RON + MDL = LEUL COMUN SAU IARASI DESPRE UNIUNEA MONETARA BUCURESTI-CHISINAU

Au nevoie Romania si Republica Moldova de o moneda comuna? Raspunsul nostru este clar și univoc: Da! Singura alternativa la integrarea noastra monetara este doar situatia actuala si aceasta, in conditiile crizei economice globale și a corupției endemice de la noi, nu ne promite nici o perspectiva imbucuratoare. In contextul financiar-monetar actual determinat de delapidarea a 1 miliard de euro de catre mafia decidenta la Chișinau, merita sa ne oprim din nou atenția asupra necesitații crearii unei Uniuni monetare intre București și Chișinau.

RON + MDL = LEUL COMUN SAU IARASI DESPRE UNIUNEA MONETARA BUCURESTI-CHISINAU

Proximitatea geografica, identitatea etno-lingvistica, istorica si culturala, considerentele politice, dar mai ales angajamentul politic serios si responsabil pot deveni argumente demne de luat in seama in susținerea unui asemenea demers. O eventuala uniune monetara moldo-romana, Zona Leului, ca sa-i atribuim un nume conventional, ar fi de natura sa faciliteze comertul in interiorul spatiului economic unic si in afara lui, asigurand sincronizarea proceselor economice din cele doua state ale noastre, creand un grad sporit de solidaritate economica intre ele. Ideea uniunii monetare moldo-romane ar putea fi intrupata intr-un proiect comun.

Proiectul integrarii celor doua sisteme monetare naționale (RON + MDL) in unul singur (= Leul Comun) este realist, pe deplin fezabil și ar comporta efecte economice și financiare pozitive resimțite de orice cetațean din stanga sau din dreapta Prutului. Este suficient ca guvernele din cele doua capitale ale noastre sa-și fixeze aceasta prioritate și sa acționeze consecvent pentru realizarea ei, de preferat inainte de aderarea Romaniei la zona Euro. Un argument solid in favoarea crearii unei Uniuni monetare București-Chișinau este faptul ca Bucureștiul a devenit de departe partenerul nr. 1 al Chișinaului in schimburile comerciale atat la capitolul importuri, cat și la cel al exporturilor, practic economia Basarabiei depinzand covarșitor de piața Romaniei.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Avem in fața mai multe precedente. Astazi, pe continentul european avem cateva cazuri notabile de uniuni monetare intre state sau grupuri de state. Exista state, in afara tarilor membre UE, care, fie cu acordul acesteia din urma, fie fara acordul ei, au adoptat moneda europeana ca moneda a lor nationala (Andora, Kosovo, Monaco, Muntenegru, San Marino, Vatican).

Unele dintre acestea fusesera in relatii practice de uniune monetara cu unele state membre ale UE inca inainte de lansarea monedei comunitare. Euro este folosit de catre Monaco, San Marino si Vatican (toate avand acordul oficial al Comisiei Europene), pe cand Andora, Kosovo si Muntenegru folosesc moneda europeana fara acordul expres sau cu acordul tacit al Uniunii Europene. Pana la introducerea monedei euro in circulatie Andora se afla concomitent in uniune monetara cu Franta si Spania, atat francul francez cat si peseta spaniola circuland in aceasta tara. Principatul Monaco s-a aflat in uniune monetara cu Franta, iar San Marino si Vaticanul – cu Italia.

Muntenegrul si Kosovo reprezinta doua cazuri atipice, dar tocmai de aceea interesante. Aceste doua formatiuni statale au adoptat moneda Euro in mod unilateral, la 1 ianuarie 2002, impreuna cu statele membre UE. Pana atunci Muntenegrul si Kosovo, entitati in cadrul Uniunii statale Serbia-Muntenegru‚ foloseau marca germana drept proprie moneda nationala, fara a avea incheiate conventii de uniune monetara cu Germania.

Uniunea Europeana nu va obiecta niciodata nimic pe marginea deciziei și acțiunilor concrete de creare a Uniunii monetare București-Chișinau, ea insași agreand și punand in practica modele de uniune monetara cu cele 6 state extracomunitare pe care le-am indicat mai sus.

Ce parere aveți, dragi romani, despre așa ceva?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Foametea din Basarabia 1946-1947 (film documentar). Marturii despre suferintele romanilor din Basarabia.

mie mai 6 , 2015
O incercare cumplita prin care a trecut Basarabia in perioada sovietica a fost foametea organizata din perioada 1946-1947. Puterea comunista pregatea pe atunci colectivizarea agriculturii. Prin amenintari si represalii brutale, foarte dure, taranii erau obligati, pe langa impozitul financiar, sa dea gratuit cantitati mari de produse agricole catre stat. Foametea […]
Foametea din Basarabia 1946-1947 (film documentar)

Poate vă place și:

libris.ro