Voi privi intotdeauna catre satul românesc. De acolo imi voi lua putere si credinta, caci acolo este Biserica, acolo sunt mormintele sfinte. De acolo voi lua lectii de viata, de rânduiala si de lupta. Din privirea taranilor. Acei ochi imi vor spune daca drumul este de urmat sau nu. In ei am incredere, si speranta totodata. Nu infatisez aici o imagine idilica a satului românesc, citita din carti. Spun numai ce am vazut. In toate satele din Harghita si Covasna in care am fost am vazut biserici pline se tarani, am vazut si am simtit credinta lor in Hristos Mântuitorul, am vazut lupta lor pentru pastrarea identitatii românesti, efortul lor de a face fata agresiunii structurilor UDMR de la nivel local.
Satul romanesc, izvor de putere si de credinta
Acolo, România, prin acei tarani, sub pavaza Bisericii Ortodoxe, chiar lupta la propriu, pentru pastrarea limbii române, pentru identitatea noastra. Acolo este linia intâi a frontului românesc.Pentru partidele politice ,,romanesti” arealul respectiv nu are importanta, caci nu aduce voturi, fiind putini romani. Ele nu se raporteaza la Neam, ci la interesul electoral.
Dar noi nu suntem partide. Noi suntem români, români simpli, multi cu datorii la banci, cu tot felul de nevoi lumesti, cu putin timp liber, cu pacate mai multe sau mai putine, dar suntem români. Este in puterea noastra sa si aratam acest lucru.
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Propunerea legislativa facuta de catre deputatul Bogdan Diaconu, presedintele Partidului Romania Unita (PRU), atrage din ce in ce mai multi sustinatori care isi doresc ca acest proiect legislativ prin care se cere revenirea la denumirea de “tigani” pentru romi sa aiba succes. Sustinatorii acestei propuneri legislative s-au organizat si incearca […]