libris.ro

Unionisti gagauzi, rusi si ucraineni? Victor Alexeev: „Unirea o doresc si gagauzii cu mintea treaza, rusii si ucrainenii”

Unionisti gagauzi, rusi si ucraineni? Victor Alexeev: „Unirea o doresc si gagauzii cu mintea treaza, rusii si ucrainenii”

Unirea Moldovei cu Romania o doresc nu doar reprezentantii națiunii titulare, dar si ucrainenii, rusii si „gagauzii cu mintea treaza”. Despre aceasta, in cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Realitatea a declarat reprezentantul partidului social-democrat din Romania in Republica Moldova, Victor Alexeev, scrie gagauzinfo.md.

Potrivit acestuia, aproximativ 90 la suta din cetatenii Romaniei sustin ideea unirii dintre cele doua state. Iar potrivit unui oarecare sondaj de opinie, sa intre in componenta țarii vecine doresc 50 la suta din cetatenii Republicii Moldova.

„Unirea o doresc și gagauzii cu mintea treaza, rusii si ucrainenii”, – a spus Alexeev.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Citeste si: Gagauzii si romanii

Unionisti gagauzi, rusi si ucraineni? Victor Alexeev: „Unirea o doresc si gagauzii cu mintea treaza, rusii si ucrainenii”

Citeste si: Scriitori gagauzi care militeaza pentru strangerea legaturilor cu romanii

„Am fost in Gagauzia și le-am explicat gagauzilor istoria. Cind au venit romanii la putere in 1918, o atentie deosebita o acordau gagauzilor si altor minoritati naționale. Gagauzii stiau si vorbeau foarte bine limba romana”, – a mai adaugat Victor Alexeev.

Citeste si: Loialitatea gagauzilor fata de statul roman

In perioada 1918-1940, cand Cadrilaterul si Basarabia apartineau Romaniei, practic toata etnia gagauza era in Romania. Poate acesta a fost si motivul pentru care gagauzii si-au aratat loialitatea fata de statul roman, fara ca acest stat sa fi incercat o asimilare fortata asa cum au facut rusii prin guberniile cucerite sau ungurii, prin incercarile lor agresive de a-si maghiariza fortat vecinii.Aceasta a fost o perioada fasta pentru minoritatea gagauza, pentru ca atunci s-au ridicat numeroase personalitati in viata politica, sociala si culturala a Romaniei.

De altfel, gagauzii erau recunoscuti ca fiind in acea perioada minoritatea care invata cel mai usor limba romana, convietuirea acestora indelungata alaturi de romani usurand destul de mult accesul la alfabetizare si integrarea acestora in viata sociala si culturala a Romaniei.

In perioada cat gagauzii s-au gasit pe teritoriul Romaniei acestia au fost loiali statului roman. Academicianul Stefan Ciobanu ii caracterizeaza astfel:

„Dintre toate minoritatile din Basarabia, populatia gagauza este cea care se apropie cel mai mult de poporul roman prin calitatile sale spirituale, prin loialitatea si prin blandetea firii sale.Toti gagauzii vorbesc perfect romaneste.”

https://youtube.com/watch?v=q43Fd2C8uUk

Foto: gagauzinfo.md

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info