libris.ro

Provocare din partea extremistilor maghiari. Zeci de focuri aprinse in localitati din judetele Harghita, Covasna si Mures

Provocare din partea extremistilor maghiari. Zeci de focuri aprinse in localitati din judetele Harghita, Covasna si Mures

Sambata seara, in 28 de localitati din judetul Harghita si in alte cateva localitati din judetele Covasna si Mures, au fost aprinse focuri „pentru delimitarea hotarelor Tinutului Secuiesc”, intr-o actiune organizata de catre Consiliul National Secuiesc (CNS). Actiunea face parte din manifestarile deja obisnuite din aceste zone, prin care extremistii maghiari solicita autonomie teritoriala pentru comunitatea etnicilor maghiari.

Provocare din partea extremistilor maghiari. Zeci de focuri aprinse in localitati din judetele Harghita, Covasna si Mures

In cadrul actiunii s-a oficiat si o slujba religioasa, iar in unele localitati s-au intonat imnurile Ungariei si pe cel al secuilor. Tot cu aceasta ocazie, Izsak Balazs, presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), a citit o proclamatie prin care se arata ca viitorul acestei zone ale Romaniei nu poate fi imaginat decat „ca o unitate administrativ-teritoriala de sine statatoare, cu prerogative sporite, situata intre limitele sale regionale firești, formate in cursul istoriei”.

In aceeasi proclamatie se mai precizeaza faptul ca prin aceasta manifestare maghiarii fac cunoscut Guvernului Romaniei si lumii intregi ca isi revendica dreptul la autodeterminare si solicita autonomie teritoriala.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


„Dorim, prin acest mod, sa aducem la cunoștința Guvernului Romaniei, dar și a intregii lumi, ca tinutul secuiesc exista și dorim sa accentuam din nou aspirația noastra istorica formulata cu ocazia Adunarii Nationale a Secuilor de la Ditrau: vrem sa dispunem de dreptul nostru de autodeterminare, iar in baza acestui drept solicitam autonomia Tinutului secuiesc, in cadrul statului Roman!”, se mai arata in sursa mentionata, potrivit fluierul.ro

 

Propaganda filomaghiara in aceste zone este sustinuta si alimentata din afara Romaniei cu sume uriase, atat din partea statului ungar, pe cai oficiale, prin intermediul unor organizatii nonguvernamentale, cat si pe cai mai putin oficiale, sub acoperirea unor asa zise activitati culturale, sau chiar si din unele surse foarte dubioase, prin care sunt alimentate organizatii sau grupari extremiste maghiare de tip paramilitar.

Atat presa romaneasca, cat si cea maghiara, mai ales cea din randurile publicatiilor care se opun actualei guvernari din Ungaria, au scris despre suspiciuni intemeiate legate de implicarea Rusiei in finantarea unor grupari extremiste de tip paramilitar care actioneaza in Romania, Slovacia, Serbia si Croatia, coordonand manifestari si actiuni iredentiste prin care se revendica diverse teritorii.

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info