Un Eckstein-Kovacs și o Renate W…

"Un Eckstein-Kovacs …

Controversă: statuile ierarhilor…

Pe 15 iunie a.c. am …

La 24 iunie 1991 Parlamentul Rom…

Spre deosebire de tâ…

Deputatul PNL Daniel Gheorghe: "…

Deputatul liberal Da…

Cum arăta obeliscul de la Valea …

Spre sfârșitul lunii…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

La 26 februarie 1926 se nastea academicianul Gheorghe Platon

Print Friendly, PDF & Email

Personalitate de marca a stiintei istorice romanesti contemporane, Gheorghe Platon s-a nascut la 26 februarie 1926, la Buhusi, judetul Bacau.

Istoria moderna a Romaniei a constituit obiectul de studiu al academicianului, cercetare concretizata in peste 300 de titluri de monografii, manuale, articole, culegeri de documente, la care se adauga 250 de recenzii si articole. In 1985 a consacrat istoriei moderne a romanilor o sinteza, prima de acest gen in istoriografia recenta. Timp de o jumatate de secol s-a dedicat nu doar studiului istoriei, ci si formarii de noi generatii de dascali si cercetatori.

La 26 februarie 1926 se nastea academicianul Gheorghe Platon

Gheorghe Platon a fost membru al Consiliului National al Istoricilor din Romania, al Societatii de Stiinte Istorice, al Comisiei de Istorie a Relatiilor Internationale de la Milano, membru fondator al fundatiilor „N. Iorga”, „N. Titulescu”, „A.D. Xenopol” si presedinte al partii romane a Comisiei mixte romano-polone a Academiei Romane.

Membru corespondent (13 noiembrie 1990) si membru titular (31 mai 1993) al Academiei Romane.
Academicianul Gheorghe Platon a fost director onorific al Bibliotecii Academiei Romane, Filiala Iași pana in anul 2003. A donat toate lucrarile care ii apartin pe masura aparitiei acestora.

De asemenea, a cerut sprijinul colegilor din sistemul academic si universitar iesean pentru imbogatirea colectiilor bibliotecii. Dupa incetarea din viata, in anul 2006, o parte din biblioteca personala a profesorului, insumand 2485 de titluri, ne-a fost donata, in anul 2007, de catre fiul domniei sale, profesorul universitar Alexandru-Florin Platon.
(Alaturat, cateva dintre titlurile cuprinse in aceasta impresionanta donație.)

Sursa/Foto: Biblioteca Academiei Române Iaşi


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
Comodo SSL

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Vacante in Grecia