Noi aberatii ale lui Lucian Boia: “Eminescu, se pare, era roman” iar Stefan cel Mare vorbea “limba moldoveneasca”

Lucian Boia si Luca Niculescu sustin niste aberatii odioase: Stefan cel Mare vorbea “limba moldoveneasca” si aceasta ar fi fost “aproape aceeasi limba” care se vorbea in Muntenia. Se putea ca si la noi – cum s-a intamplat intre Austria si Germania – sa se constituie o “natiune moldovenesca” distincta de “natiunea munteneasca”.

Aceste aberatii istoriografice au fost sutinute de detractorul istoriei romanilor, Lucian Boia, la televiziunea cu patron ungur (n.r. Digi), in emisiunea lui Luca Niculescu. Transformat mai nou din fost propagandist PCR in istoric adorat al iredentistilor maghiari, Lucian Boia se tine de scris tot felul de minciuni grosolane la fost editura a cominternistilor din Romania, actuala Humanitas.

Noi aberatii ale lui Lucian Boia: “Eminescu, se pare, era roman” iar Stefan cel Mare vorbea “limba moldoveneasca”

Lucian Boia si Luca Niculescu  au afirmat ca multi dintre intelectualii, politicienii si marile nume reprezentative ale s artei romanesti din secolul XIX aveau, cel putin pe jumatate, origini straine:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

I. L. Caragiale „nu are nimic romanesc, biologic”, Vasile Alexandri si Alexandru Dimitrie Xenopol aveau sange grecesc, iar in cazul celui din urma exista si o origine evreiasca, Nicolae Iorga era grec, Ion Mincu, autorul scolii neoromanesti de arhitectura, era sarb”, au comentat cei doi.

Luca Niculescu a pus un semn de intrebare pana si  asupra originii romanesti a lui Eminescu, pe ecranul TV al postului respectiv (n.r. Digi) fiind titrat pe ca “Eminescu, se pare, era roman”. Desi “numele sau adevarat, Eminovici”, nu ar fi sugerat aceasta, dupa cum a lasat sa se inteleaga Niculescu in cadrul emisiunii, fara sa ii pese ca in cazul sau personal este perfect valabila reciproca.

In acelasi timp, organul internationalei comuniste, revista “22” a GDS, a publicat cu entuziasm revolutionar un foarte instructiv editorial al unui oarecare Dini G. Jónas. Tot angajat Digi?

Il prezentam mai jos:

Adevar istoric contra mitologie nationala

Unul dintre miturile cele mai inradacinate ale romanilor, ridicat pana si la nivel de sarbatoare nationala, este cel al Unirii de la 1 decembrie 1918. Aceasta ar fi fost un act entuziast al intregului popor ardelean.

Care este insa adevarul istoric? Ni-l spune chiar reputatul istoric roman, domnul profesor Lucian Boia, in cartea sa Primul razboi mondial, aparuta anul trecut la Editura Humanitas.

Cu obiectivitate si moderatie, eminentul istoric arata cum un grup de intelectuali romani, intruniti la Alba Iulia, au decis unirea, fara sa tina seama de celelalte nationalitati ardelene. Care ar fi fost insa dorinta lor reala? Probabil, influentati de cultura maghiara, care inregistrase in ultimii ani progrese repezi printre ei, ar fi preferat sa ramana in granitele Ungariei, cu o larga autonomie, la egalitate cu celelalte nationalitati conlocuitoare (sarbi, croati, slovaci etc.). De altfel, acesti intelectuali nu reprezentau, conform obiectivului recensamant maghiar din 1910, decat aproximativ o treime din populatia oraselor. Ceilalti romani, care traiau la tara, nici nu se gandeau la unire.

Autorul stabileste apoi o serie de adevaruri istorice. El arata cum imperialistul Bratianu a cerut, pentru a intra in razboi, teritoriul pana la Tisa. Apoi, cum catastrofala armata romana a intrat repede (probabil in cateva zile) in deruta,in contrast cu puternica armata austro-ungara, in care multiplele nationalitati au aratat atata entuziasm. In sfarsit, cum injustul Tratat de la Trianon a rapit Ungariei sirul de trei orase din apropiere de frontiera, ca, de exemplu, cel denumit de localnici Satmar, in maghiara Szatmar (nu denumirea oficiala romaneasca actuala de Satu Mare). Ce importanta avea ca zona inconjuratoare era pur romaneasca, daca orasul principal era majoritar maghiar.

Lucrarea domnului Boia ar trebui cat mai repede tradusa in limbile de circulatie internationala, ca si in maghiara.

Dini G. Jónas
8 aprilie 2015

Sursa articol:

[1] www.napocanews.ro

Documente vechi despre limba romana (de la “Tiparituri romanesti”):

Sursa:

[1] adevaruldespredaci.ro

Noi aberatii istoriografice la televiziunea cu patron ungur – Lucian Boia si Luca Niculescu: “Eminescu, se pare, era roman” iar Stefan cel Mare vorbea “limba moldoveneasca”
Noi aberatii istoriografice la televiziunea cu patron ungur – Lucian Boia si Luca Niculescu: “Eminescu, se pare, era roman” iar Stefan cel Mare vorbea “limba moldoveneasca”
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 14 Books

Marea Renastere - Adevar, Libertate, Suveranitate

By: Călin Georgescu

,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Un erou al Ardealului: Petru Moisin de Hunedoara

mar apr. 28 , 2015
A aparut cartea ”Un erou al Ardealului: Petru Moisin de Hunedoara (150 de ani de la nastere: 1864-2014)”.Tatal autorilor Anton Moisin si Ioan Moisin a fost Parintele Octavian Moisin, marturisitor de frunte al Bisericii Romane Unite cu Roma, iar tatal lui Octavian a fost notarul Petru Moisin de Hunedoara.Petru Moisin […]
Un erou al Ardealului: Petru Moisin de Hunedoara , foto: Ioan Moisin

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News