Transnistria romaneasca, scurt istoric

Scurt istoric
Numele orasului Tiraspol, de pe malul celalalt al Nistrului, vine de la nominatia istorica a fluviului, Tyras, asa cum era data in antichitate de Herodot, in „Istorii”, pe cand varegii, strabunii rusilor, nici nu plecasera din nord-vestul continentului european, pentru ca probabil nici nu existau ca semintie.

Transnistria romaneasca, scurt istoric

Pe cand regina Tyragetiei si a Massagetiei, Tomiris, fondatoarea orasului Tomis (Constanta), ii batea pe persii lui Cyrus (600 i.Chr. sau 576 i. Chr. – 530 i. Chr.), dupa ce acesta ii refuzase mana si il luase prizonier pe fiul ei, Spargapeithes, varegii nu existau si nu stiau ca peste un mileniu se vor gandi poate sa se bata cu khazarii si sa se stabileasca la gurile Volgai, pentru ca din amestecul lor cu alte neamuri sa apara slavii de rasarit, numiti ulterior rusi.

Teritoriul dintre Nistru si Bug (din care o mica fasie, lipita strategic de Nistru, este Transnistria, un microstat terorist recunoscut numai de Rusia) era controlat in Evul Mediu de Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare si Petru Rares. Cand domnita Ruxandra s-a maritat cu fiul hatmanului Hmelnitki, Vasile Lupu i-a oferit ca zestre de nunta mai multe mosii din Transnistria. Nelipite strategic de Nistru.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


edituratrei.ro

Datele recensamantului transnistrean din 1989

Moldoveni / romani: 39.9%
Ucrainieni: 28.3%
Ruşi: 25.5%
Bulgari: 1.8%
Găgăuzi: 0.8%
Alte etnii: 3.7%

[tp_product id=”193970168″ feed=”158″]

Secole la rand, teritoriul nostru de dincolo de Nistru a fost pradat de tatari, turci, rusi, cazaci zaporojeni, polonezi si lituanieni. Majoritatea romanilor nici nu mai cunosc istoria, sa-si dea seama ca, istoric, el ne apartine.

Hoardele de zaporojeni pradau satele, dupa decaderea statului moldovenesc, post-Petru Rares. Cazacii erau folositi si ca mercenari, de catre pretendentii la tronul Sucevei. Aceasta nu indreptateste Kievul sa pretinda Transnistria. Nici Moscova.

Rusii au ajuns la Nistru pe timpul lui Petru I, ce a incheiat un tratat cu Dimitrie Cantemir, prin care tarul se obliga sa respecte hotarele Moldovei istorice, cu tot cu Transnistria de azi. Rusii nu le-au respectat niciodata.

Tarul Petru I insusi a fost cel care a imprimat rusilor doctrina multiseculara a necesitatii expansiunii lor spre vest si spre sud. Din acel moment, popoarele care le-au stat in cale au avut mari probleme si in primul rand românii, unicul neam neslav din regiune dintre aceste popoare (la vest), pana la unguri.

Singura solutie cu rusii, in intreaga lor istorie, ca sa le castigi respectul, este sa te bati cu ei (in diferite feluri, nu neaparat sa incingi un razboi) si sa te impui. Un bun exemplu in acest sens sunt turcii.

Sursa:

[1] Asociaţia Tirageţia Basarabia

Transnistria romaneasca, scurt istoric
Transnistria romaneasca, scurt istoric
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Noi aberatii ale lui Lucian Boia: “Eminescu, se pare, era roman” iar Stefan cel Mare vorbea “limba moldoveneasca”

mar apr. 28 , 2015
Lucian Boia si Luca Niculescu sustin niste aberatii odioase: Stefan cel Mare vorbea “limba moldoveneasca” si aceasta ar fi fost “aproape aceeasi limba” care se vorbea in Muntenia. Se putea ca si la noi – cum s-a intamplat intre Austria si Germania – sa se constituie o “natiune moldovenesca” distincta […]
Noi aberatii istoriografice la televiziunea cu patron ungur – Lucian Boia si Luca Niculescu: “Eminescu, se pare, era roman” iar Stefan cel Mare vorbea “limba moldoveneasca”

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro