De-a lungul istoriei presei romanesti au fost mai multe publicatii care au purtat numele “Glasul Moldovei”. In perioada interbelica (anii ’30) a existat la Balti ziarul local “Glasul Moldovei”, ziar de afirmare Romaneasca. Aparea joia si duminica, iar directorul publicatiei era I. Barzu (Misihanesti).
In anul 1990 aparea la Bacau “Glasul Moldovei”, un saptamanal social-politic si cultural al Consiliului zonal Moldova al Partidului Democrat din Romania – Bacau, Anul I (1990), Intr. Poligrafia Bacau.
Cautand in arhive am gasit un anunt al Casei de Credit a Agricultorilor din judetul Balti in Monitorul Oficial al Romaniei de pe data de 13 mai 1933, publicat de asemenea si in ziarul local “Glasul Moldovei” din Balti.
Glasul Moldovei – amintiri din trecut II
CASA DE CREDIT A AGRICULTORILOR DIN JUDETUL BALTIExtras de pe procesul verbal Nr. 10 al adunarii generale ordinare a actionarilor Casei de Credit a Agricultorilor din jud. Balti, din 31 Martie 1933, ora 8,30.
Prezideaza d. V. Visneacov, vicepresedintele consiliului de administratie, secretar d. A. Rafalet; scrutatori d-nii I. Scobiola si M. Nicasevici.
Se ia act de publicarea convocarii in Monitorul Oficial Nr. 60 din 1933 si ziarul local “Glasul Moldovei”.
Prezenti personal si prin procura 23 de membri actionari, reprezentand un capital de lei 1.577.500, adunarea fiind valabil constituita.
Se citeste darea de seama a consiliului de administratie, raportul censorilor, bilantul general si contul de profit si pierderi care se aproba, dandu-se descarcare de gestiunea pe 1932, atat consiliului cat si directiunii.
Se realeg membrii in consiliul de administratie d-nii: D. Ciolac si P. Mortun.
Se aleg censori activi d-nii: A. Ghensche, A. Mihailoff, I. Tatarciuc, A. Antonevici si N. Crupenschi; censori supleanti d-nii: V. Prisacaru, G. Romascanu, V. Crupco, I. Consinschi si Ef. Roman.
Se fixeaza jetoane de prezenta 300 lei de sedinta pentru fiecare membru din consiliu de administratie si comitetul de directie pe 1933. Se fixeaza retributia censorilor activi pe 1933 la 5.000 lei, adica cate 1.000 lei de fiecare.
Consiliul propune si adunarea aproba ca pierderile societatii pe 1930, 1931 si 1932, in suma totala de lei 5.406.603, sa fie amortizate prin fondul de rezerva statuar de lei 580.000; fondul pentru imobil de lei 520.000; fondul pentru creante dubioase de lei 784.400; rezerve asupra activului de lei 1.690.161; fonduri si taxe diverse de lei 373.279; dobanzi de incasat din anul 1931 de lei 1.438.070 si dobanzi de incasat din anul 1932 de lei 14.857.
In locul d-lui I. Marcarov, membru demisionat din consiliul de administratie, se alege d. I. Scobiola.
p. Presedinte, V, Visneacov
Scrutatori: I. Scobiola, M. Nicosevici
Secretar: A. Rafalet
Casa de Credit a Ahricultorilor din Judetul Balti
Grefa tribunalului din Balti, sectia I
Prezentul extras se vizeaza de noi pentru publicare si afisare, cu mentiunea ca s-a operat in registrele tribunalului si transcris sub Nr. 8/933.
Nr. 21.893. 1933, Mai 6
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.