A aparut cartea ”Un erou al Ardealului: Petru Moisin de Hunedoara (150 de ani de la nastere: 1864-2014)”.Tatal autorilor Anton Moisin si Ioan Moisin a fost Parintele Octavian Moisin, marturisitor de frunte al Bisericii Romane Unite cu Roma, iar tatal lui Octavian a fost notarul Petru Moisin de Hunedoara.Petru Moisin de Hunedoara s-a remarcat ca luptator pentru drepturile romanilor din Ardeal, activand in Hunedoara, inainte de intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial (era in legatura cu Av. Dr. Dubles, fost prefect de Hunedoara – Deva, si Dr. Macrea, desi erau desigur sub supravegherea serviciului secret austro-ungar).
Un erou al Ardealului: Petru Moisin de Hunedoara
Dupa ce Romania a intrat in razboi impotriva Austro-Ungariei, in 1916, Petru Moisin s-a razvratit fatis impotriva puterii ocupante a Ardealului. De ziua Imperiului Austro-Ungar, care era ziua imparatului Francisc Iosif, pe toate edificiile publice si casele particulare se arborau drapelul imperial si portretul imparatului. Petru Moisin, care avea casa in centrul orasului Hunedoara, a expus in fereastra de la fatada tabloul imparatului, rasturnat cu capul in jos, intre doua lumanari aprinse, iar alaturi, in pozitie normala, portretele lui Avram Iancu si Horea, Closca si Crisan, strajuite de tricolorul romanesc.
A fost un act de mare curaj, care sfida dominatia austro-ungara in Ardealul romanesc strabun, aratand tuturor in mod simbolic ca puterea imparatului in Transilvania trebuia rasturnata si inlocuita cu puterea romaneasca (fapt care dupa doi ani s-a si petrecut). Impactul a fost mare mai ales ca era si in vreme de razboi, insa prin acest act Petru Moisin s-a sacrificat pe sine si a schimbat starea familiei sale cu unele urmari pana astazi. Efectele imediate au fost dramatice.
Siguranta austro-ungara s-a sesizat, pornind urmarirea notarului Petru Moisin. Pentru a nu fi arestat el a fugit din oras pe Valea Cernei, urcand pana la Toplita. Iarna 1916/1917 l-a prins in Tinutul Padurenilor, o zona aproape salbatica, parasit in conditii grele. S-a imbolnavit si a murit. De-abia dupa 50 de ani fiii sai, Octavian si Laurentiu, care fusesra „dezradacinati” de mici copii cu familia din Hunedoara la Campina, au reusit sa obtina un „Extras de moarte” de la Primaria Toplita, in care se arata ca Petru Moisin, in varsta de 53 de ani, a murit la 24 Februarie 1917, in Comuna Toplita.
In realitate, cum spunea fiul sau Octavian Moisin, Petru a murit la 21 Februarie 1917 in muntii Poiana Ruscai si a fost inmormantat la liziera acestor munti, pe malul raului Cerna, in cimitirul vechi al comunei Toplita. (Diferenta de zile va fi fost timpul trecut de cand l-au gasit si adus din munti pana s-a constatat decesul si de catre autoritatea din Toplita).
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri