SANTILIA – NEDEIA MOCĂNEASCĂ A VOINEȘTENILOR – Covasna, Valea Zânelor, 18-19 iulie 2015

Sântilia – Nedeia mocănească a voineștenilor este una dintre cele mai vechi tradiții populare pastorale păstrate în zona arcului carpatic. Ea se desfășoară de sute de ani, în preajma Sărbătorii Sfântului Ilie.În trecut, Sântilia avea mai multe rosturi: de a mijloci idile, de a uni destine, de a face alianţe şi, nu în cele din urmă, de a uni „hotarele” dintre românii de aici şi românii de peste munţi, hotare impuse cu forţa de mai-marii acestei lumi, dar ignorate tocmai de către „cei mai mici şi mai umili”. Păstoritul tradiţional şi transhumanţa pastorală cunoscută din feudalismul timpuriu i-a cuprins şi pe mocanii din Voineşti-Covasna, ale căror drumuri erau, după cum afirma şi Romulus Vuia, “mai vechi decât atestările documentare”.

Ca urmare şi târgurile organizate de Sântilii sau Nedei erau de fapt de cele mai multe ori adevărate târguri “de două ţări”.

În zilele noastre, Sântilia voineștenilor constă în prezentarea unei nunţi tradiţionale, la care participă toată suflarea comunităţii. “Actorii” – îmbrăcaţi în costum naţional popular – întruchipează toate personajele unei nunţi adevărate: perechea de miri, naşii, vornicii, socrii mari şi mici, nuntaşii, şi cu toate obiceiurile practicate în zonă: cursa de cai, cerutul miresei, hora miresei, cochioluitul miresei, descălţatul naşilor, Hora Sântiliei.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Spectacolul nunții tradiționale este urmat de demonstrațiile “dacilor”. Și în acest an, Asociaţia „Omnis Barbaria” va prezenta publicului aspecte ale vieţii civile şi militare a dacilor (olăritul, trasul cu arcul, ţesutul, fierăritul, confecţionarea echipamentului militar etc.), iar cei interesaţi vor avea ocazia să îmbrace o haină de protecţie confecţionată din zale de fier, să tragă cu arcul, să modeleze în lut sau să facă o fotografie alături de luptătorii daci.

Ca și la edițiile anterioare ale Sântiliei voineștenilor, meșteri populari își vor prezenta meșteșugurile, oierii vor arata publicului cum se face cașul, cu lapte muls “în direct”, spectatorii vor putea gusta din produse tradiționale păstorești. Atmosfera de sărbătoare va fi asigurată de artiștii care susțin concerte și spectacole de dans folcloric.

În zilele de sâmbătă și duminică, pe scena din Valea Zânelor vor urca, alături de artiști din zonă precum Ansamblul folcloric Junii Covăsneni, solistele Ana Sandulea și Alexandra Elena Bîrlă, formațiile Izvorașul din Zăbala, Florile Zagonului și Brădulețul din Zagon, invitați de marcă din țară și străinătate: Gabriela Tuță, Ina Todoran, Ioana Bozga, Viorica Florea, Elena Istrate, Taraful Mircea Enache din Morunglav (care va asigura petrecerea folclorică de sâmbătă seara), Formația Veselia din Vidin, Bulgaria, Ansamblul Brâulețul din Sita Buzăului, Corul bărbătesc Voievozii Munților din Vâlcele, Ansamblul folcloric Ciobănașul din Tupilați, Neamț, Formația Mugurii Feldioarei, Grupul vocal folcloric Târnava Mare din Țopa, Mureș, Formația Mocănașul din Poiana Sărată, Irimie Șelariu.

Sântilia – Nedeia mocănească a voineștenilor este organizată de Asociația Cultural Creștină Justinian Teculescu, cu sprijin financiar de la Consiliul Județean Covasna, Primăria Covasna și agenți economici din zonă.

Parteneri: Asociația Crescătorilor de Ovine Covasna, Casa Orășenească de Cultură Covasna, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Asociația Culturală Omnis Barbaria, Școala Gimnazială Avram Iancu.

Parteneri media: Mesagerul de Covasna, Condeiul Ardelean, Agenția națională de presă Agerpres, Covasna Media și Observatorul de Covasna, Radio România Târgu Mureș, Digi 24

sursa: Text trimis pe adresa redactiei noastre de catre doamna Florentina Covasna

Foto: Florentina Covasna

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Pe scurt, despre Odessa și ocupanții români!

mar iul. 14 , 2015
Așadar, despre ce fost la Odessa în timpul ocupației românești din anii 1941-1944, mărturia cea mai  convingătoare este cea lăsată de Vasilii Grossman, scriitor sovietic evreu, ale cărui cărți se mai publică și azi. A fost corespondent de front alături de paranoicul Ilya Ehrenbourg, pe care azi nimeni nu-l mai […]
ODESSA IN FLACARI 1942- FILM DE ARHIVA IN LIMBA ITALIANA, SUBTITRAT IN LIMBA ROMANA

Poate vă place și:

libris.ro