Craciunescu: „Sa finalizam cat mai repede procesul de reunificare a celor doua state, Romania si Republica Moldova”

Deputatul Grigore Craciunescu, care face parte din grupul Prietenii Unirii, a susrinut o declaratie in plenul Camerei Deputatilor, la 97 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania. Declaratia completa:

Pe 27 martie 1918, Sfatul Tarii, organ al Republicii Democratice Moldovenesti, decidea cu majoritate de voturi unirea Basarabiei cu Romania.

Craciunescu: „Sa finalizam cat mai repede procesul de reunificare a celor doua state, Romania si Republica Moldova”

[tp_product id=”198149009″ feed=”396″]

Unirea a durat 22 de ani, pana la 28 iunie 1940, cand, in baza pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul sovietic a cerut Romaniei sa cedeze Basarabia, care a fost anexata la Uniunea Sovietica.
Mii de romani de pe cele doua maluri ale Prutului, dar si din strainatate, au sarbatorit implinirea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. Bucurestenii au format în Piata Universitatii o imensa harta umana a Romaniei reunite.

Lansari de lampioane, marauri, harti ale Romaniei Mari reconstituite din oameni, dezbateri, zeci de mii de panglici tricolore distribuite, sunt cateva dintre evenimentele organizate in zeci de localitati ale Romaniei, printre care Alba Iulia, Bacau, Baia Mare, Barlad, Bototani, Cluj-Napoca, Constanta, Galati, Iasi, s.a.

In Diaspora au fost organizate actiuni pentru a sarbatori unirea Basarabiei cu Romaniei. Romanii din Paris, Roma, Atena, Barcelona, Madrid, Luxemburg, Dublin, Elvetia, Germania, Suedia si Statele Unite ale Americii au afisat bannere cu mesaje referitoare la adevarul istoric si la necesitatea reintregirii nationale.

Un rol important in realizarea acestor actiuni la avut Platforma Unionista Actiunea 2012, organizatie neguvernamentala care reuneste initiative venite din partea societatii civile.

Platforma Unionista Actiunea 2012 sustine proiectul reunificarii Moldovei cu Romania si necesitatea ca Republica Moldova sa devina stat al Uniunii Europene. Aceste deziderate implinite vor oferi posibilitatea ca Moldova de peste Prut sa aiba o economie prospera care sa ofere cetatenilor un nivel de trai mai bun.

In 1918 Generatia unionista a beneficiat de un context intern si international favorabil Unirii. Propaganda unionista din acea perioada avea rolul de a convinge populatia de importanta unirii.
Din nefericire, azi, spatiul mediatic al Republicii Moldova este controlat 80% de catre institutii mediatice in limba rusa, desi populatia este in marea majoritate formata din romani.

In acest context statul roman si guvernul ar trebui sa sustina integrarea in UE a Republicii Moldova si sa ajute mai mult Republica Moldova in dezvoltarea ei economica si sociala.

Mass-media romanesca are datoria de a realiza campanii de informare menite sa trezeasca constiinta de neam, necesitatea istorica a unirii celor doua tari ca impreuna si prin actiuni comune sa finalizam cat mai repede procesul de reunificare a celor doua state, Romania si Republica Moldova.

Sursa: [1] infoprut.ro

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

18 ore ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

23 de ore ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

2 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

3 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

4 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

5 zile ago