RSS

Dan Andronic: "Sabin Borcan, pe …

Un nou scandal neașt…

Marius Ghilezan: "Opoziţia ar fi…

"La fel ca în timpul…

Cine și ce sunt progresiștii?

Bolșevicii de ieri ș…

Alt sclav globalist! Sorin Grind…

Chiar în ziua în car…

EVZ: "Ne așteptăm ca Revista „22…

Pregătit de bolșevic…

Dan Andronic: "Raluca Prună, din…

Jurnalistul Dan Andr…

Angel Popescu: "Pentru curajul s…

De Ziua Națională a …

Subprefectul de Cluj se ține de …

Pentru un maghiar cu…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Din nou, despre problema romanilor din Serbia

Print Friendly, PDF & Email

Inca din perioada cand atat Tarile Romanesti cat si sarbii sufereau sub opresiunea Imperiului Otoman s-a infiripat o buna prietenie si relatii de colaborare intre cele doua popoare. In timp, anumite actiuni de ambele parti au facut ca relatiile sa se mai raceasca: ocuparea in anul 1918 de catre sarbi a Banatului in timp ce romanii se luptau sa neutralizeze trupele germane ale generalului Mackensen, obsesia lui Tito de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial pentru a detine Timiosoara si pretentiile sale exagerate asupra intregului Banat, opresiunea salbatica pe criterii etnice a comunistilor “iugoslavi” impotriva romanilor din Serbia, arestarile, crimele, torturile si confiscarea averilor cu predilectie pentru etnicii romani, toate acestea au facut ca relatiile dintre cele doua popoare sa nu mai fie ce-au fost candva.

Din nou, despre problema romanilor din Serbia

Astazi, la nivel de discutii oficiale nu prea exista disensiuni majore intre Romania si Serbia, in afara poate de cateva mentionari discrete din cand in cand ale autoritatilor din Romania legate  de situatia si negarea unor drepturi fundamentale ale comunitatii romanilor din Serbia: dreptul de a vorbi si a invata in limba materna, dreptul de a beneficia de serviciu religios in limba materna, dreptul de a construi scoli si biserici romanesti, etc

La nivel declarativ, Serbia da impresia ca ar fi de acord cu aceste cerinte ale romanilor, doar ca, in practica, romanii intampina foarte multe piedici si opresiuni, atat de ordin administrativ, institutional, cat si politic.

Va invit sa urmariti un reportaj tradus in limba romana de catre cei de la Timoc Press Production, un reportaj care face putina lumina asupra situatiei romanilor din Serbia si relatiile lor cu administratia si institutiile sarbesti (LINK VIDEO):

Sursa video: Timoc Press Production

Dupa ce urmaresti acest film, devine clar si limpede ca minoritatea romanilor din Serbia nu detine nici pe jumatate din drepturile pe care le detine minoritatea sarbilor din Romania. Autoritatile din Romania ar trebui sa se implice mai mult si cu o mai mare hotarare in problema romanilor din Serbia, fiindca nu este normal ca romanii de acolo sa mai fie in continuare discriminati in aceste moduri.

Sursa: Glasul.info

 

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline