RSS

La 21 octombrie 1940 o comisie m…

Pe data de 21 octomb…

Bolșevism la Iași sub masca femi…

Aceleași feministe c…

USR este un partid de infractori…

Spre deosebire de "a…

Noi încercări de intimidare a pr…

"Nu se lasă, merge î…

Ce se urmărește de fapt? Anihila…

"În august la CNCD, …

„Purtătorul de geantă al lui Mir…

În urmă cu câțiva an…

FAO: Sunt necesari pași importan…

Sunt necesari pași i…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

La 15 iulie 1497 a inceput constructia bisericii Curtii domnesti de la Piatra Neamt, ctitorie a lui Stefan cel Mare

Print Friendly, PDF & Email

La 15 iulie 1497 a inceput constructia bisericii Curtii domnesti de la Piatra Neamt, ctitorie a lui Stefan cel Mare. Biserica poarta hramul Sfantului Ioan Botezatorul si a fost ridicata intre 15 iulie 1497 si 11 noiembrie 1498. Din ansamblul arhitectural al Curtii domnesti, intemeiata de Stefan cel Mare intre 1468 si 1475, mai fac parte turnul-clopotnita, biserica, ruinele caselor domnesti si a anexelor sale, dar si ruinele unui fost zid imprejmuitor. Din pacate, astazi se mai pastreaza doar o mica parte din pivnitele casei domnesti si unele portiuni din zidul de incinta.

Biserica domneasca de la curtea din Piatra Neamt a fost inzestrata cu odoare, iar cel mai vechi obiect pe care il are in posesie este un tetraevangheliar, pastrat la Muzeul National de Istorie al Romaniei. Manuscrisul a fost daruit de catre voievodul Stefan cel Mare in data de 24 iunie 1502, chiar de ziua hramului bisericii.

Turnul-clopotnita de la Piatra Neamt, ansamblul Curtii domnesti

Din ansamblul Curtii domnesti face parte si turnul-clopotnita, cu o inaltime de aproximativ 19 metri. Constructia turnului a fost finalizata la data de 28 octombrie 1499, asa cum o arata si pisania asezata pe latura de est a edificiului. De-a lungul timpului, turnul a functionat cu dublu scop, fiind folosit atat ca turn de straja, cat si pentru a servi drept clopotnita pentru biserica domneasca.

In secolul al XVIII-lea, turnul a suferit unele interventii si adaugiri, printre care se numara suprainaltarea turnului prin adaugarea unui foisor de foc si montarea ceasului in anul 1890, acesta fiind „donat de Vasile Miteanu, in memoria mosului sau Nicolae Gridov in anul 1890”.

Note/ Bibliografie:

[1] http://ecdpn.muzeu-neamt.ro/ansamblul-curtea-domneasca-piatra-neamt.html


Comentarii

comentarii

shop.yellowstore.ro
Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
evomag.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL