Nicolae Ceauşescu: Vrem să ne aşezăm în fruntea ţărilor care luptă pentru o lume mai dreaptă şi mai bună. H. Kissinger: Ne includeţi şi pe noi? Nicolae Ceauşescu: Mergem împreună.
Circulă de câteva zile pe internet stenograma discuțiilor dintre Ceaușescu și Kissinger, din 1974. Uluitoare! Din toate punctele de vedere și pentru orice român cu ceva minte și bun simț!
Momentul culminant al discuției – după părerera mea, este atins în schimbul de cuvinte pus în fruntea acestor rânduri!… Cuvinte tulburătoare, de care, din păcate, la vremea aceea și mai târziu, mai nimeni n-a știut de ele: „Vrem să ne așezăm în fruntea țărilor care luptă pentru o lume mai dreaptă și mai bună!”
Cuvinte rostite în fața emisarului venit la București din partea celei mai puternice țări. Iar acesta, aflat pentru prima oară în fața unei asemene declarații, reacționează cu oarece umilință: „Ne luați și pe noi?!… Ne primiți și pe noi?!”
Generos și categoric, Ceaușescu răspunde condescendent și amabil, ca o bună gazdă: „Mergem împreună!”
Vă propun un mic exercițiu de imaginație: oricare dintre prăpădiții de președinți de care am avut parte după 1990, într-o discuție cu un secretar de stat american… Vi-l puteți închipui rostind cuvintele pe care Ceaușescu nu s-a sfiit să le spună în fața lui Kissinger?!…
Și o întrebare mai serioasă: este vreo legătură între dorul lui Ceaușescu după „o lume mai dreaptă și mai bună” și soarta de care a avut parte?…
Să mai citim o dată teribilul schimb de cuvinte. Nu avem voie să-l uităm, să nu-i acordăm importanța extraordinară pe care o merită. Este un moment de culminație în istoria Neamului, efectiv fără pereche:
Nicolae Ceauşescu: Ne gândim şi noi la unele propuneri. Vrem să ne aşezăm în fruntea ţărilor care luptă pentru o lume mai dreaptă şi mai bună.
H. Kissinger: Ne includeţi şi pe noi?
Nicolae Ceauşescu: Mergem împreună.
Ion Coja
Sursa: ioncoja.ro
În a doua jumătate a secolului al XV-lea, Imperiul Otoman, condus de sultanul Baiazid al…
Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…
Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…
Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…
Gestul lui Nicolae Borgovan, din 2 iulie 1888, la Beiuș, este unul dintre acele momente…
"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…
Leave a Comment