după "eur…

La 23 iunie 1990, Republica Mold…

Republica Moldova îș…

Războiul Informațional: promovar…

"Marşul Normalităţii…

Statuia lui Mihai Viteazul nu ar…

"Nouă provocare la …

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Cat de aproape a fost Romania sa fie atacata de catre URSS in 1968

Print Friendly, PDF & Email

“Romania fusese considerata una dintre cele doua amenintari militare principale (alaturi de Polonia) de catre liderii armatei si ai serviciilor de informatii sovietice, pe aproape intreaga perioada interbelica. Ea ramasese singura cale terestra dintre URSS si Bulgaria ultraloiala si Balcanii puternic rusofili: o realitate geografica reamintita atunci cand Romania a refuzat trupelor sovietice permisiunea tranzitarii tarii pentru exercitii militare in Bulgaria, dup 1963, si a refuzat fortelor bulgare tranzitul pentru a participa la invazia Cehoslovaciei in 1968.

Cat de aproape a fost Romania sa fie atacata de catre URSS in 1968

[tp_product id=”200556492″ feed=”396″]

In 1968, seful forțelor KGB din regiunea frontierei de vest a URSS plasa politica Romaniei vizavi de aceasta zona in aceeasi categorie cu “activitatile subversive sporite ale serviciilor SUA, RFG si Anglia contra URSS”. Arhivele KGB au relevant ca intentiile Bucurestiului si activitatile privitoare la regiune erau îincadrate in categoria prima prioritate.

Instructiunile KGB catre agentii din Romania, interceptate de DSS in 1982, au relevat că “Romania era lucrata ca un stat inamic, o abordare care nu numai ca a fost perpetuata, ci chiar accentuata dupa venirea la putere a lui Mihail Gorbaciov”.

Ultimul director al puternicei Unitati 0110 (unitatea anti-KGB) a Securitatii a declarat in fata unei comisii de ancheta a Senatului ca, atunci cand a preluat comanda unitatii, in 1983, și pana la dizolvarea sa imediat după revolutie, pozitia operationala a KGB fata de tara sa era “destul de clara”. KGB considera Romania o tinta la fel de ostila “ca orice stat occidental.” ”

Larry L. Watts, Fereste-ma, Doamne, de prieteni. Razboiul clandestin al blocului sovietic cu Romania.

Cat de aproape a fost Romania sa fie atacata de catre URSS in 1968

Cat de aproape a fost Romania sa fie atacata de catre URSS in 1968


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
Comodo SSL

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Vacante in Grecia