libris.ro

Costumul popular, mijloc de rezistenta identitara româneasca in Covasna

Costumul popular, mijloc de rezistenta identitara româneasca in Covasna

Costumul popular, mijloc de rezistenta identitara româneasca in Covasna.
Actiune de Sfanta Sarbatoare a Floriilor: daruirea de straie nationale cetelor de flacai si frumoaselor fete din satul Martanus, judetul Covasna. (La sfarsitul postarii aflati cum puteti ajuta la indeplinirea acestei misiuni.)
In vizita de cercetare intreprinsa in Martanus, loc de poveste din munti, aflat la cativa kilometri nord de Ojdula, ne-am intalnit cu vrednicul preot din sat, parintele Iosif Dan Caţa, precum si cu destoinica famile Roman care ne-a primit cu multa caldura in mijlocul ei. Am dat sa fim scurti la vorba, dar vestita ospitalitate româneasca nu ne-a lasat sa plecam repede.

Am intrebat gazdele noastre daca copiii din sat au costume populare precum cei din Zabala, Zagon sau Voinesti Covasna, si, in primul rand, daca si-ar dori sa aiba. Parintelui, doamnei si domnului Roman li s-a luminat fata la auzul acestei intrebari. „Da cum sa nu-si doreasca, mai incape vorba de asa ceva…sunt numai vreo trei copii care au iar ceilalti se uita cu jind la ei. Mai ales cetele de flacai care umbla la colindat de exemplu tare si-ar dori sa imbrace portul vechi taranesc.

Ei stiu de cei din Zabala ca multi au prieteni acolo, ar vrea si ei aici sa se organizeze in ansambluri de dansuri populare sa mearga pe traditie, ca toti is mandri ca-s români”, mi-a raspuns privindu-ma fix in ochi, cu un glas molcom dar hotarat tanarul parinte din sat care e desprins parca din povestile cu haiduci. Este inalt, drept si are parul negru strans la spate.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Am rugat-o pe doamna Roman care-i stie bine pe copiii satului sa le ia masurile necesare pentru ie, catrinta, camasa si pantaloni pentru a putea da drumul cat mai repede la treaba. Dupa ce am gustat din minunatele bucate gatite de frumoasa si distinsa doamna si am ciocnit un paharel de palinca cu strasnicul domn Roman si cu parintele, ne-am luat ramas bun si am plecat impreuna cu „aripa de inger” din Zabala care m-a insotit la drum, prietena buna cu multi tarani din Martanus.

Vazandu-ma un pic ingandurat mi-a spus: „Vom reusi frate Mihai, nu-ti fa griji, ne va ajuta Dumnezeu si de data asta, ai sa vezi!”

Doamne ajuta dragi prieteni, asa cum s-a intamplat si la celelalte actiuni impreuna putem izbandi, nu usor insa. Costumele populare pentru Martanus vor fi confectionate in Voinesti Covasna. Un costum pentru fete costa 250 lei iar unul pentru baieti 200 lei.

In vederea acestei actiuni asa cum am avut si la celelalte sunt deschise doua conturi la BRD: (Cont lei: RO43BRDE080SV33092560800. Cont euro: RO35BRDE080SV33092720800 (cod SWIFT: BRDEROBU: ambele conturi sunt deschise pe numele soției mele, TÎRNOVEANU ADRIANA. Adresa: Brasov, str. Liviu Cornel Babeş, nr.15, bl. 20, sc. C, ap.1, Cod Postal 500423, tel. 0722566606.

Spre deosebire de celelalte actiuni avem nevoie de resurse financiare inca de la inceput pentru a putea plati avansul necesar cumpararii meterialelor.
Doamne ajuta, de Florii vom fi in cele doua sate cu flori si straie nationale!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info