libris.ro

DW/„Un motiv de neincredere” – Unionismul in versiunea Stratfor via Fundatia Universitara a Marii Negre

DW/„Un motiv de neincredere” – Unionismul in versiunea Stratfor via Fundatia Universitara a Marii Negre

Tipul acesta de text face, in mod aluziv si fara sa asume deschis, exact ceea ce faceau PUNR si apoi Romania Mare dupa caderea comunismului. Atata doar ca fara maresalul Antonescu. Asa cum am mai spus, romanii trebuie sa gandeasca lumea cu capul lor si sa evite aceste capcane. Amuzant este ca si Vocea Rusiei sustinea la un moment dat ca Occidentul va oferi Transilvania Ungariei. Acum se sugereaza invers, ca apropierea dintre Rusia si Ungaria ar pune integritatea Romaniei in pericol. Cu totii se joaca cinic cu sensibilitatile romanesti. Prin urmare, faptul ca Fundatia Marii Negre lucreaza pe temeiul prognozelor agentiei Stratfor este mai curand un motiv de neincredere, nu in sinceritatea actorilor, ci in luciditatea proiectului.

DW/„Un motiv de neincredere” – Unionismul in versiunea Stratfor via Fundatia Universitara a Marii Negre

Un colocviu organizat de Fundatia Universitara a Marii Negre a lansat o noua dezbatere despre unificarea Romaniei cu Basarabia, anunta  dw.de si preluat de romaniabreakingnews.ro

Incorporarea fostei provincii Basarabia in cadrele statului roman nu este asumata oficial de fortele importante. Dar ideea a dobandit un avans remarcabil in ultimii ani, fiind incurajata de prezenta mai activa in zona a diplomatiei americane. In esenta, planul consta in a stimula dezbaterile unioniste la nivelul ”societatii civile” si de a crea o presiune asupra mediului politic.

Un exemplu este activitatea Fundatiei Universitara a Mării Negre, care reuneste specialisti din mediul academic, ziaristi si fosti diplomati si care se dedica de la o vreme proiectului unionist. Miercuri dupa-amiaza in Bucuresti, Fundatia a organizat un colocviu cu un titlu voit dramatic: ”Sfarsitul iluziilor, Republica Moldova intre Romania si Rusia”. Ideea ar fi ca moldovenii din stanga Prutului nu mai pot pastra independenta si iluzoria neutralitate, ca ar trebui sa admita deschis ca sunt un stat esuat si, tinand cont de blocarea extinderii europene, sa accepte unirea cu Romania.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Potrivit expertului Fundatiei, Petrisor Peiu, Republica Moldova sufera de o ”criza sistemica”, care o impiedica sa faca progrese in ciuda eforturilor sale si, in plus, are o prea mare dependenta economica fata de Rusia. Lasand la o parte deficitul urias al balantei comerciale, 68% din remiterile lucratorilor (cetateni) moldoveni intrate pana la declansarea crizei politice au venit din Federatia Rusa. Iar aceste resurse reprezentau 20-25% din PIB-ul Moldovei. Concluzia ar fi ca tara aceasta nu va fi acceptata niciodata in UE, fiind practic incapabila sa se restructureze pe cont propriu.

Au existat desigur si opinii diferite: Cristian Diaconescu a pretins ca perspectiva europeana ramane actuala in ciuda aparentelor, iar Adrian Cioroianu a fost si el mai retinut, dar tonul a fost dat de Dan Dungaciu, presedintele Fundației si de scriitorul basarabean Val Butnaru, unul dintre cei mai pasionati unionisti de la Chisinau. Cel putin pentru acesta din urma, problema economica este o falsa problema cata vreme este vorba de reunificarea unei”familii”.

Despre fundalul geopolitic nu s-a discutat deloc. Nefiresc, caci el este cel care decide in cele din urma. Dan Dungaciu a evocat insa o afirmatie facuta la Chisinau de americanul George Friedman, fondatorul agentiei Stratfor, care lansase pentru prima data varianta unificarii cu Romania. Titlul colocviului a fost o parafraza a acelei declaratii preluate la vremea respectiva de toata presa romaneasca.

Dar intrebarea este daca George Friedman este cel mai bun sfatuitor in aceasta problema. Am remarcat de mai multe ori in analizele sale referiri fugitive la situatia pretins incerta a Transilvaniei. Ciudate aluzii, cu atat mai mult cu cat nu au niciun corespondent in realitatea pe care o cunoastem noi, in estul Europei.

Si, se pare, sunt strecurate cu schepsis, caci un clip postat recent pe site-ul Stratfor sugereaza din nou ca Romania e pandita de pericole din toate directiile. Clipul contine o scurta prezentare istorica in care lasa sa se inteleaga ca Ungaria ar putea revendica din nou Transilvania. Ba mai mult, se spune ca nici sudul tarii nu este ferit de amenintari. Dupa ce denumeste cele trei provincii istorice, naratoarea anunta:

Niciuna din aceste trei parti nu este usor de aparat. Transilvania a fost cucerita de unguri in mai multe etape incepand cu secolul al XI-lea, fiind stapanita ulterior de Imperiul Otoman si de cel Austro-Ungar. Tara Romaneasca si Moldova au fost mereu scena confruntarii dintre otomani, habsburgi si mai tarziu rusi”.

Dar cine ar putea ataca astazi Transilvania care isi pastrează, potrivit Stratfor, vulnerabilitatea pe care a avut-o mereu? Nu se spune explicit, dar sugestia e clara din context.

Tinand seama de prestigiul de care se bucura Stratfor in mass-media din Romania, mesajul nu poate trece necomentat. Caci tipul acesta de text face, in mod aluziv si fara sa asume deschis, exact ceea ce faceau PUNR si apoi Romania Mare dupa caderea comunismului. Atata doar ca fara mareșalul Antonescu. Asa cum am mai spus, romanii trebuie sa gandeasca lumea cu capul lor si sa evite aceste capcane. Amuzant este ca si Vocea Rusiei sustinea la un moment dat ca Occidentul va oferi Transilvania Ungariei. Acum se sugereaza invers, ca apropierea dintre Rusia si Ungaria ar pune integritatea Romaniei în pericol. Cu totii se joaca cinic cu sensibilitatile romanesti.

Prin urmare, faptul ca Fundatia Marii Negre lucreaza pe temeiul prognozelor agentiei Stratfor este mai curand un motiv de neincredere, nu in sinceritatea actorilor, ci in luciditatea proiectului.

Citiți și…

„Interesul National in spatiul dintre Prut si Nistru”, pierdut printre interese si esecuri ne asumate (Comunicat de presa  – „Pozitie in Opozitie” privind Interesul Național Romanesc in spatiul dintre Prut si Nistru / 29 aprilie 2015 / Consiliul National al Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina)

Sursa, autor: dw.de /Horatiu Pepine, DW -Bucuresti publicat pe romaniabreakingnews.ro

DW/„Un motiv de neincredere” – Unionismul in versiunea Stratfor via Fundatia Universitara a Marii Negre
DW/„Un motiv de neincredere” – Unionismul in versiunea Stratfor via Fundatia Universitara a Marii Negre

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info