Categories: Ucraina

LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT DIN CODRII COSMINULUI

Istoria glorioasa a Tarii, Limba Materna melodioasa, religia stramoseasca sunt pilonii ce ne identifica ca Neam,dar si ne deosebeste de alte popoare. Si a devenit de acum o traditie frumoasa, initiata inca la inceputul anilor 90 ai secolului trecut,  de regretatul protopop al raionului Hliboca Vladimir Borcea, ca in a doua zi de Pasti romanii din nordul Bucovinei sa se adune la Stejarul lui Stefan cel Mare si Sfant din Codrii Cosminului, devenit simbol al gloriei arcasilor Domnului Moldovei.

LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT DIN CODRII COSMINULUI

In anul curent la stejarul din Cosmin s-au adunat romani i care au lasat pentru cateva ore de sarbatoare crestineasca pentru a fi alaturi, in gandire si suflare romaneasca, de conationalii ce tin mereu aprinsa flacara romaneasca in tinutul bucovinean. Evenimentul a fost deschis de Ion Gorda, protopopul raionului Hliboca, care, impreuna cu un sobor de preoti, sustinuti de corurile bisericilor din Voloca si Hrusauti, au tinut un serviciu divin intru gloria  ostasilor stefanieni ce si-au aparat Tara de dusmanii nepoftiti, pentru limba materna, pentru pace.

Domnul Edmond Neagoe, consul la misiunea diplomatica romana la Cernauti, in scurtul sau discurs a relevat diplomatia Domnitorului, fapt mai putin descris de istorici :

„ Stefan cel Mare  a stiut sa faca acele aliante ce i-au adus mai multi prieteni in momente de restriste si sa salveze sufletul neamului nostru in situatii, pe care si astazi cercetatorii istoriei le considera o minune dumnezeiasca – existenta poporului nostru, continuitatea lui pe aceste meleaguri. Stefan cel Mare si Sfant ne-a adus bucuria coexistentei pasnice, a ctitorit 47 de biserici si manastiri, ne-a ajutat ca prin credinta sa dainuim pe aceste locuri. Si acest stejar secular e sfintenia noastra, iar acest loc sfant ne uneste,  ne ajuta sa existam si in viitor pe aceste meleaguri”.

LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT DIN CODRII COSMINULUI, foto: zorilebucovinei.com
[tp_product id=”194129810″ feed=”396″]

Doctorul in istorie Vasile Adascalitei din Darabani,judetul Suceava, s-a referit la datele istorice ale luptei din Cosmin, mentionand talentul tactic si de diplomat al domnitorului Moldovei.

Liderii societatilor national-culturale romanesti din tinut Dumitru Covalciuc, Vasile Bacu, Vasile Tarateanu, Aurica Bojescu, Octavian Voronca au evidentiat vitejia ostasilor moldoveni, adresandu-se catre profesorii de istorie din scolile romanesti din tinut sa vina in fiecare an la acest loc sfant pentru noi, astfel nu numai predandu-le pe viu lectii de istorie nationala, ci si transmitand astfel stafeta generatiei tinere.

Drept  exemplu aici a servit primarul comunei Mahala, care a sosit la Stejar impreuna cu Nicolae Gostiuc, presedintele Societatii „Grigore Nandris” din localitate, insotiti de grupul vocal de la Casa de Cultura, condus de Elena Petriuc, imbracate in port popular romanesc. Cat ar fi de frumos daca la acest loc  emblematic romanesc s-ar prezenta astfel si celelalte sate romanesti din regiune!

Membrii Corul popular „Dragos Voda, dirijat de Dumitru Caulea, solistii Gheorghe Caulea, tatal dirijorului, Gheorghe Puiu si Gheorghe Onofreiciuc,  ansamblul vocal din Mahala au interpretat un purpuriu de cantece patriotice.

T. NICOLAE  

Fotografii : „Zorile Bucovinei”

LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT DIN CODRII COSMINULUI, foto: zorilebucovinei.com

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

2 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

2 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

3 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

4 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

5 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

6 zile ago