In 17 iunie 1910 a avut loc zborul primului aeroplan romanesc, pilotat de Aurel Vlaicu. Acest zbor a avut loc chiar pe dealul Cotrocenilor din Bucuresti, iar aeroplanul era in intregime proiectat si construit de catre Aurel Vlaicu. Este un moment de o importanta covarsitoare din istoria aeronauticii romanesti, o etapa de pionerat care a fost inceputa curajos si de catre inventatorii romani, multi dintre ei dotati cu o originalitate extraordinara. In 2015, un soldat american ignorant ironizeaza imaginea lui Aurel Vlaicu de pe bancnota de 50 de RON, spunand ca “astia (n.r. romanii) au oameni negri pe valuta lor”.
Dar nu poti sa te superi pe un american venit de la mii de kilometri ca nu are cultura generala sau ca poate a incercat sa faca o gluma pe care noi nu o prea gustam. Insa o alta afirmatie a soldatului american Damien Maynard este de-a dreptul socanta si dovedeste mizeria care se ascunde de fapt in mintea sa: “Inca 6 zile si apoi parasesc acest fund murdar si cacacios Romania!”
Daca Romania este un “fund murdar si cacacios”, asa cum afirma Damien Maynard, atunci cum se face ca atat o mare companie ca Chevron cat si ditamai ambasadorul american venisera la lins blidele aici la noi? Cum se face ca un mare ambasador mafiot ca Gitenstein adora sa linga clantele institutiilor pe care i le punea Traian Basescu pe tava?
Dupa scandalul legat de impunerea fortata a exploatarilor gazelor de sist, prin introducerea pe gat a companiei Chevron, dupa comunicatul deplasat dat de ambasada SUA de la Bucuresti la cererea comisiei impostorului Elie Wiesel, un individ contestat chiar de un mebru al propriei comunitati, acum vine si acest dus rece in care aflam ce gandesc cu adevarat americanii despre noi. E drept ca acest exemplu nu poate fi generalizat, dar am vazut totusi si dispretul de la “case mai mari”, accesele de nesimtire si de aroganta la adresa poporului roman ale ambasadorului mafiot, Mark Gitenstein.
Suntem curiosi daca armata SUA chiar tine la imaginea ei si vom vedea vreodata niste scuze oficiale oferite pentru asemenea gesturi deplasate.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Partidul România Unită vă solicită să nu promulgați legea pensiilor speciale pentru parlamentari pentru că ar înseamna că le-ați dat țara înapoi celor care vor privilegii, nu cetățenilor României. Ați fost foarte grabnic în a retrimite la Parlament legi care nu aveau nevoie de nicio modificare, ca de exemplu legea […]