Ministrul de externe al asa zisei republici transnistreane, Nina Shtanski, a acuzat Ucraina ca violeaza securitatea regionala. Autoritatile transnistrene sunt suparate din cauza ultimelor masuri legislative luate de catre conducerea de la Kiev, masuri restrictive care blocheaza Transnistriei importul de produse accizabile sau tranzitul acestora peste frontiera cu Ucraina, provocand pagube estimate la peste 20 de milioane de dolari prin neincasarea taxelor vamale rezultate din acel mic trafic de frontiera care se desfasura pana acum.
Transnistria acuza Ucraina de violarea securitatii regionale
“Acum ne întrebăm dacă Ucraina este o țară garant, sau dacă este un intermediar, pentru că ceea ce se întâmplă ne împinge să ne gândim că Ucraina devine practic parte a conflictului, iar aceasta este o problemă serioasă pentru securitatea regională, precum și pentru procesul de negociere , precum și pentru dialog “, – a spus Shtanski, citata de Interfax.
Comentand cu privire la adoptarea de către Rada Supremă a unui proiect de lege privind denunțarea acordului cu Rusia privind tranzitul mărfurilor către “pacificatorii” ruși în conflictul moldo-transnistrean, Shtanski a declarat:
“Decizia luata de Ucraina este foarte greu de explicat logic, bazandu-ne pe faptul că Ucraina este o țară garant în reglementarea transnistreană și, în plus, Ucraina participă la operațiuni de menținere a păcii în fața observatorilor militari. “
Reamintim, Ucraina este un garant și mediator în procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol în formatul “5 + 2”, care include, de asemenea, părțile în conflict, Rusia (garant și mediator), OSCE (mediator), UE și statele Unite ale Americii (observatori). De asemenea, Ucraina este parte la operațiunea de menținere a păcii de pe Nistru.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Urmaresc de ceva timp initiativele unor tineri din Republica Moldova care au demarat un proiect interesant, implicandu-se adeseori energic si imbratisand anumite cauze civice. Marturisesc ca incepusem sa-i apreciez pentru ceea ce fac, motiv pentru care le vizitam deseori site-ul lor: curaj.net/curaj.tv. Insa mai nou a patruns si in Republica […]