La 19 Martie 1919 erau îndepărta…

În cadrul unor măsur…

De Buna Vestire, 25 martie, Cale…

Valea Zălanului este…

Un raport al Curții de Conturi d…

Peste 1000 de baraje…

Remus Borza: "Mă contrariază bug…

"C’est fini la comed…

Propaganda secesionistă, tot mai…

Continuă promovarea …

Mihai Tîrnoveanu: Românii din Ha…

"Brețcu, 9 martie 20…

Cătălin Ivan: "PE nu a reușit să…

Propagandă găunoasă …

PLUS va lupta cu flatulațiile pr…

"Bolșevicăraia" USR-…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Un erou al Ardealului: Petru Moisin de Hunedoara

Print Friendly, PDF & Email

A aparut cartea ”Un erou al Ardealului: Petru Moisin de Hunedoara (150 de ani de la nastere: 1864-2014)”.Tatal autorilor Anton Moisin si Ioan Moisin a fost Parintele Octavian Moisin, marturisitor de frunte al Bisericii Romane Unite cu Roma, iar tatal lui Octavian a fost notarul Petru Moisin de Hunedoara.Petru Moisin de Hunedoara s-a remarcat ca luptator pentru drepturile romanilor din Ardeal, activand in Hunedoara, inainte de intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial (era in legatura cu Av. Dr. Dubles, fost prefect de Hunedoara – Deva, si Dr. Macrea, desi erau desigur sub supravegherea serviciului secret austro-ungar).

Un erou al Ardealului: Petru Moisin de Hunedoara

Dupa ce Romania a intrat in razboi impotriva Austro-Ungariei, in 1916, Petru Moisin s-a razvratit fatis impotriva puterii ocupante a Ardealului. De ziua Imperiului Austro-Ungar, care era ziua imparatului Francisc Iosif, pe toate edificiile publice si casele particulare se arborau drapelul imperial si portretul imparatului. Petru Moisin, care avea casa in centrul orasului Hunedoara, a expus in fereastra de la fatada tabloul imparatului, rasturnat cu capul in jos, intre doua lumanari aprinse, iar alaturi, in pozitie normala, portretele lui Avram Iancu si Horea, Closca si Crisan, strajuite de tricolorul romanesc.

[tp_product id=”193977366″ feed=”158″]

A fost un act de mare curaj, care sfida dominatia austro-ungara in Ardealul romanesc strabun, aratand tuturor in mod simbolic ca puterea imparatului in Transilvania trebuia rasturnata si inlocuita cu puterea romaneasca (fapt care dupa doi ani s-a si petrecut). Impactul a fost mare mai ales ca era si in vreme de razboi, insa prin acest act Petru Moisin s-a sacrificat pe sine si a schimbat starea familiei sale cu unele urmari pana astazi. Efectele imediate au fost dramatice.

Siguranta austro-ungara s-a sesizat, pornind urmarirea notarului Petru Moisin. Pentru a nu fi arestat el a fugit din oras pe Valea Cernei, urcand pana la Toplita. Iarna 1916/1917 l-a prins in Tinutul Padurenilor, o zona aproape salbatica, parasit in conditii grele. S-a imbolnavit si a murit. De-abia dupa 50 de ani fiii sai, Octavian si Laurentiu, care fusesra „dezradacinati” de mici copii cu familia din Hunedoara la Campina, au reusit sa obtina un „Extras de moarte” de la Primaria Toplita, in care se arata ca Petru Moisin, in varsta de 53 de ani, a murit la 24 Februarie 1917, in Comuna Toplita.

In realitate, cum spunea fiul sau Octavian Moisin, Petru a murit la 21 Februarie 1917 in muntii Poiana Ruscai si a fost inmormantat la liziera acestor munti, pe malul raului Cerna, in cimitirul vechi al comunei Toplita. (Diferenta de zile va fi fost timpul trecut de cand l-au gasit si adus din munti pana s-a constatat decesul si de catre autoritatea din Toplita).

Intre timp i s-a facut proces si i s-a confiscat toata averea ce i se cuvenea din stramosi in tinutul Hunedoarei. Asa s-a sfarsit eroic acest luptator pentru cauza nationala a romanilor din Hunedoara si din Transilvania.Comuna Toplita se poate socoti onorata de faptul ca in Cimitirul vechi al ei odihneste acest luptator eroic al romanismului ardelean.

Anton Moisin,
Ioan Moisin. Victoria, 12.02.2015.

Sursa:

[1] Ioan Moisin

Un erou al Ardealului: Petru Moisin de Hunedoara , foto: Ioan Moisin

Un erou al Ardealului: Petru Moisin de Hunedoara , foto: Ioan Moisin

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Transport GRATUIT la peste 50 lei! -50% la 2.000 de titluri