Unirea Moldovei cu Romania o doresc nu doar reprezentantii națiunii titulare, dar si ucrainenii, rusii si “gagauzii cu mintea treaza”. Despre aceasta, in cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Realitatea a declarat reprezentantul partidului social-democrat din Romania in Republica Moldova, Victor Alexeev, scrie gagauzinfo.md.
Potrivit acestuia, aproximativ 90 la suta din cetatenii Romaniei sustin ideea unirii dintre cele doua state. Iar potrivit unui oarecare sondaj de opinie, sa intre in componenta țarii vecine doresc 50 la suta din cetatenii Republicii Moldova.
Citeste si: Gagauzii si romanii
Unionisti gagauzi, rusi si ucraineni? Victor Alexeev: “Unirea o doresc si gagauzii cu mintea treaza, rusii si ucrainenii”
Citeste si: Scriitori gagauzi care militeaza pentru strangerea legaturilor cu romanii
Citeste si: Loialitatea gagauzilor fata de statul roman
In perioada 1918-1940, cand Cadrilaterul si Basarabia apartineau Romaniei, practic toata etnia gagauza era in Romania. Poate acesta a fost si motivul pentru care gagauzii si-au aratat loialitatea fata de statul roman, fara ca acest stat sa fi incercat o asimilare fortata asa cum au facut rusii prin guberniile cucerite sau ungurii, prin incercarile lor agresive de a-si maghiariza fortat vecinii.Aceasta a fost o perioada fasta pentru minoritatea gagauza, pentru ca atunci s-au ridicat numeroase personalitati in viata politica, sociala si culturala a Romaniei.
De altfel, gagauzii erau recunoscuti ca fiind in acea perioada minoritatea care invata cel mai usor limba romana, convietuirea acestora indelungata alaturi de romani usurand destul de mult accesul la alfabetizare si integrarea acestora in viata sociala si culturala a Romaniei.
In perioada cat gagauzii s-au gasit pe teritoriul Romaniei acestia au fost loiali statului roman. Academicianul Stefan Ciobanu ii caracterizeaza astfel:
https://youtube.com/watch?v=q43Fd2C8uUk
Foto: gagauzinfo.md
- 8 Iulie 1481 – Bătălia de la Râmnic, în care voievodul Moldovei, Ştefan cel Mare, înfrânge oastea munteano-turcă - 8 iulie 2025
- 7 iulie 1601 – Pornind din Debreţin, oastea lui Mihai Viteazul împreună cu cei 800 de soldaţi lui Mihalcea, trece prin Carei, după care îşi stabileşte tabăra la 7 iulie 1601 la Moftin - 7 iulie 2025
- 5 Iulie 1484 – începea Bătălia pentru cetatea Chilia. În vara anului 1484 otomanii au atacat cetatea-port Chilia în vederea extinderii ariei de dominație turcească în nordul Dunării de Jos - 5 iulie 2025