La 15 iulie 1497 a inceput constructia bisericii Curtii domnesti de la Piatra Neamt, ctitorie a lui Stefan cel Mare

La 15 iulie 1497 a inceput constructia bisericii Curtii domnesti de la Piatra Neamt, ctitorie a lui Stefan cel Mare. Biserica poarta hramul Sfantului Ioan Botezatorul si a fost ridicata intre 15 iulie 1497 si 11 noiembrie 1498. Din ansamblul arhitectural al Curtii domnesti, intemeiata de Stefan cel Mare intre 1468 si 1475, mai fac parte turnul-clopotnita, biserica, ruinele caselor domnesti si a anexelor sale, dar si ruinele unui fost zid imprejmuitor. Din pacate, astazi se mai pastreaza doar o mica parte din pivnitele casei domnesti si unele portiuni din zidul de incinta.

Biserica domneasca de la curtea din Piatra Neamt a fost inzestrata cu odoare, iar cel mai vechi obiect pe care il are in posesie este un tetraevangheliar, pastrat la Muzeul National de Istorie al Romaniei. Manuscrisul a fost daruit de catre voievodul Stefan cel Mare in data de 24 iunie 1502, chiar de ziua hramului bisericii.

Turnul-clopotnita de la Piatra Neamt, ansamblul Curtii domnesti

Din ansamblul Curtii domnesti face parte si turnul-clopotnita, cu o inaltime de aproximativ 19 metri. Constructia turnului a fost finalizata la data de 28 octombrie 1499, asa cum o arata si pisania asezata pe latura de est a edificiului. De-a lungul timpului, turnul a functionat cu dublu scop, fiind folosit atat ca turn de straja, cat si pentru a servi drept clopotnita pentru biserica domneasca.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

In secolul al XVIII-lea, turnul a suferit unele interventii si adaugiri, printre care se numara suprainaltarea turnului prin adaugarea unui foisor de foc si montarea ceasului in anul 1890, acesta fiind „donat de Vasile Miteanu, in memoria mosului sau Nicolae Gridov in anul 1890”.

Note/ Bibliografie:

[1] http://ecdpn.muzeu-neamt.ro/ansamblul-curtea-domneasca-piatra-neamt.html

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Austria prosperă de pe urma petrolului românesc în timp ce românii plătesc cel mai mare preț la benzină din Europa

mie iul. 15 , 2015
Austria prospera de pe urma petrolului romanesc in timp ce romanii platesc cel mai mare pret la benzina din Europa. Aceasta este trista realitate pe care trebuie s-o infrunte astazi romanii. Imbecilitatea si tradarile celor care “au condus” Romania in ultimile doua decenii si jumatate ne-au adus la acest paradox. […]
Austria prospera de pe urma petrolului romanesc in timp ce romanii platesc cel mai mare pret la benzina din Europa

Poate vă place și:

libris.ro