Din nou, despre problema romanilor din Serbia

Din nou, despre problema romanilor din Serbia, foto: Timoc Press Production

Inca din perioada cand atat Tarile Romanesti cat si sarbii sufereau sub opresiunea Imperiului Otoman s-a infiripat o buna prietenie si relatii de colaborare intre cele doua popoare. In timp, anumite actiuni de ambele parti au facut ca relatiile sa se mai raceasca: ocuparea in anul 1918 de catre sarbi a Banatului in timp ce romanii se luptau sa neutralizeze trupele germane ale generalului Mackensen, obsesia lui Tito de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial pentru a detine Timiosoara si pretentiile sale exagerate asupra intregului Banat, opresiunea salbatica pe criterii etnice a comunistilor „iugoslavi” impotriva romanilor din Serbia, arestarile, crimele, torturile si confiscarea averilor cu predilectie pentru etnicii romani, toate acestea au facut ca relatiile dintre cele doua popoare sa nu mai fie ce-au fost candva.

Din nou, despre problema romanilor din Serbia

Astazi, la nivel de discutii oficiale nu prea exista disensiuni majore intre Romania si Serbia, in afara poate de cateva mentionari discrete din cand in cand ale autoritatilor din Romania legate  de situatia si negarea unor drepturi fundamentale ale comunitatii romanilor din Serbia: dreptul de a vorbi si a invata in limba materna, dreptul de a beneficia de serviciu religios in limba materna, dreptul de a construi scoli si biserici romanesti, etc

La nivel declarativ, Serbia da impresia ca ar fi de acord cu aceste cerinte ale romanilor, doar ca, in practica, romanii intampina foarte multe piedici si opresiuni, atat de ordin administrativ, institutional, cat si politic.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Va invit sa urmariti un reportaj tradus in limba romana de catre cei de la Timoc Press Production, un reportaj care face putina lumina asupra situatiei romanilor din Serbia si relatiile lor cu administratia si institutiile sarbesti (LINK VIDEO):

Sursa video: Timoc Press Production

Dupa ce urmaresti acest film, devine clar si limpede ca minoritatea romanilor din Serbia nu detine nici pe jumatate din drepturile pe care le detine minoritatea sarbilor din Romania. Autoritatile din Romania ar trebui sa se implice mai mult si cu o mai mare hotarare in problema romanilor din Serbia, fiindca nu este normal ca romanii de acolo sa mai fie in continuare discriminati in aceste moduri.

Sursa: Glasul.info

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info